Přehled soutěží: Extraliga s dvanácti účastníky, drobné změny u mládeže

Klub HBC Plzeň tradičně nasazuje do svazových soutěží všechny kategorie. Výjimkou tomu není ani letos. Došlo však k několika změnám. Úpravou kromě některých pravidel prošly také názvy jednotlivých kategorií a jejich soutěží. Nabízíme tedy stručný přehled soutěží klubových družstev a jejich formátů.

Úprava pravidel hokejbalu

Od 1. července 2018 došlo k několika změnám pravidel. Mezi ty hlavní se řadí to, že při remízovém stavu po 45 minutách se v kategoriích od dorostenců výš odehraje pětiminutové prodloužení ve čtyřech hráčích. Pokud ani to nerozhodne, následují tři série samostatných střílení. Samostatná střílení naopak ubyla v pátém zápase finále play-off, hrát se bude až do „zlatého gólu“.

Důležité je zmínit i nový menší trest. Dvě minuty budou uděleny hráči, který z obranného pásmo vystřelí mimo hřiště, vyjma hráčské či trestné lavice.

Crossdock extraliga

Po dvou letech se v nejvyšší soutěži odehraje souboj o titul mezi dvanácti týmy. Extraligovou smetánku doplnila Karviná. Každý z týmů odehraje 22 zápasů v základní části. Po nich se týmy rozdělí na dvě skupiny. Osm družstev odehraje play-off. Týmy mezi 9. – 12. místem čeká play-out. Poslední tým po odehrání play-out soutěž opouští a na jeho místo přímo postupuje vítěz 1. ligy.

Základní část začala hned 1. září. Mečouni do ní vstoupili výhrami nad Ústím nad Labem a Karvinou. Právě ve Slezsku odehrají poslední utkání základní části, a to 30. března. Další fáze sezóny startuje hned následující týden.

Rozpis zápasů

Extraliga juniorů

Do extraligy juniorů se přihlásilo celkem 15 týmů. Body se budou započítávat do jedné tabulky, týmy jsou však rozděleny do tří divizí (Západ, Střed, Východ). Každý tým odehraje s každým jeden zápas, týmy ve své divizi se za sezónu potkají ještě podruhé. Každý tým tak odehraje 22 utkání, stejně, jako v Crossdock extralize.

Do play-off postoupí osmička nejlepších. Čtvrtfinále a semifinále se ovšem odehraje pouze na dva vítězné duely! Finále poté standardně na tři. Formát soutěže se v mnohém neliší od loňské extraligy staršího dorostu.

Základní část začíná pro mečouny tento víkend proti Kert Parku (neděle 11:00). Završí ji až na konci dubna v Mladé Boleslavi.

Rozpis zápasů

Extraliga dorostu

Dorosteneckých týmu se do soutěže přihlásilo rovných dvacet a byly rozděleni do dvou divizí – Západ a Východ. Každý tým v základní části odehraje hned 27 duelů (ve své divizi, každý s každým třikrát). Další program je následující. Vítězové divizí postupují na finálový turnaj. Týmy na druhém a třetím získávají místenku na kvalifikační turnaj, kde je doplní koeficientově lepší ze 4. týmů z divizí Východ a Západ.

Na kvalifikačním turnaji se pět soupeřů popere o tři místa do turnaje finálového, ze kterého vzejde celkový vítěz. Ani zde se formát soutěže vesměs neodchýlil od loňské extraligy mladšího dorostu.

Do soutěže vkročí Plzeňané zápasem v Jindřichově Hradci již tuto sobotu v 15:00. Závěrečný duel základní části je naplánován na konec května proti Prachaticím.

Rozpis zápasů

Liga starších žáků

Liga starších žáků plynně navazuje na dosavadní MČR. Soutěž je rozdělena na čtyři regionální skupiny. Mečouni byli zařazeni do skupiny Čechy Západ + Jih, kde narazí na pět soupeřů. V základní části se utká s každým dvakrát doma a dvakrát na soupeřově hřišti.

Vítězové jednotlivých skupin postupují na šestičlenný finálový turnaj. Zbývající dva finalisté budou vítězové dvou kvalifikačních turnajů, kde budou soupeři týmy, které se po základní části umístily na druhém a třetím místě.

Svěřence Daniela Krále a Marka Štrunce čeká první domácí duel v neděli 16. září, kdy na Košutku přijedou Prachatice. Základní část družstvo starších žáků ukončí 19. května na hřišti Stříbra.

Rozpis zápasů

Přebor mladších žáků

Také mladší žáci byli zařazeni do skupiny Západ + Jih. Ve skupině je čeká ale o dva soupeře více, než jejich starší kolegy. V kategorii mladších žáků se před časem zrušil finálový turnaj. Výsledky základní části jednotlivých skupin přeboru tak jsou konečné.

Soutěž pro Plzeňany začíná v sobotu 15. září domácím zápasem proti Blatné. Poslední duel odehrají mladší žáci také v hale na Košutce, a to 18. května proti Třemošné.

Rozpis zápasů

Přebor přípravek a minipřípravek

Soutěž bude fungovat stejným způsobem jako loni. Nejmladší hokejbalisty a hokejbalistky čeká řada turnajů v regionu, bývalo zvykem, že se mladí mečouni představili také na jihu Čech. Hrát se bude stále podle pravidel minihokejbalu. Ve třech hráčích s brankářem ve třetině hokejbalového hřiště.

Výsledky se do dlouhodobé soutěže nezaznamenávají a jedná se tak o jednotlivé turnaje. V těchto kategoriích jde ovšem především o radost ze hry a výsledky jsou