Dvojnásobné stříbro! Plzeňští dorostenci ve svých soutěžích obsadili druhá místa

Klub HBC Plzeň se těší z dvou stříbrných medailí. Těsně pod vrcholem skončila obě dorostenecká družstva. V obou kategoriích se z obhajoby titulu radovaly týmy z východu Čech. Mladší žáci pak bojovali na Fair Cupu v Praze.

Starší dorost

Za stavu 1:1 na zápasy se série přesunula na východ Čech. Mečouni měli skvělý úvod sobotního večerního duelu. Na konci první minuty se prosadil navrátivší se Lokajíček. Pardubicím se podařilo vyrovnat v početní výhodě. A další využitou přesilovkou na začátku druhé části šli do vedení, které po několika minutách navýšili, s kontaktní brankou ale brzy přišel Vobruba. Grandiózní zápas vyvrcholil ve třetí části, která rozhodnutí nepřinesla, jelikož tabule ukazovala stav 4:4. Branku diváci neviděli ani v desetiminutovém prodloužení. Na řadu tak přišla samostatná střílení, ve kterých byl o jeden jediný nájezd lepší soupeř, který se tak ujal vedení v sérii.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Bohužel se nemohu zbavit dojmu, že jsme celou sérii nebojovali jen proti soupeři, ale i rozhodčím. Na to se ale nemůžeme vymlouvat. V celé sérii rozhodovali maličkosti, možná trochu zkušenosti a všechny zápasy byly rozdílem jedné branky. Ve třetím zápase jsme dle mého byli lepší a měli jsme vyhrát. Bohužel rozhodla loterie v podobě nájezdů a soupeř tak získal mečbol. V posledním zápase už nebyly síly, kluci dřeli na krev, ale nedopadlo to. Věřím tomu, že kdyby se hrál rozhodující pátý zápas, tak bychom měli zlato my. Ale na kdyby se nehraje. Musím ještě jednou pogratulovat soupeři, byla to krásná série a naši kluci z toho můžou jen profitovat získanými zkušenostmi. Klukům nemůžu nic vytknout. Jen zopakuji, že jsem doposud netrénoval lepší tým co se týče kvality i party. Tohle byla opravdu skvělá sezóna. A ještě jednou všem díky.

Sobota 9. června: HBC Autosklo H.A.K. Pardubice – HBC Plzeň 5:4ss (1:1, 2:1, 1:2 – 0:0)

Podrobnosti o utkání

Nedělní duel začal o poznání opatrněji. I přesto se hrálo stylem „každý chvilku – tahal pilku“. Oba brankáři ale první patnáctiminutovce zavřeli branku. Ujala se až vypracovaná dorážka Drože z 16. minuty. Svěřence Tomáše Semery poté opět vysílilo oslabení, po kterém inkasovali vyrovnávací branku. Před koncem druhé části navíc inkasovali po špatném přebrání hráčů. Podobná situace způsobila i inkasovaný gól na 3:1 na začátku třetí části. Minutu na to vykřesal naději Lokajíček. Mečouni po zbytek zápasu bojovali, leč soupeř si duel pohlídal a slavil obhajobu mistrovského titulu. Po jízdě v základní části tak starší dorostenci HBC Plzeň získávají stříbrné medaile.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Bude doplněno.

Neděle 10. června: HBC Autosklo H.A.K. Pardubice – HBC Plzeň 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)

Podrobnosti o utkání

Mladší dorost

Ve Světlé nad Sázavou se sešlo pět nejlepších družstev extraligy mladšího dorostu. Zápasit o titul začali mečouni proti Pardubicím. Po vyrovnané první třetině přišla velmi zajímavá pasáž v prostřední části. Ve 23. minutě si do branky našla cestu Chramostova střela v početní výhodě, po minutě druhou početní výhodu využil Poláček. V další přesilovce Plzně slavili gól Pardubice, když potrestali Kojzarovu chybu při rozehrávce. Zápas s velkým množstvím trestů ale další branky nenabídl a Západočeši získali důležité vítězství.

Ve druhém duelu narazili Plzeňané na obhájce titulu z Letohradu. Jeleni neztratili během sezóny ani bod a svojí suverenitu potvrzovali i ve Světlé. Hned na začátku zápasu musel brankář Kojzar řešit několik ošemetných situací. Mečouni favoritovi statečně vzdorovali a po třiceti minutách drželi skóre 2:0 ve prospěch soupeře. Letohrad ovšem dalšími dvěma zásahy potvrdil kvalitu a Plzeň ve Světlé nad Sázavou poprvé padla.

Sobota 9. června: HBC Plzeň – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Sobota 9. června: SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Klíčový duel směrem k medailovým pozicím odehrála Plzeň proti Suchdolu nad Lužnicí, se kterým se mečouni potkávali v základní skupině, kterou Suchdol ovládl. Soupeř šel do vedení v 10. minutě, po kombinační akci. O necelé dvě minuty poté bylo srovnáno, prosadil se Pecka. Západočeši měli skvělý nástup do druhé třetiny. Už po 11 sekundách se trefil Galla. Rozhodující trefu zařídil povedenou kličkou v 21. minutě Miksan a druhé vítězství bylo na světě.

Před zápasem s Mladou Boleslaví bylo jasno. Pokud Plzeňané zvítězí, oslaví stříbrné medaile. Vzájemný duel v semifinálovém turnaji přinesl rozuzlení až po samostatných stříleních. Nyní mečouny poslal do vedení v první třetině Klasna. Také ve druhém nedělním zápase měla Plzeň povedený vstup do druhé části. V čase 15:47 na rozdíl dvou branek zvyšoval Miksan. Mladoboleslavští sice vzápětí snížili, ale přesná trefa Poláčka a poměrně brzká pojistka Miksana do prázdné branky rozhodly o tom, že mladší dorostenci HBC Plzeň obhájí stříbrné medaile!.

Titul v extralize MD stejně jako loni slaví Letohrad. Nejlepším hráčem mečounů na turnaji se stal Roman Poláček, Libor Kojzar obdržel cenu za nejlepšího brankáře.

Neděle 10. června: HBC Plzeň – SK Suchdol nad Lužnicí 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)

Neděle 10. června: HBC Tygři Mladá Boleslav – HBC Plzeň 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Komentář trenéra Josefa Kadaněho k finálovému turnaji: Úžasným způsobem jsme zakončili úžasnou sezonu. Mužstvo přijelo do Světlé s odhodláním uspět v nejvyšší možné míře. A to se povedlo. Letohrad potvrdil roli týmu, který je před ostatními. My zbývající jsme bojovali o další příčky a medaile. Ta stříbrná z letošního roku je vlastně takový zázrak. Tým neměl takovou sílu jako ten loňský, přesto dokázal vítězit a hrát v potřebné kvalitě velmi často. Vlastně jsme zvládli úplně všechny zápasy v dlouhé sezoně, kde nám skutečně o něco šlo. A poslední turnaj? To byla v případě klíčových zápasů s Pardubicemi a Mladou Boleslaví nádhera. Tým hrál skvěle a ještě předvedl vysokou touhu po vítězství. Když jsme odcházeli na zahájení utkání s Boleslaví, šla z týmu neuvěřitelná, opravdová síla.
Tahle medaile je pro mne osobně strašně moc cenná. Proměna tohoto mužstva je totiž těžko uvěřitelná. Jako trenér končím, ale třeba za pár let se s těmito hráči opět potkám. Zaryli se mně hluboko pod kůži, ale oni to ví. Teď si užijeme náš Pilsen Cup. Kluci k porci 35 soutěžních zápasů přidají další čtyři a pak už to tu na měsíc a půl opravdu zavřeme (úsměv).

Mladší žáci

Mladší žáci se zúčastnili pražského Fair Cupu. Ve tříčlenné základní skupině si vybojovali přímý postup do semifinále. V něm ale v krásném zápase podlehli Rebelům z Prahy a roli favorita nepotvrdili ani v souboji o třetí místo, když podlehli Hostivaři fotbalovým výsledkem 1:0.

Nejlepším hráčem týmu byl zvolen brankář Ondřej Kočka, nejlepším obráncem turnaje pak Jan Pavel Beneš.

Více o informací turnaji a celkově o sezóně mladších žáků přineseme v článku v příštím týdnu.