Nově zrekonstruované hřiště v areálu 20. ZŠ v Plzni nabízí ideální podmínky k hokejbalu

V městské čtvrti Slovany se nyní nově nachází krásné hřiště s plastovým povrchem a mantinely, které nabízí ideální podmínky k hokejbalu. Naleznete jej v Brojově ulici v areálu 20. ZŠ Plzeň. Těšit se z něj kromě veřejnosti můžou také žáci, kteří navštěvují místní hokejbalový kroužek.

Základní škola v Brojově ulici dala životní základ několika hokejbalistům, kteří prošli naším klubem nebo stále aktivně hrají. Můžeme zmínit například bývalé kapitány staršího dorostu Erika Strejčka nebo Juliuse Papána, juniorského reprezentanta Jakuba Vovse nebo Jakuba Vobrubu z kádru staršího dorostu.

O možná budoucí novou krev v dresu s mečounem na hrudi se v rámci hokejbalového kroužku stará Karel Otava, bývalý trenér mladších žáků. A ohlasy jsou ze školy velice příznivé. „Nečekal jsem, že se tolik našich žáků zapojí do této činnosti. Zájem je ze strany rodičů i dětí, takže letos doufám, že pan Otava bude mít na kroužku třeba i dvacet hráčů,“ říká ředitel školy Pavel Kocián.

Víceúčelové hřiště s plastovým povrchem a mantinely je jedním ze sportovišť v areálu školy. Ta se může pyšnit tím, že jeho rekonstrukci zafinancovala sama z vlastních investic. Rekonstrukce byla zrealizována před startem letošního školního roku. „Dříve už jsme probrali možnosti a domluvili se na umělém povrchu, “ dodává ředitel školy.

Rozhovor s ředitelem školy Pavlem Kociánem

Pane řediteli, v areálu vaší školy máte nově zrekonstruované hřiště s plastovým povrchem a mantinely. Kdy a jak se zrodila myšlenka rekonstrukce a kdy se vše zrealizovalo?
Myšlenka se zrodila společně s panem Kadaněm, někdy před rokem, na jaře. My už jsme vše měli v plánu přibližně dva, tři roky nazpátek. Snažili jsme se získat nějaké dotace z Ministerstva školství, z Krajského úřadu Plzeń, ale podmínky pro čerpání dotací jsou poměrně složité, tudíž jsme se rozhodli vše postavit z vlastních zdrojů. Hřiště financovala 20.ZŠ Plzeň ze svých investic. A realizaci jsme naplánovali na letošní rok. Dříve už jsme probrali možnosti a domluvili se na umělém povrchu.

Pod hlavičkou Vaší školy a HBC Plzeň funguje třetím rokem hokejbalový kroužek. Jaké jsou ohlasy?
Ohlasy jsou velice příznivé. Nečekal jsem, že se tolik našich žáků zapojí do této činnosti. My kromě kroužku hokejbalu máme dlouhodobou spolupráci s FC Viktoria Plzeň, spolupracujeme s Lokomotivou ohledně volejbalu, ragby. Žáci jsou opravdu vytíženi. Takže jsme s pány Kadaněm a Otavou museli hledat vhodný den i vhodnou dobu, aby si mohli zahrát hokejbal. Nakonec se to podařilo ve středu.
Z počátku dětí na kroužku bylo přibližně sedm až dvanáct, postupně rostl zájem a žáci se přidávali. Zjistili, že tento sport, který byl sportem mého mládí, se vrací. My jsme jej dříve hrávali na plácku za našimi domy, dělali jsme si branky z pytlů od brambor. Děti nyní poznaly, že je to sport velice krásný a levný. Zájem je ze strany rodičů i dětí, takže letos doufám, že pan Otava bude mít na kroužku třeba i dvacet hráčů. Jde jen o tom, najít ten správný čas, aby si děti na tuto aktivitu našly prostory.

Na Slovanech je takové hřiště unikátní. Bude otevřeno i pro veřejnost?
Ano, samozřejmě. Celý náš sportovní areál, který jsme postupně vybudovali od roku 2003 do roku 2009, kdy jsme čerpali dotace z magistrátu, pomáhal nám ČEZ, pomáhal nám pivovar a nesmím zapomenout ani na ÚMO Plzeň 2, na pana starostu Aschenbrennera, který je naším velkým mecenášem. Celý komplex jsme dobudovali za pomoci evropských dotací. Náš sportovní areál je k dispozici 365 dní v roce. Pochopitelně budeme nabízet i toto hřiště na hokejbal. Vzhledem k tomu, že stálo nemalé finanční prostředky, tak jej nebudeme nabízet k nějakému rekreačnímu sportování lidem, kteří čistě náhodou půjdou kolem s míčem. V první řadě jej budeme využívat ke školní činnosti v dopoledních hodinách, v odpoledních hodinách k organizované mimoškolní činnosti pod kluby. Samozřejmě pokud sem přijde mládež nebo starší pánové, tak si zde budou moci zahrát košíkovou, hokejbal, florbal…Počítám, že pokud bude v zimě příznivé počasí a bude déle mrznout, tak bychom hřiště rádi zaledovali. Zkrátka, určitě k tomu dáme veřejnosti přístup.