Kapitánské céčko přebírá Ondřej Benedikt, novou roli však nebere jako velký krok do neznáma

Na začátku jarní části uplynulého ročníku mu na dlouhou dobu vystavilo stopku zranění ramene. Nyní se již pilně připravuje na další sezónu. Řeč je o Ondřeji Benediktovi. Obránci plzeňského Áčka, který bude plnit roli kapitána týmu. V rozhovoru mluví o přípravě, svém zdravotnímu stavu nebo šíři kádru.

Ondro, máte za sebou kondiční a fyzickou přípravu. Jak probíhala? Změnilo se něco výrazně oproti minulým létům?
Letní přípravu jsme zahájili, tak jako vždy na začátku srpna a hned ve vysokém tempu. Kdo ve volnu nedělal vůbec nic, měl občas potíže, ale na to nás rok co rok trenér upozorňuje a bylo vidět, že tentokrát to nikdo zbytečně nepodcenil. Průběh přípravy je obdobný jako v minulých letech, kdy je každý trénink zaměřen na něco jiného, ať už se jedná o rychlost, sílu či vytrvalost.

K hokejbalu se vracíš po vážném zranění ramene. Je již rameno v plném pořádku?
Dlouhou dobu jsem váhal, zda do letní přípravy vůbec nastoupit, ale nakonec jsem se rozhodl, že ano. Ve svém volnu jsem dělal vše proto, abych mělo rameno dostatečně připravené a mohl se naplno zapojit. Všechny tréninky absolvuji s ortézou a pro jistotu v ní budu nastupovat do zápasů. Nerad bych něco zakřikl, ale cítím se velmi dobře.

Pokud vím, šlo o tvůj první dlouhodobější zdravotní problém. Jak si celkově snášel vynucenou pauzu?
Popravdě se mi ta pauza celkem i hodila (smích). Ano hrát mi samozřejmě chybělo a nevídat se s klukama na tréninkách byla občas nuda, ale prioritou pro mě bylo dokončit poslední semestr univerzity a připravit se na státnice.

V nové sezóně budeš plnit roli kapitána. Jak ses o tomto dozvěděl a co pro tebe nová role znamená?
O roli kapitána se mnou mluvil generální manažer, který mi nastínil svou představu a ta byla následně předložena i celému týmu. Už předešlé dvě sezóny jsem působil v roli asistenta, tak to neberu jako nějaký obzvláště velký krok do neznáma. Rozhodně nechci, aby mě tato role nějak tížila při hře.

Letošní ročník pro tebe bude devátým, kdy pravidelně nastupuješ v mužské nejvyšší soutěži. Změnila se rapidně v něčem extraliga od doby tvých začátkův A-týmu?
Za takovou dobu se určitě ledacos změnilo. V extralize je tou největší změnou plastový povrch, který v dnešní době, co do počtu, převažuje nad betonovými hřišti. Tím se celá hra zrychlila a hokejbal se stal spíše atletickým sportem, než tomu bylo dříve. Samozřejmě i nadále je to kontaktní sport a občas nějaká ta rána přijde. Řekl bych, že i v taktice nastaly změny a občas jsou k vidění opravdu vyrovnané boje o každý bod.

Kádr je doposud velmi početný, čítá přes dvacet hráčů. Pomůže dle tvého zdravá konkurence například k vylepšení loňského umístění?
Já doufám, že přesně tak to bude. Všichni jsme postaveni na stejnou úroveň a nikdo nemá nic jisté, což doufám povede ke zdravému boji o místo v základu.

Nadcházející víkend sehrajete celkem čtyři zápasy v rámci kladenského Páňa Cupu. Předpokládám, že hlavním cílem bude vyzkoušet různé herní varianty a sehrát se před startem soutěže. Je tomu tak?
Turnaj na Kladně pro nás bude první zkouškou v takto početné sestavě a zároveň poslední prověrkou před samotným začátkem ligy. O žádné taktice prozatím nebyla řeč, ale čekám, že zápasy poslouží k vyzkoušení si různých sestav a nacvičení jednotlivých situací.