Muže čeká venkovní dvojboj, doma se představí žáci

Plzeňský A-tým absolvuje o víkendu dva venkovní duely. Náročný start soutěže mužstvo nasměruje nejprve v sobotu do Dobřan a v neděli do Ústí nad Labem. Sobotní duel v Dobřanech odehrají také junioři. Soutěže začínají také dorostu a žákovským celkům. Ty se představí v domácím prostředí.

TJ Snack Dobřany – HBC Plzeň, sobota 14. září od 10:30

Do extraligy se po letech vrátilo západočeské derby. Nedaleké Dobřany loni zvládli cestu 1. národní ligou a díky vítěznému finále s Hostivaří získaly extraligovou příslušnost. Šneci se do nejvyšší soutěže vrací po devíti letech. Z tehdejšího kádru na soupisce zbyl akorát brankář Jan Marek, zbytek z většiny tvoří hráči, kteří v době dobřanského sestupu z extraligy nastupovali v žákovských kategoriích. Přesto je řada hráčů ostřílená těžkými bitvami mezi muži. Část z nich i v extraligových bojích.

Již zmíněný brankář Jan Marek loni měl vyřízený střídavý start do Rakovníku, stejně tak hbitý útočník Jan Kovařík. Jeho bratr Dan zase nastupoval za pražské Kovo. V Praze na Lužinách pak pomohl Kertu ke dvěma titulům Václav Šlehofer. Tito hráči by měli táhnout tým Dobřan v letošní sezóně. Své kvality jistě prokáže i jihočeská dvojice Remiáš, Bárta, kteří mají zkušenosti z mládežnických reprezentací. Pravoruký útočník Marek Rubner zase odkroutil za hokejové indiány sedmnáct duelů v hokejové extralize.

Rozpis soutěže poslal Dobřany v prvním kole na hřiště pražského Kertu. Zde dobřanský tým tvrdě narazil. Pražané se s nováčkem nijak nepárali. Po dvou třetinách vedli už 6:1 a konečné skóre mělo podobu 10:2. Plzeňané se brankovým hodům vyvarovali. V Mostě svedli náročný boj. Mečouni se rozjížděli o něco pomaleji, zápas však dovedli do vítězného konce.

Na vítězství 2:1 měl lví podíl brankář Petr Kráčina. Uvidíme, zda dostane důvěru i v Dobřanech nebo dojde k pravidelnému střídání gólmanů, jako tomu bylo v loňském ročníku. Vstřelené góly na sebe v Mostě vzali mladí hráči, Jakub Vobruba a David Ulč, oba ročník 1998. Doplní je na střelecké listině zkušenější spoluhráči?

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

DDM Elba Ústí nad Labem – HBC Plzeň, neděle 15. září od 15:00

Oba vzájemné duely v minulé sezóně skončily velmi těsně, pouze jednobrankovým rozdílem. Mečouni a ústecká Elba na sebe narazili už v prvním kole, plzeňští hokejbalisté úvodní souboj před svými fanoušky zvládli a Ústí porazili 3:2. Odvetná bitva na severu Čech měla po prodloužení stejný výsledek, o gól více dali ale tentokrát Ústečtí, a Plzeň si tak do západočeské metropole přivezla jen bod.

Nejproduktivnějším hráčem ústeckého celku v základní části minulého ročníku byl Lukáš Soukup, jenž si v 17 duelech zapsal 22 kanadských bodů za jedenáct vstřelených branek a stejný počet asistencí. Za něj se s 20 body zařadil Vojtěch Červinka, ten šestkrát rozvlnil síť a čtrnáctkrát nahrál na branku svým spoluhráčům. Červinka pak nasbíral z celého týmu nejvíce bodů v play off, kdy ve čtvrtfinále proti Kladnu dvakrát skóroval a dvakrát asistoval u gólu.

Kromě těchto dvou hráčů se budou Severočeši v nové sezóně spoléhat i na výkony Vladimíra Bačáka, který patřil v loňské sezóně mezi nejproduktivnější hráče Mostu, odkud v létě přišel. V Elbě došlo během léta také ke změně na trenérském postu, střídačku opustil dlouholetý trenér v extralize a bývalý asistent trenéra národního týmu, Jaroslav Pavlík. Místo něj v pozici hlavního kouče A-týmu nově působí Jan Fedák.

Minulý víkend v rámci prvního kola extraligy narazili ústečtí hráči na Hradec Králové. Proti Východočechům nastoupili v omlazené sestavě, v mužstvu chybělo několik klíčových hráčů včetně Lukáše Soukupa. Mladíci předvedli dobrý výkon, ale góly Magasanika a Vaňka na výhru nestačily, Hradci podlehli 2:3. O první body se tak budou snažit v sobotu, kdy v domácím prostředí v regionálním derby svedou boj s Mostem. V neděli pak na ústecké hřiště zavítá Plzeň.

Utkání můžete sledovat v online přenostu zde.

Program víkendu:

Sobota – 14. září
  • A-tým: Dobřany – Plzeň (10:30)
  • Junioři: Dobřany – Plzeň (13:00)
  • Starší žáci: Plzeň – Prachatice (11:00)

Neděle – 15. září
  • A-tým: Ústí nad Labem - Plzeň (15:00)
  • Junioři: Kert Park - Plzeň (13:00)
  • Dorost: Blatná – Plzeň (13:00)
  • Mladší žáci: Plzeň – Blovice (11:00)