Pilsen Challenge 2018 – představení účastníků: Skupina A

Turnaj Pilsen Challenge klepe na dveře. Od pátku do neděle bude na Košutce probíhat hokejbal světové třídy. Kluby z Čech, Švýcarska, Slovenska a Kanady doplní také dva mládežnické výběry. Všechna družstva vám představíme. Začínáme skupinou A, ve které je také domácí tým HBC Plzeň.

West Coast Express

Kanadská družina je velmi příjemným oživením dvou tradičních klubových turnajů, které HBC Plzeň pořádá. A to jak únorového mužského Pilsen Challenge, tak juniorského Pilsen Cupu U15, který se koná v červnu. Pojítkem obou družstev je Gary Slavin. Hokejbalová persona, která se dříve starala o kanadské juniorské reprezentace a stála u zrodu přípravných kempů javorových listů před mládežnickými šampionáty.

Prvního Pilsen Challenge se celek West Coast Express zúčastnil v roce 2015 a ihned zaujal hokejbalové diváky. Stálicemi mužstva v minulosti byla jména jako Jag Sandhu, Paul Chima nebo Deep Toor, kteří se v Plzni představili i v loňském roce v přípravném utkání proti A-týmu , kdy oblékli dres indické reprezentace před MS v Pardubicích. Ti ovšem letos nedorazí. Diváci se naopak mohou těšit na bývalé juniorské reprezentanty Kanady ze šampionátů z let 2012 nebo 2014. Na Košutce se představí Colin Catchpole, Justus Rodonets nebo brankář Tristan Slavin.

Od Kanaďanů můžeme opět čekat fyzicky náročný hokejbal. Hokejbalisté Expressu byli vždy silní v rychlostních i osobních soubojích, a to na obou koncích hřiště. Problémem ovšem byla disciplína.

Slovensko U20

Slovenští reprezentanti se připravují na blížící se juniorský šampionát, který bude na začátku července hostit kanadské St. John´s, a kde budou svěřenci Dušana Danka obhajovat zlaté medaile. Pilsen Challenge tak pro ně bude důležitou herní prověrkou.

Na západ Čech trenéři nominovali celkem dva brankáře 20 hokejbalistů do pole, mezi nimi i sedm účastníků předešlého šampionátu v Sheffieldu v kategorii U18. Původně jich bylo nominováno mnohem více, ale tehdejší tahouni týmů se z akce museli omluvit.

Slovenská dvacítka se teoreticky může ve vyřazovacích bojích potkat s juniorskou reprezentací České republiky, která je ve druhé skupině. Týmy se nedávno potkaly v Žilině, kde se v obou duelech radovali Češi, po výsledcích 3:2ss a 5:2.

Reprezentace Slovenska U20 se Pilsen Challenge zúčastnila naposledy v roce 2014.

Očima Michala Runáka (slovenský hokejbalový expert a reportér): „Slovenská dvacítka se již turnaje v minulosti zúčastnila. V roce 2014 v rámci přípravy před MS, na kterém nakonec získala zlaté medaile. Samozřejmě, že s mladým mužstvem Slovenska je třeba počítat. Hráči budou bojovat o místa v konečné nominaci a soupeři si tak budou muset sáhnout na dno. V sestavě jsou hokejbalisti, kteří hráli na podzim také seniorskou extraligu, tedy nasbírali nějaké zkušenosti. Překvapit by Slováci mohli s Belpou nebo s týmem West Coast Express. S domácí Plzní, která je podle mého největším favoritem turnaji však také nebudou chtít prodat kůži lacino.“

SHC Belpa 1107

Do Plzně dorazí také aktuální lídr švýcarské nejvyšší soutěže. SHC Belpa 1107 vede ligu před dobře známým týmem Oberwil Rebells o bod, Rebells mají ovšem zápas k dobru. Přesto s klidným svědomím můžeme Belpu označit za jednoho z vedoucího dua soutěže. Svěřenci trenéra Ronnyho Stählera se mohou opřít především o dvojici Allesio Faina (17+18) a Marc Müller (13+12), kteří po 12 zápasech ční na samém vrcholu tabulky produktivity celé soutěže.

Oba zmíněné si plzeňští fanoušci pamatují z předchozích turnajů, kde byli stavebními kameny švýcarské reprezentace a oba mají na kontě účast na několika světových šampionátech. Dres Belpy obléká také bývalý hráč Třince a české reprezentace Lukáš Hudeček, který je také velice produktivní a nasbíral z pozice obránce 23 bodů.

Belpa se v Plzni zúčastnila Word Cupu 2011, ve kterém skončila na stříbrné pozici, po prohraném finále s Oberwilem.

Očima Jakuba Kolaříka (explzeňský útočník, momentálně hráč SHC Martigny): „Belpa patří k pravidelným účastníkům semifinálovým a finálovým soubojům NLA (nejvyšší švýcarská soutěž – pozn. red.). Letos hrají ve velké pohodě a vedou o bod před úřadujícím mistrem z Oberwilu. Mají kvalitní útok podpořený spolehlivou obranou včetně gólmana. Když jsme proti nim s Martigny hráli, v první polovině jsme měli převahu a vedli 4:3, Belpa ale zařadila druhý rychlostní stupeň a zápas zvládla výsledkem 4:8. Belpa má velmi produktivní hokejbalisty. Faina s Müllerem vedou celé bodování, v TOP 5 je také Lukáš Hudeček. Osobně si myslím, že tento tým má velkou šanci se umístit na Pilsen Challenge do celkového třetího místa.“

HBC Plzeň

Na závěr nesmíme zapomenout také na domácí tým. Mečounům po podzimu patří pátá pozice v extralize. Tým Michala Edla a Luďka Polívky ovšem trápily nevyrovnané výkony, čemuž by se na jaře Plzeňané rádi vyvarovali. Soutěž je letos extrémně vyrovnaná a každý bod bude mít v konečném zúčtování cenu zlata. Pilsen Challenge tak bude pro mečouny velmi dobrou přípravou před jarní částí. Mečouni se navíc radovali z turnajového vítězství v posledních čtyřech letech!

Plzeňský A-tým v zimě podstoupil tradiční zimní přípravu, která se týkala především rozvoje fyzické kondice. První ostrý zápas je čeká až v pátek 9. ledna, kdy Plzeň do turnaje vstoupí duelem proti Slovensku U20 v 15:30.

Řada hráčů Plzně se ještě před turnajem zúčastnila kempu seniorské reprezentace. Trenéři o uplynulém víkendu přivítali Jiřího Návaru, Lukáše Vodrážku, Lukáše Hanuše, Ondřeje Benedikta, Daniela Pejchara a Marka Švarce. Zdravotní komplikace na kemp nepustili Jiřího Kavalíra a Jaroslava Pauera. Bohužel se dá předpokládat, že poslední dva zmíněné neuvidíme ani na Pilsen Challenge. Během turnaje však naskočí několik nadějných dorostenců.