Hodnocení víkendu: Juniorka postoupila do play-off, Jeckyll a Hyde starších žáků

Plzeňská juniorka zvládla zápas v Rakovníku a zamířila do play-off juniorské extraligy. Zápas rozhodl čtyřmi góly juniorský reprezentant Matěj Pavlíček! Dorostenci otevřeli nadstavbovou část vítězstvím proti Českým Budějovicím, na které se tentokrát poněkud natrápili. Nadstavbové boje mají za sebou starší žáci. Ti nejprve v sobotu propadli ve třetí třetině proti Suchdolu, aby o den později naopak předvedli ukázkovou třetí třetinu v Českých Budějovicích. Plánovaný turnaj přípravky byl zredukován do zápasů s dvojicí soupeřů. Jednoznačné vítězství při startu do play-off si připsal B-tým.

Junioři

Plzeňané v sobotu zavítali do Rakovníku ke druhému dějství předkola juniorského play-off. Domácí odvraceli konec sezóny. Po první třetině ale vedli mečouni, zásluhou využitého trestného střídání. Raci ovšem neskládali zbraně a ve 23. minutě se jim povedlo srovnat skóre. Veškeré náznaky nervozity ale zahnala využitá přesilovka Plzně za necelé dvě minuty. O tom, že do čtvrtfinále postoupí Plzeň ve dvou zápasech nakonec rozhodl dalšími dvěma góly Matěj Pavlíček, který sekundu před koncem uzavřel na konečných 4:2 trefou do prázdné klece a stal se jediným střelcem Plzně v zápase!

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: Věděli jsme, že v Rakovníku nás nečeká nic jednoduchého a to se také potvrdilo. Naštěstí jsme však přestáli většinu kritických momentů a utkání zvládli. Pokud se nám však někteří lídři neproberou ze zimního spánku, budeme mít v příštím kolem problém.

Sobota 4. května 2024: HBC Rakovník - HBC Plzeň 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Plzeňané vstoupili do nadstavbové části proti českobudějovickému Pedagogu a jeho osmi hráčům do pole. Žádná kanonáda se ale v Precol aréně nekonala a do kabin se po první části šlo za bezbrankového stavu. Plzeňané se na útočné polovině vcelku trápili. Góly nakonec padaly jen v rozmezí 20. a 26. minuty. Po plzeňském odskočení o dvě branky se soupeř rychle dotáhl, ale mečouni si dvoubrankový náskok vzali stejně rychle zpět.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Na výhru jsme se trochu natrápili. Hra sice špatná nebyla, ale soupeři jsme trochu usnadnili uhrát slušný výsledek. Neměli, přechod do útočného pásma jsme často řešili až naivně, na polovině soupeře jsme potřebný pohyb a střelba až na pár výjimek neměla odpovídající přesnost. Takže jednoznačné pozitivum z tohoto utkání je především zisk tří bodů.

Neděle 5. května 2024: HBC Plzeň - TGB Swietelsky Pedagog České Budějovice 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Po neúspěchu v Písku si Plzeňané brousili zuby na první Suchdol, který mohli v případě úspěchu přeskočit. Ačkoliv střelecky aktivnějším týmem byli Jihočeši, Plzeňané díky dvěma využitým přesilovým hrám odcházeli po dvou třetinách do kabin s náskokem jedné branky. A to Suchdol ustál ještě trestné střílení. Třetí třetina se ale mečounům hrubě nepovedla. Suchdol nejprve otočili vývoj utkání. Plzeňské vyrovnání v 41. minutě vydrželo pouze necelou minutu. V závěrečné fázi zápasu Suchdol přidal další tři branky.

Komentář trenéra Michala Samce: Je třeba objektivně uznat, že soupeř byl v zápase lepším a přesvědčivějším týmem, který zaslouženě vyhrál. Zatímco protivník šel od začátku pevně za svým, my jsme měli problém s mentálním nastavením, sebevědomím klíčových hráčů i chutí plnit co nejlépe taktické pokyny a podstupovat souboje tam, kde to nejvíc bolí. Přestože nám rozhodčí darovali několikanásobnou početní výhodu, zahodili jsme stoprocentní šance a nedokázali jsme strhnout zápas na svou stranu. Momenty plné nekoncetrace a již zmíněné mentální nastavení nás poté zbavily šance v tomto důležitém zápase bodovat. Všechna čest soupeři za předvedenou hru i kompaktní výkon.

Sobota 4. května 2024: HBC Plzeň – SK Suchdol nad Lužnicí 3:6 (1:0, 1:1, 1:5)
Podrobnosti o utkání

Šanci na zlepšení dostali Plzeňané hned o den později na půdě Českých Budějovic. Brzy inkasovali z přesilové hry soupeře, rychle se jim ale podařilo vyrovnat. Další góly nabídla až druhá část. Po polovině duelu přidali Jihočeši dvě slepené branky a Plzeňané pokračovali v herním útlumu. Naději na drama vykřesala kontaktní branka před koncem druhé části. Třetí třetina přinesla opak sobotního duelu. Mečouni ukázali svoji sílu a bojovali ze všech sil. Díky předvedenému úsilí se na ně usmála paní Štěstěna a vítězný gól 30 sekund před koncem zápasu nasměroval tři body do Plzně.

Komentář trenéra Michala Samce: Věřili jsme, že v Českých Budějovicích dokážeme zlomit blok, který jsme měli v hlavách z posledních dvou zápasů. Bohužel po slušné první třetině přišel výkonnostní regres a i v tomto zápase jsme ztráceli. Přiznám se, že jsem byl velice rozladěn z toho, jak hráči přistupují k osobním soubojům i týmové odpovědnosti. Před poslední třetinou jsme si v šatně řekli některé věci a hráči konečně ukázali, že i když se opravdu nedaří, tak umějí bojovat a dokáží vítězit. Vítězství bylo vyloženě urvané vůlí a věřím tomu, že nás to nakopne do dalších zápasů správným směrem.

Neděle 5. května 2024: TGB Swietelsky Pedagog České Budějovice - HBC Plzeň 3:4 (1:1, 2:1, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Přípravka

Turnaje v přípravek v Precol Aréně byl bohužel poznamenán odhlášením účasti některých týmů. Mečouni tak odehráli po dvou zápasech s Blovicemi a Stříbrem.

Komentář trenéra Petra Lakó: Tentokrát bych hodnocení nejraději přešel. Úprava harmonogramu znamenala dva zápasy proti Blovicím, kde jsme zvítězili vysokým rozdílem a dva zápasy proti Stříbru. Proti Buldokům jsme zápas(y) odchodili. Kluci si mysleli, že to půjde samo. Až po přestávce druhého zápasu kluci zabrali a srovnali hru i stav. I když jsme inkasovali gól těsně před koncem, za druhou půlku druhého zápasu kluci zaslouží pochvalu.

B-tým

Ve skupině Západ 2. ligy začalo play-off. B-tým HBC Plzeň v něm prodloužil vítěznou sérii v sezóně už na 17 utkání. V Precol aréně si poradil s plzeňským Taurusem, když po první části vedl už o pět branek. Nakonec Plzeňané vstřelili gólů hned jedenáct. Hattrick si připsal Jan Miksan, po dvou gólech přidali Zrna a Zeman.

Komentář Vlastimila Lokajíčka: Při vší úctě k soupeři, porazit Taurus by pro nás neměl být problém a aspoň v prvním zápase také nebyl. Od začátku jsme si šli za vítězstvím a po první třetině bylo v podstatě jasno. Pak jsme ale výrazně polevili a hra opět ztratila hodně ze své kvality, což se nám bohužel nestalo poprvé. Vzhledem k výši skóre to asi bylo logické, ale pokud bychom podobné výpadky předvedli proti silnějším soupeřům, mohlo by se nám to vymstít. První krok je tedy úspěšně za námi a příští víkend pokračujeme.

Neděle 5. května 2024: HBC Plzeň - HBC Taurus Plzeň 11:0 (5:0, 3:0, 3:0)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Středa 8. května

  • Junioři: Hostivař - Plzeň (13:00)
  • Dorost: Ústí nad Labem - Plzeň (12:00)

Sobota 11. května 2024

  • Junioři: Plzeň - Hostivař (11:00)
  • Starší žáci: Plzeň - České Budějovice (14:00)
  • B-tým: Taurus Plzeň - Plzeň B (16:00)

Neděle 12. května 2024

  • Dorost: Plzeň - Beroun (11:00)
  • Mladší žáci: Blatná - Plzeň (11:00)
  • Junioři: Hostivař - Plzeň (16:30, případné 3. utkání)
  • B-tým: Plzeň B - Taurus Plzeň (16:00, případné 3. utkání)