Na Plzeňský A-tým čekají dva soupeři. Udrží Západočeši vedoucí pozici v lize?

V sobotu doma proti pražskému Kovu, o den později do Rakovníku. To je víkendový program extraligových mečounů. Tým pod vedením Luďka Polívky se zatím drží na čele soutěže. Nyní jej čeká dvojice týmů, která byla loni odříznutá na konci tabulky.

HBC Plzeň – TJ Kovo Praha, sobota 22. září od 16:00

Osm bodů ve dvaceti zápasech základní části. To je loňská bilance pražského Kova. Pouze menší počet účastníků extraligy a nezájem Jihlavy směrem k baráži o extraligu dala týmu z hlavního města jistotu setrvání v soutěži. Loňská sezóna byla pro Kovo dostatečnou výstrahou a v klubu podnikli mnohé kroky k nápravě. Odsouhlasila se dlouhodobě plánovaná rekonstrukce hřiště na Palmovce, které již nesplňovalo požadované parametry. Nový stánek bude mít zbrusu nové mantinely a plastový povrch. Rekonstrukci neunikl ani hráčský kádr.

Pražané rozšířili své řady díky střídavým startům z první ligy. Na soupisce nalezneme několik hráčů pardubického Svítkova či brankáře Prachatic a juniorského mistra světa Víta Čapka. Na mladého Jihočecha narazili mečouni již na předsezónním Páňa Cupu. Čapek nastoupil v minulém kole proti Kladnu, ve kterém Kovo dlouho kousalo, prohrálo ale těsně 1:0. Zkušenosti budou předávat také dva veteráni, které Pražané zlákali. Z Kertu přišel důrazný obránce Jan Nýdl. Kariéru po dvou letech obnovil exkladenský Petr Ogurčák. I díky těmto příchodům tak Kovo, stejně jako Plzeň, může poskládat čtyři kompletní formace.

Pražané mají za sebou tři zápasy. Na úvodní výhru v Pardubicích se jim ale nepodařilo navázat. O uplynulém víkendu prohráli v Kladně a také v Hradci. Za dva zápasy se jim nepodařilo vstřelit ani jednu branku. Tohle může svěřence trenéra Hertuse trápit. Na plzeňské straně se během minulého zápasu rozstřílel Martin Krch, který rozhodl hattrickem duel proti Mostu. Daří se také Jiřímu Benediktovi (2+4). Pomohou pravorucí forwardi k dalšímu domácímu vítězství?

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

HBC Rakovník – HBC Plzeň, neděle 23. září od 11:00

Středočeši na tom vloni nebyli o moc lépe, než pražské Kovo. Sedmnáct bodů ve dvaceti zápasech nestačilo na víc, než desáté a předposlední místo. Po jednom duelu v play-out se tato část sezóny navíc ukončila, protože Kovo již Rakovník nemohlo bodově dostihnout. Tým Rakovníku mnohými změnami neprošel. Osu týmu tvoří zkušení hráči. Brankoviště střeží zkušený Leoš Gerlich, v poli pak úřadují bratři Tvarůžkové. Zapomenout nesmíme ani na agilního Jana Pospíšila, pravidelného účastníka světových šampionátů od roku 2009 a stále pilíř obrany národního týmu.

Nesmíme zapomenout ani na extraligovou specialitu, kdy v jednom týmu nastupuje otec se synem. Milan Sýkora starší byl dříve oporou kladenské Habešovny. Dnes obléká stejný dres se svým synem Milanem Sýkorou mladším, který se v mladém věku zařadil mezi opory týmu. Byl také členem zlatého juniorskému týmu ze St. John´s, v srpnu pak absolvoval kemp seniorské reprezentace. Na mladšího ze Sýkorů si tak plzeňská obrana bude muset dát pozor.

Rakovníku se vstup do soutěže příliš nepovedl. Tři prohry a skóre 1:16 na dobrou formu neukazují. Na domácím hřišti však Středočeši nikdy nedávají kůži lacino. O tom svědčí loňský výsledek ze vzájemného zápasu v loňské sezóně. Plzeňané v úvodním jarním kole zvítězili 2:1 a na tři body se pořádně nadřeli.

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

Program víkendu:

Sobota 22. září
  • A-tým: Plzeň – Kovo Praha (16:00)
  • Starší žáci: Plzeň – Blatná (10:00)
  • Mladší žáci: Plzeň – Dobřany (13:00)

Neděle 23. září
  • A-tým: Rakovník – Plzeň (11:00)
  • Dorost: Kovo Praha – Plzeň (11:00)