Představení účastníků Pilsen Cupu: ŠHBK Ružinov Bratislava

Pilsen Cup má vedle Vrútek ještě jednoho slovenského účastníka a nejde o ledajaký tým. Pozvání k cestě na západ Čech přijalo družstvo ŠHBK Ružinov Bratislava, které je sice po podzimní části extraligy až na páté příčce, ale z dlouhodobého hlediska je jednoznačně ružinovské hřiště místem, kolem kterého se točí slovenský hokejbal.

Vznik hokejbalového oddílu v srdci Bratislavy se datuje do roku 1984, ale nejvyšší (česko)slovenskou soutěž hrají Ružinovští až od roku 1990. A vedou si opravdu úspěšně, v roce 1992 dokonce vyhráli československou ligu. Slovenské extralize kralovali hned čtrnáctkrát. Mezi úspěšné roky patří také letopočet 2002, kdy bratislavký oddíl ovládl Světový pohár. Nechybí však ani trofeje z Evropského poháru - čtyřikrát zlatý a pětkrát stříbrný.

Podíváme-li se na soupisku Ružinova, najdeme na ní hráče hned šestici hráčů, kteří mají na Plzeň velmi dobré vzpomínky. V západočeské metropoli totiž v červnu 2009 bojovali v dresu národního týmu. Gólman Stanislav Petrík, obránci Blahút, Cvik, Danko a útočníci Polák, Rímský si po světovém šampionátu mohli do své domácí sbírky přidat bronzové medaile.

Ružinov se však po veleúspěšných letech nemůže pochlubit dobrou aktuální formou. Před jarním vrcholem sezóny je až na pátém místě extraligové tabulky a na první místo (to okupuje další účastník Pilsen Cupu Kometa Vrútky) ztrácí již 10 bodů. Další týmy mají navíc odehráno méně zápasů, a tak se budou Ružinovští třást o pozici v elitní osmičce.

Na jakékoliv změny a přípravu už ale není moc času. V Plzni čeká Ružinov první zápasový test po nabírání fyzických sil a v sobotu 20. února již první jarní extraligové klání. Navíc hned proti městskému rivalovi LG TPS Doprastav Bratislava.

Utkání Martin - Ružinov (www.hokejbal-ruzinov.sk)

Mistovské foto ze sezóny 2008/09

Bleskový rozhovor s manažerem týmu Jakubem Cvikem


Jakou má hokejbal v Bratislavě pozici?
Obecně je velmi těžké přitáhnout mladé hráče ke sportu a to se týká i nás. Přesto se naše základna neustále rozrůstá a máme šanci z řady dětí hledat ty nejlepší, kteří se budou moci zapojit do extraligového mužstva.

Jak jste se o možnosti zúčastnit se Pilsen Cupu dozvěděl a váhali jste, jestli do Plzně odcestovat?
Už v době, kdy se v Plzi otvírala hokejbalová hala, jsem oslovil pana Kadaněho, že bychom rádi přijeli na nějaký turnaj. Když přišla nabídka na Pilsen Cup, neváhali jsme. Zahrát si proti takovým týmům pro nás určitě bude kvalitní prověrkou před jarní částí sezóny.

Těšíte na setkání s kluby z Česka a Švýcarska?
Určitě to bude skvělá prověrka před hlavní částí domácí soutěže. Máme zkušenosti z řady mezinárodních turnajů, kde jsme se střetli z týmy z Čech a mnohokrát je i porazili, i když v poslední se nám to příliš nedaří.

Jakým stylem hry se tým prezentuje?
V minulosti jsme hrávali zaďoura a z chodili jsme do rychlých protiútoků. Díky tomu jsme získali mnoho úspěchů. Dnes máme útočněji laděné mužstvo, ale hlavně budeme muset reagovat na hru soupeře.

Kdo je největší hvězda týmu?
Určitě Viliam Somolanyi v bráně a v poli nestárnoucí legenda František Polák, který je v mužstvu už víc jak deset sezón.

Budete mít posily speciálně pro Pilsen Cup?
Přijedeme v téměř kompletním složení. Chybět budou jen zkušený obránce Martin Vannay a křídelník Marek Varga. Na soupisce se naopak objeví náš bývalý hráč a reprezentant Pavol Blahút, ale ten náš dres oblékne už v blízké budoucnosti i v extralize. Alespoň doufám.

Berete Pilsen Cup jen jako součást přípravy nebo půjdete za výsledkem?
Určitě nepřijedeme jen na výlet. Známe sílu českých mužstev a informace máme také o Švýcarech. Ale my se budeme soustředit hlavně na svůj výkon, chceme se ukázat v co nejlepším světle.