Bál jsem se spíš toho, abych nekončil sezonu bez gólu, směje se Jakub Vobruba

Před sezonou se mladý útočník Jakub Vobruba přesunul z kategorie dorostu do A týmu mečounů a o uplynulém víkendu vsítil premiérovou branku v extralize proti silnému Kladnu, čímž výrazně pomohl k dvoubodovému zisku.

Proti Kladnu jsi zaznamenal svoji první extraligovou trefu v dresu Plzně. Jsi rád, že už máš čekání na první gól za sebou?

Určitě ano. Už v předchozích zápasech jsem měl šance na to dát gól, ale povedlo se mi to až teď na Kladně.

Už víš, co tě bude tvůj první gól stát?
Zatím jsem se zajímal spíš o částku, kterou bych platil, pokud bych v sezóně gól nedal (smíc). Přesnou částku nevím, ale asi se to brzy dozvím.

Jak bys popsal celou akci, která vyústila v premiérovou branku?
Myslím, že Krchyho (Martin Krch) střelu hráč Kladna zblokoval, a odražený míček z rohu si chtěl zpracovat Pechta (Daniel Pejchar), ale odskočilo mu to přímo ke mně na hokejku. Já to jen z otočky poslal kolem betonu brankáře do brány.

Kladno vás v utkání znatelně přestřílelo, přesto jste ho do větších šancí nepouštěli. Jak to bylo z tohoto pohledu těžké utkání, kdy jste vycházeli z obranného bloku?
Utkání bylo hodně náročné, ale takové zápasy prostě jsou, kdy je potřeba hrát efektivně a účelně. I když podle počtu střel to vypadá, že jsme se jen bránili.

V posledních utkáních se vám příliš nedařilo. Jak velkou cenu má zisk dvou bodů ze hřiště Alpiqu?
Pro nás velkou cenu. Kladno má jeden z nejsilnějších týmů v lize, což předvedli i při zápase proti nám. Pokud vím, tak do zápasu s námi neztratili doma ani bod. Z tohoto pohledu jsou to hodně cenné body.

Máš za sebou dva měsíce v nejvyšší hokejbalové soutěži. Už ses stihl zcela adaptovat na tempo a hru?
Nic jiného než se přizpůsobit, mi ani nezbývá (smích). Je pravda, že je všechno náročnější, hráči daleko lépe umí číst hru. Věřím ale, že když se bude dařit týmu, tak já třeba ještě nějaký gól přidám.

Je příjemnější, že společně s tebou přešli do áčka i další hráči z dorostu?
Určitě. Je fajn, když mám kolem sebe kluky, se kterými jsem byl v šatně a hrál už několik let předtím.

Po víkendové pauze cestujete do Ústí, které se v letošním ročníku zatím trápí. Jaký myslíš, že to bude zápas?
V Ústí se nehraje nikdy lehce. Očekávám tvrdý a náročný zápas, jako vždy. Bylo by dobré je nalomit rychlým gólem ze začátku zápasu, hrát bez zbytečných vyloučení a dohrát utkání bez zranění.