Na Plzeňany čeká venkovní trip. Představí se v Karviné a v Letohradu

O nadcházejícím víkendu se plzeňský A-tým pokusí natáhnout bodovou sérii. Čeká jej ale náročná prověrka v podobě zápasů v Karviné a Letohradu, které naopak budou chtít zlepšit jarní statistiky. Domácí zápasy čekají mládež. Junioři v nadstavbě vyzvou Hostivař. Podobně zvučný soupeř dorazí v neděli na zápas dorostu, který se utká s Kladnem. Žáky opět čeká dvojboj se stejným soupeřem. Do Precol arény se chystají České Budějovice. Minipřípravka se představí v Písku.

HbK Karviná - HBC Plzeň, sobota 16. března 2024 od 14:30

V rámci 18. kola se mečouni vydají do Slezska na hřiště aktuálně osmého týmu nejvyšší soutěže. Karvinští ovšem nezažívají ideální vstup do jara a táhnou si sérii pěti porážek. Tu prohloubili o uplynulém víkendu, kdy absolvovali výjezd do Kladna a Ústí nad Labem. V obou zápasech dosáhli vedoucího gólu, výsledkem jsou ale těsné porážky 3:1 a 3:2, přičemž kladenští hokejbalisté zvyšovali na rozdíl dvou gólů v poslední minutě utkání. Posledním karvinskou výhrou tak zůstává návštěva Precol arény z listopadu, kdy Plzeňané prohospodařili vedení 2:0 a Karviná na konci duelu šokovala plzeňskou stranu obratem utkání.

Hokejbalisté HBC Plzeň každopádně věří, že podzimní letargie je za nimi. Ze všech jarních zápasech dosud bodovali a v posledním zápase porazili Prachatice 6:2. Výkony (a výsledky) týmu nabírají od Pilsen Challenge vzestupnou tendenci, kterou by Plzeňané rádi potvrdili také na hřišti Karviné. Poslední zápas Plzeňanů v Karviné nabídl hned devět branek. Zápas skončil plzeňskou prohrou 4:5 po prodloužení. O vítězství Slezanů rozhodl dvěma góly Jan Stromko, dnes hájící barvy pardubického Svítkova. Na straně Plzně si připsal první extraligovou trefu Matěj Pavlíček.

Zápas tehdy charakterizovalo také velké množství vyloučených na obou stranách. Pro případný úspěch budou mečouni zapracovat na své disciplíně. Ta stále zůstává neduhem plzeňského celku. Mečouni inkasovali více než třetinu všech inkasovaných branek ve vlastním oslabení. Karviná má navíc ve svém středu hráče, kteří s přesilovkou umějí naložit. Režisérem početních výhod je Martin Pala (6+22), nejproduktivnější hráč týmu. Ten využívá střeleckých schopností například Jana Diviše (13 branek), jehož jméno figurovalo také v poslední reprezentační nominaci českého národního týmu.

Utkání v Karviné začíná v sobotu ve 14:30. Zápas můžete sledovat na kanálu Hokejbal TV 2 a také prostřednictvím online textového přenosu zde.

SK Hokejbal Letohrad - HBC Plzeň, neděle 17. března 2024 od 11:00

Cesta zpět na západ Čech bude mít v neděli zastávku v Letohradu. Mečouny čeká dohrávka 14. kola, které bylo v závěru listopadu odloženo pro silnou sněhovou nadílku. Letohradští Jeleni, loňský druhý celek extraligy, před víkendovými zápasy okupují šestou příčku se ziskem 23 bodů. Stejně jako Karviná si ale táhnou nepříjemnou sérii porážek. Byť je na místě dodat, že se Letohrad utkal se na jaře třemi vedoucími celky soutěže. V posledních dvou duelech doma hostili pražské celky Hostivaře a Kert Parku. Letohradští se trápili především v koncovce, jelikož prohráli 0:2 a 0:4.

V loňské sezóně z hlediska vzájemných zápasů platilo, že podzimní duel patřil Letohradu, jarní zase Plzni. Opakování tohoto scénáře by Plzeňanům nevadilo. Ve druhém zápase letošního ročníku se odehrál zápas v Precol aréně, ze kterého hokejbalisté HBC Plzeň nezískali žádné body a shořeli především na brankáři Křemenákovi. Letohrad tehdy zvítězil 3:1. Obecně se Východočeši mohou opřít o výkony svých brankářů. Michal Novák a Antonín Křemenák tvoří jednu z velice vyrovnaných dvojic.

Více prostoru v letošní sezóně dostal první jmenovaný, nelze ale odhadnout, komu dá trenér Friml důvěru pro nedělní duel. To v plzeňském brankovišti na jaře dosud nedošlo k pravidelnému střídání. Všechny zápasy odstartoval Vít Čapek, který chyběl pouze v závěru utkání s Pardubicemi pro srážku s protihráčem. Dostane o víkendu prostor také zkušenější Petr Kráčina?

V ofenzivě vede letohradské statistiky kapitán David Halbrštát (6+14), obdobně je to na plzeňské straně v případě Martina Kunzmanna (6+4). Jeleni mají ve svém kádru dravé útočníky, namátkou reprezentanta Macháčka. Zvládne plzeňská obrana udržet na uzdě letohradský útok, který teď dvakrát vyšel na prázdno? Plzeňané mají zase radost z možnosti opět využít Víta Lokajíčka, který si ve třech jarních duelech připsal tři góly a čtyři přihrávky.

Utkání v Letohradu začíná v sobotu ve 11:00. Zápas můžete sledovat také prostřednictvím online zápisu na serveru Hokejbal.cz.

Program víkendu:

Sobota 16. března 2024

  • A-tým: Karviná - Plzeň (14:30)
  • Junioři: Plzeň - Hostivař (11:00)
  • Starší žáci: Plzeň – České Budějovice (14:00)
  • Minipřípravka: Turnaj Písek (11:00)

Neděle 17. března 2024

  • A-tým: Letohrad - Plzeň (11:00)
  • B-tým: Plzeň – Rolling Ballwans Plzeň (16:00)
  • Dorost: Plzeň - Kladno (11:00)
  • Mladší žáci: Plzeň – České Budějovice (13:30)