Podzim klubových kategorií – mladší žáci

Mečouni po podzimu ve skupině přeboru mladších žáků drží zatím třetí místo. Odstupy na sousedy v tabulce jsou však minimální. V této kategorii však nejde pouze o výsledky. Trenér Michal Samec po svém příchodu od kategorií přípravek apeloval především na morálku a disciplínu svých svěřenců, které jinak shledává velice talentovanými.

Statistické ohlédnutí

postavení v tabulce (zápasy / body): 3. místo (10 z. / 22b.)
sousedi v tabulce: 2. Suchdol n. Lužnicí – 22 bodů, 4. Dobřany – 21 bodů
zápasová bilance: 6 vítězství, 2 vítězství po samostatných stříleních, 2 porážky
skóre: 67:20
vyloučení: 25 trestných minut (19 menších trestů, jeden šestiminutový osobní trest)
nejvyšší vítězství: Plzeň – Dobřany 16:0
nejvyšší porážka: Plzeň – Dobřany 4:6
brankáři: Vojtěch Šebek – 176 odchytaných minut, průměr 1,00 branky na zápas, Ondřej Kočka – 90 odchytaných minut, 1,33 branky na zápas, Jindřich Hošek – 58 odchytaných minut, 0,75 branky na zápas
nejproduktivnější hráči: Adam Obr – 23 bodů (11+12, 9 zápasů), Jan Meiner – 22 bodů (10+12, 9 zápasů), Jáchym Baxa – 19 bodů (7+12, 8 zápasů)

Trenér Michal Samec: Hráči v sobě mají velký potenciál stát se výbornými hokejbalisty

Jaké je vaše celkové hodnocení podzimní části?
Většinu zápasů jsme vyhráli, což je pozitivní. Umístění v tabulce neřeším, důležité pro mě je, jak hráči dokážou přistupovat ke každému zápasu a chci po nich, aby v něm odevzdali maximum toho, co umí, a aby projevili maximální úsilí zvítězit. Ne vždy tomu tak bylo, a právě morálka a disciplína hráčů je to, na čem se snažím hodně pracovat. Samozřejmě nejlépe toho jde mimo jiné dosáhnout tím, že kluky sport bude bavit a budou ho mít rádi. Během podzimní části jsme odehráli několik vyrovnaných zápasů s kvalitními soupeři, a právě na tyto zápasy se budeme nejvíce soustředit na jaře, protože nás posouvají dále.

S čím jste byl u vašeho týmu spokojený, kde naopak byly rezervy?
K týmu jsem přišel před sezónou z kategorie přípravek a minipřípravek a brzy jsem poznal, že spousta věcí je zde úplně jiných. Kluci jsou už mnohem vyspělejší a samostatnější, což znamená, že se již nemusím starat o tolik věcí. Zároveň jsou ale ve věku, kdy začínají vystrkovat růžky, diskutovat a odmlouvat, takže občas už musím být tvrdší, aby mi nepřerostli přes hlavu. Kolega René Procházka, který už má s touto kategorií letité zkušenosti, mi práci dost ulehčuje. Hráči jsou velmi šikovní, techničtí a tvořiví, což je určitě pro trenéra skvělé. Zároveň už jsou podle mě ve věku, kdy by měli do určité míry chápat sport, který hrají a měli by si uvědomovat, co je správné a co špatné, a to jak na hřišti, tak mimo něj, což mi otvírá spoustu možností, jak s hráči pracovat a co u nich rozvíjet. Když pominu rezervy, které máme ve hře a na nichž se snažíme zapracovat v trénincích, tak nejvíce mi vadí občasný alibismus hráčů a neochota se na vítězství "nadřít", i když dovednostní předpoklady k tomu mají. Musí si uvědomit, že i když jsou velmi šikovní a talentovaní, tak bez námahy a týmové soudržnosti zkrátka ničeho dosáhnout nejde.

Kdy začínáte s přípravou? Na co se v zimní pauze zaměříte?
S přípravou začínáme 7. ledna, budeme trénovat 2x týdně s hokejkou a jednou "na sucho". Pondělky zůstanou klasické, to znamená, že trénink zaměřený na individuální dovednosti hráčů povede Lukáš Zdrha, jehož přínos i inspirace jsou z mého pohledu neocenitelné. Ve středu se budeme zaměřovat na fyzické atributy, mimo jiné na rychlý start, akceleraci a změny směru. Chtěli bychom hráčům v rámci možností naší haly také zprostředkovat různé druhy sportovních her. Páteční trénink bych pak rád věnoval různým hrám a soubojům na malém prostoru, kdy hráči budou trénovat co nejblíže zápasovým podmínkám, a také nácviku hry v obranné a útočné třetině. Čeká nás také domácí turnaj v sobotu 2. 2., tak doufám, že nás přijde podpořit co nejvíce lidí.

Co bude hlavním cílem do jarní části?
V jarní části bychom chtěli zvládnout odvety těžkých zápasů z podzimu, které budou o to náročnější, že je hrajeme venku. Tyto zápasy prověří stabilitu našeho týmu i to, jestli se hráči během sezóny posunuli zase o kus dále, což je podle mě v mládežnickém sportu klíčové. Samozřejmě o těchto faktorech nehovoří pouze výsledek, ale všechno to, co hráči na hřišti předvedou nejen po sportovní, ale i lidské stránce. Věřím, že tyto zápasy zvládneme, protože jak jsem už říkal, mám štěstí být trenérem hráčů, se kterými je sice občas dost těžká práce, ale kteří v sobě mají velký potenciál stát se výbornými hokejbalisty.

Pod čarou: Šance pro hráče přípravky (při)nese ovoce

Během podzimu dostala šanci v zápasech mladších žáků čtveřice hráčů přípravky. Kromě brankáře Hoška to byla trojice Petr Fiala, Petr Našinec a Martin Stránský, který v deseti letech odehrál hned šest zápasů ve vyšší kategorii. Zmíněná čtveřice z ročníku 2008 věkem stále spadá do přípravky, která se zdokonaluje pod vedením bratrů Zdrhových a Hynka Obra. A právě dnešní přípravkáři se budou již brzy posouvat. Nabírání zkušeností jim tak v rozvoji pomůže.

Opačná propustnost platí i směrem výše. Do kategorie starších žáků se posunul talentovaný brankář Kočka. Šanci pak dostali např. obránce Dobrý či forwardi Obr, Meiner a Procházka, který si během jednoho zápasu připsal hned tři body (2+1).