Extraliga startuje! Soutěž otevřou Plzeňané duely s ústeckou Elbou a Karvinou

Po dlouhých čtyřech měsících se na západ Čech vrací hokejbalová CROSSDOCK extraliga. Úvodní hrací víkend nového ročníku bude pro mečouny náročnou zkouškou. Tým Luďka Polívky čekají totiž hned dva zápasy. V sobotu na Košutku přijede Ústí nad Labem, v neděli Plzeň změří síly s Karvinou.

HBC Plzeň – Elba DDM Ústí nad Labem, sobota 1. září od 16:00

Mečouni měli po loňském čtvrtfinálovém konci delší pauzu. Nová kapitola pro A-tým začínala na začátku srpna, a to s několika změnami. Na pozici hlavního trenéra se posunul Luděk Polívka, roli hrajícího asistenta trenéra přijal Ondřej Kejř. Manažerem týmu pak bude Josef Kadaně. Kádr nedoznal prakticky žádných změn, pouze se rozšířil o několik jmen stříbrných dorostenců z minulé sezóny. Zároveň se změnil kapitán týmu. Ondřeje Malého střídá Ondřej Benedikt. Společně se širší kádr připravoval v rámci kondiční přípravy až po tréninky ve výstroji. Přípravná fáze vyvrcholila turnajem Páňa Cup v Kladně.

Ten se odehrál o uplynulém víkendu. Mečounům se na kvalitně obsazeném turnaji podařilo ukořistit první místo. Lodivod Luděk Polívka si výsledku cení, zároveň jej ale nepřeceňuje. „Byl to předsezónní turnaj a některým týmům chyběli klíčoví hráči,“ upozorňuje kouč.

Na turnaji se představila také ústecká Elba. Tým okolo ostrostřelce Lukáše Soukupa se začal připravovat o něco dříve, než Plzeňané. Trenér Jaroslav Pavlík však nemohl počítat s kompletním kádrem, který neměl ani na Páňa Cupu. V Kladně bralo Ústí nad Labem nakonec páté místo, a to i přesto, že se skupiny postupovalo z první pozice. V semifinále však ztratilo nadějně rozdehraný zápas proti Skalici. Duel o čtvrté místo s Kladnem pak byl za stavu 4:1 pro Kladno předčasně ukončen, z důvodu ošklivého zranění jednoho z ústeckých hokejbalistů.

Vzájemné duely z loňské sezóny si soupeři rozdělili. Mečouni na ploše haly dokázali obrátit z nepříznivého stavu 0:2 na konečných 5:2, když ve třetí třetině vstřelil čistý hattrick Pauer. Stejným způsobem rozhodl zápas na severu Čech již zmíněný Lukáš Soukup, Elba se radovala z vítězství 4:1. V sobotu se dozvíme, kdo z extraligovým stálic vkročí do nového ročníku tou správnou nohou.

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

HBC Plzeň - HbK Karviná, neděle 2. září od 11:00

Karviná se po dvou sezónách v první lize vrací mezi hokejbalovou smetánku. Ve Slezsku chtějí zapomenout na nepovedený ročník 2015/16, který skončil pádem do druhé nejvyšší soutěže a opět rozvířit extraligové vody. Účast v extralize si karvinští hokejbalisté vybojovali suverénní jízdou v loňském play-off 1.NHbL. Slezané, jako vítěz základní části, prohráli jediný zápas za tři série, a to až ve finálové sérii s Jihlavou. Karviná se mohla spolehnout na silnou ofenzivu, během deseti zápasů nastřílela hned 50 gólů.

Hlavním ostrostřelcem a autorem devíti tref ve finálové sérii nebyl nikdo jiný, než Vladimír Luka. Postrach obran hokejbalových a hokejových. Útočník, který se krátce mihnul i v kádru hokejového Třince, letos podepsal smlouvu v Polsku, pokud však bude mít Luka čas, potvrdil, že za Slezany bude nastupovat i letos.

Karviná pouze není pouze o Lukovi. Na soupisce nalezneme několik mládežnických reprezentantů. Mezi nimi například Radka Pořízka či Martina Palu, který vloni hájil barvy mistrovského Kert Parku. V obraně pak může nastoupit Martin, člen zlaté party reprezentace U20 z posledního MS v St. John´s.

Extraligový nováček začne sezónu v sobotu na půdě Kert Parku, tudíž jej nečeká zrovna lehký start. Zároveň však může být velkou neznámou a překvapit. Zápasy proti Karviné bývají tuhým bojem a Plzeňané se budou muset připravit na tvrdou hru v osobních soubojích.

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

Bílým dresům doma odzvonilo. Na řadu přicházejí zelené

Před sezónou 2018/19 se v souboru propozic svazových soutěží změnily okolnosti ohledně barvy domácích dresů. Kluby budou nastupovat v domácích zápasech v tmavé sadě dresů. V případě mečounů tak budou klubová družstva oblékat zelené dresy.