Jsem rád, že nebudu platit pokutu do kasy, směje se sváteční střelec Stanislav Valenta

V posledním extraligovém duelu plzeňští mečouni zdolali po výborném výkonu silný pražský Kert. O důležitou první branku v utkání se postaral útočník Stanislav Valenta, pro něhož to byl teprve první gól v letošní sezoně.

Jak bys zhodnotil poslední těžké utkání proti silnému Kertu, který jste porazili 4:2?
Kert byl herně lepším týmem, ale my jsme dobře bránili a podržel nás v brance Jirka Návara. Řekl bych, že se k nám trochu přiklonilo štěstí, které předtím u nás tolik nebylo.

Co rozhodlo o tom, že jste dokázali Pražany porazit?
Jak říkal Michal Edl, důležitý byl první a poslední gól. My jsme na ně vlétli hned od začátku a chodili jsme jim do těla, čímž jsme jim znepříjemnili hru.

Právě ty jsi vstřelil první rychlou branku mečounů. Vybavíš si ještě celou akci?
Bylo to strašně rychlý, že si to ani nepamatuji (smích). Dělám si srandu. Šli jsme do útočného pásma od Petra Gřonky se dostal míček k Danu Pejcharovi, který místo střely mi to ještě nahrál před branku, kde jsem balonek se štěstím dorazil do sítě.

Oddechl sis trochu, že jsi vstřelil konečně první gól v sezoně?
Všichni ví, že nejsem střelec, že mám na hřišti jinou práci. Jsem ale strašně rád za tu branku. Snad ještě nějaké přibudou.

Dobírali si tě trochu spoluhráči při dlouhém čekání na branku?
Každopádně nebudu platit pokutu do kasy, která přichází, když se po nějaké době nevstřelí gól v sezoně. Je proto fajn, že se tomu vyhnu (úsměv). Mám i schovaný míček, který mi přinesl Dan Pejchar.

Teď vás čeká další obtížný protivník, Kladno. Co by mohlo na Středočechy platit?
Kladno bude hodně silný soupeř. Budou chtít určitě na nás vlítnout, přece jenom nebudou chtít opakovat stejnou chybu jako Kert. Nepojedou sem proto na výlet. myslím si, že budeme chtít vycházet ze stejného systému jako proti Kertu a snad tento zápas bude dobrou reklamou na hokejbal.

Myslíš si, že to bude těžší utkání než proti Kertu?
Myslím si, že tomu tak bude. Naposledy jsme odvedli proti Kertu sto procent a nebude lehké na to navázat.

Vstup do jarní části sezony vám vychází na jedničku. Kde se dají hledat důvody, že se vám daří?
Měli jsme dobrou zimní přípravu. Sice nás občas příliš nechodilo, hodně se marodilo, ale přesto si myslím, že všichni máme dobrý základ. Postupně navíc věřím, že se budeme zlepšovat až do play off.

Je výhodou, že nyní odehrajete většinu zápasů v domácím prostředí?
Je super, že hrajeme v hale. Není příjemné v zimě hrát venku, kde může pršet nebo sněžit.