Hodnocení víkendu: Áčko čeká pátý zápas, skvělá bitva juniorů a obrat starších žáků

Kromě ochlazení přinesl víkend také tradiční porci hokejbalových bitev. A-tým ani v jednom ze dvou pokusů v Hradci neuspěl a sérii s Hradcem Králové rozhodne až pátý zápas. Junioři a dorost zvítězili s čistým kontem. V Prachaticích se po povedeném obratu radovali starší žáci, proti stejnému soupeři naopak neuspěli ti mladší.

A-tým

Mečouni vyjeli do Hradce s cílem ukončit čtvrtfinálovou sérii. Plán ale dostal trhliny od prvních minut. Plzeň měla k dispozici dlouhou přesilovku, kterou ale odehrála bázlivě. Hradečtí se naopak se štěstím v přesilovce prosadili a po propadnutí obrany zvyšovali na rozdíl dvou branek. Mečouni se probudili ve druhé třetině, do které vlétli jako uragán a zásahy Roušala a Švarce přinesly srovnání. Jenže v téže patnáctiminutovce se Hradec prosadil dvěma slepenými góly. Kontaktní branku při power-play vstřelil Kastner. Jenže domácí Lux chvíli nato zvýšil na konečných 5:3.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: V úvodní třetině to vypadalo jako bychom se báli úspěchu, tedy postupu do semifinále. Hradec toho dokonale využil. Přes ofenzivní smršť prvních osm minut druhé třetiny se nám zvrat nepodařil. Potvrdil to i závěr, kdy jsme v power play snížili a měli další příležitost, ale jako by se naším výkonem táhla ta hrůzostrašná úvodní třetina. Prohráli jsme po zásluze.

Sobota 13. dubna: HBC Hradec Králové – HBC Plzeň 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)

Podrobnosti o utkání

V neděli chtěli mečouni složit reparát, brzy ovšem prohrávali a tým srazila druhá inkasovaná branka, když míček proskákal přes dvě těla až do branky. Plzeňané se nicméně nevzdávali a sami podnikali mnoho útočných výpadů. Brykner měl plné ruce práce, ale s přispěním vlastního umu, pomoci obránců i porci štěstí držel hostující střelce na uzdě. Duel pak zřejmě zlomil třetí gól hradeckých hokejbalistů v 36. minutě. Jiskru naděje zažehl Kunzmann. V následujících šesti minutách zápasu si ale domácí zápas pohlídali a sérii rozhodne páteční pátý zápas.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Úplně jiná koncentrace na zápas se přenesla do úvodního střídaní a okamžitý tlak na hradeckou branku. Nicméně, hned v dalším střídání se soupeř po fatální chybě ujal vedení. Když se k tomu přidala podivná branka v oslabení, byli jsme rázem tam, kde v sobotu… Mužstvo se herně zvedlo, šancí jsme měli opravdu hodně, včetně těch jasně gólových. Asi jsme si tu sobotu museli vybrat ještě i v tomto utkání. Poslední gól víkendového dvojutkání byl ale ten náš. To je náš odrazový můstek do pátečního souboje. Věřím tomuhle týmu, zvládneme to!

Neděle 14. dubna: HBC Hradec Králové – HBC Plzeň 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Podrobnosti o utkání

Junioři

Na Košutce se odehrál pohledný duel dvou předních týmů extraligy juniorů, které v play-off nebudou mít malé ambice. Oba týmy se prezentovaly rychlou hrou, dokázaly si vypracovat šance, oba brankáři ale byli v první třetině bezchybní. Plzeň poslal v polovině zápasu do vedení Štípek. Tento stav vydržel téměř do konce, ale únik Martina Lokajíčka pohřbil vyhlídky letohradské střídačky na power-play. Mečouni tak slavili důležitou výhru a popáté v sezóně neinkasovali.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Věděli jsme, že nás čeká zatím nejtěžší utkání jarní části. Od začátku do konce se hrál rychlý hokejbal se spoustou šancí na obou stranách a plný osobních, ale čistých soubojů. Ve druhé třetině se nám podařilo využít přesilovku pěknou střelou Davida Štípka, a jelikož se žádná další šance neujala, trval tento stav až téměř do samotného konce. V momentě, kdy se schylovalo k odvolání a následné power-play utekl Martin Lokajíček a šťastně pojistil naši výhru. Přál bych si víc takových utkání, která oběma mužstvům (respektive hráčům) toho spoustu dají, než hrát třikrát zápas s Novým Strašecím.

Sobota 13. dubna: HBC Plzeň – SK Hokejbal Letohrad 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Podrobnosti o utkání

Dorost

O deštivé neděli nastoupili Plzeňané na Palmovce proti domácímu Kovu. Klid na hole přidaly trefy Miksana a Rejdy, které vyústily z dobré spolupráce prvního útoku. Rejda pak po přestávce přidal svůj druhý gól. Plzeň pak bravurně přečkala dvojnásobné oslabení, kdy držela míček na svých holích. Ve druhé půlce třetí třetiny se ještě trefili Svoboda a Král. Šestý míček ze své klece už brankář Kova nelovil.

Komentář trenéra Michala Edla: Zapas byl od začátku do konce v naší režii. Druhá třetina byla od kluků pouze odehraná a to jsme si vysvětlili o přestávce. Myslím, že výraznější výsledek nám neumožnil kluzký terén.

Neděle 14. dubna: TJ Kovo Praha – HBC Plzeň 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Plzeňané za sebou mají těžkou zkoušku. Prachaticím v úvodní třetině příliš nestíhali. Do útočné fáze se nedostávali tak, jak je u týmu v sezóně obvyklé. Naopak brankář Kočka měl o práci postaráno. Výsledkem byl dvougólový deficit po první části. V té druhé kontaktní branku vstřelil Matěj Pavlíček. Byl to ale jen začátek velkého představení, protože v poslední třetině vstřelil další tři branky a velkou měrou pomohl ke konečné výhře 5:3.

Komentář trenéra Daniela Krále: Dlouho jsme se nemohli vyrovnat s těžkými podmínkami a dobře organizovanou obranou soupeře. A tak jsme se propracovali až k dvougólové ztrátě. Pak se do děje na hřišti vložil Matěj Pavlíček se svojí lajnou a hlavně díky němu jsme otočili vývoj utkání. Zápas nám ukázal, že když jdeme do něčeho neznámého, nečekaného, těžko se s tím dokážeme poprat.

Sobota 14. dubna: HBC Prachatice – HBC Plzeň 3:5 (2:0, 0:1, 1:4)

Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

První vzájemný duel rozhodovala až samostatná střílení, vyrovnaný duel se dal čekat i tentokrát. Domácí Plzeňané měli v první třetině několik závarů, gól z nich ale vytěžit nedokázali. Po špatném střídání na začátku druhé třetiny naopak sami inkasovali. Na Košutce se hrál pohledný duel, který dlouho ukazoval stav 0:1. Prachatice definitivně rozhodli dvěma zásahy v 29. minutě, mečounům se bohužel skórovat nepodařilo.

Komentář trenéra Michala Samce: Prachatice mají jeden z nejlepších týmů v naší soutěži. Věděli jsme, že půjde o jeden z nejtěžších zápasů v sezóně, přesto jsme věřili, že máme šanci uspět. Bohužel jsme od začátku hráli až příliš pasivně a svázaně a soupeř dokázal trestat naše zaváhání. Nemůžu týmu upřít snahu o zvrat zápasu, bohužel nám zase chyběl poslední krok - jistota v zakončení. Z napínavého zápasu tak vyšel nakonec zaslouženě jako vítěz soupeř, přesto kluky chválím za nasazení.

Sobota 13. dubna: HBC Plzeň – HBC Prachatice 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Čtvrtek – 18. dubna
  • Junioři: Stříbro – Plzeň (18:00)

Pátek – 19. dubna
  • A-tým: Plzeň – Hradec Králové (13:00)

Neděle – 21. dubna
  • Dorost: Plzeň – Rakovník (11:00)