Hodnocení víkendu: Pět bodů Áčka, třináct branek starších žáků

O prvním říjnovém víkendu absolvovali dlouhý výjezd muži a junioři. A-tým z něj vytěžil pět bodů, junioři o dva méně. Starší žáci si ve Stříbře otevřeli střelnici, naopak mladší žáci se i přes zlepšený výkon v koncovce natrápili a v Blatné se jim skórovat nepodařilo.

A-tým

Utkání v první třetině „poznamenaly“ přesilovkové góly. Jeleni šli do vedení, brzy ovšem srovnal Lokajíček. Letohrad si ale úspěšnou tečí vzal vedení zpět. Prakticky ihned po návratu na hřiště srovnal opět z přesilovky Hanuš. Trend častých vyloučení pokračoval a domácím se v závěru druhé části podařilo využít dvojnásobnou výhodu a poté ještě zvýšit skóre. Mečouni se ovšem nepoložili a dvěma slepenými góly ve třetí části poslali zápas do prodloužení. To v plzeňský prospěch svým druhým gólem rozhodl Michal Průcha.

Sobota 5. října: SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 4:5p (2:1, 2:1, 0:2 – 0:1)

Podrobnosti o utkání

I v Karviné měly na vývoj zápasu vliv přesilové hry. Skóre otevřel v početní výhodě Švarc, Karvinští později srovnali po důrazu na brankovišti. Zkraje druhé části přidal po krásné individuální akci druhý gól Švarc. Jinak se hrál vcelku vyrovnaný duel s větším množstvím střeleckých pokusů. Málo z nich ovšem mělo výraznější gólové parametry. Domácí si šance na vyrovnání zhatili svoji nedisciplinovaností a skóre v závěru zápasu uzavřel přesilovkovou trefou Jiří Benedikt. Mečouni si tedy z venkovního dvojboje odvezli slušných pět bodů.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Pět bodů z tohoto tripu je dobrý počin. Sice jsme úvodní třetinu v Letohradu hráli zbytečně křečovitě a soupeř po zásluze vedl, pak se ale kluci ve svých individuálních výkonech „odbrzdili“ a postupně jsme začali měnit vývoj hry a nakonec i skóre. Těžký zápas byl i ten v Karviné, která má velmi dobrý tým. A zase ho rozhodla taková uvolněnost hráčů. Příkladem byla druhá branka Marka Švarce. Závěr jsme zvládli dobře díky dostatečné vnitřní disciplíně.
Jsme rádi, že se nám stabilizuje sestava. Navíc se nám k týmu už konečně připojí Ondra Malý jehož návrat po operaci trvá déle než se očekávalo.

Neděle 6. října: HbK Karviná – HBC Plzeň 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Podrobnosti o utkání

Junioři

Juniory na startu zápasu proti Letohradu zřejmě poznamenal pozdější příjezd, jelikož v úvodu zápasu byli domácí lepším týmem. Z herní převahy byli i poměrně efektivní, jelikož si v první třetině vypracovali tříbrankový náskok. Ve druhé části oživil plzeňské naděje Hýbl, vstřelený gól pramenil z plzeňského zlepšení. To ovšem bylo všechno. Letohrad ve třetí třetině hrál několik přesilových her a jednu využil k uzavření skóre na konečných 4:1.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Do utkání jsme vstoupili bojácně a s přílišným respektem, prohrávali jsme osobní souboje a tím nás domácí dostávali pod tlak. První třetinu vyhráli zaslouženě 3:0. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb i důraz, ale bylo z toho jen jednobrankové snížení v přesilovce. Ve třetí třetině jsme chtěli pomýšlet na zdramatizování utkání, ale hráli jsme nedisciplinovaně a domácí si vedení zkušeně pohlídali.

Sobota 5. října: SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 4:1 (3:0, 0:1, 1:0)

Podrobnosti o utkání

O den později nastoupili plzeňští junioři v Třinci. V utkání byli favoritem a od začátku si vytvářeli brankové příležitosti. Ujala se ale pouze mírně kuriózní branka Chramosty. Stav zápasu zůstával i přes rostoucí počet plzeňských šancí stále stejný. Brankář Kojzar neměl příliš práce, přesto se musel mít na pozoru. Hosty pak uklidnila druhá trefa Chramosty, který se nakonec stal jediným střelcem zápasu.

Komentář trenéra Tomáše Semery: V utkání v Třinci na asfaltovém povrchu mnoho hokejbalové krásy nepřineslo. Nabádal jsem hráče k jednoduché hře a časté střelbě. I přesto, že jsme soupeře přehrávali a vytvářeli si střelecké příležitosti, byli jsme v zakončení špatní. Díky dvěma ušmudlaným brankám si odvážíme tři body.

Neděle 6. října: HBC Enviform Třinec – HBC Plzeň 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Zápas starších žáků ve Stříbře nabídl jednoznačnou podívanou, při které se mečouni dostali do výrazného vedení již v první třetině, a to o pět branek. V duelu se hrálo po drtivou většinu zápasu v plzeňském útočném pásmu a na mečouni na gólmana Stříbra vyprodukovali hned 67 střel, z nichž se ujalo celkem třináct.

Komentář vedoucího mužstva Reného Procházky: Proti soupeři jsme beze zbytku potvrdili roli favorita. Soupeř po několika obdržených gólech zcela rezignoval, eliminovali jsme i pokusy o brejky. Díky týmovému výkonu se mohli mezi střelce zapsat i hráči, od kterých se to příliš nečeká. Budiž to pro ně vzpruhou do dalších bojů.

Neděle 6. října: HC Buldoci Stříbro – HBC Plzeň 0:13 (0:5, 0:6, 0:2)

Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Mladí Plzeňané prožili v Blatné poněkud smolný zápas. Svoji hru oproti předchozímu duelu zlepšili, v Blatné měli územní i střeleckou převahu, gól ovšem mečounům nebyl souzený. Po dvě třetiny se hrálo zcela bez branek, v té třetí ovšem Datels využili domácího prostředí a dvěma brankami překlopili zápas na svoji stranu. Kolonka plzeňských střelců zůstala i přes velké úsilí tentokrát prázdná.

Komentář trenéra Michala Samce: Porážka v Blatné mě mrzela zejména z toho důvodu, že náš výkon prohře 2:0 ani zdaleka neodpovídal. Oproti poslednímu týdnu, kdy jsme prožili hororový zápas s Jindřichovým Hradcem, jsme se zlepšili snad ve všech ohledech, ovšem selhání přišlo ve finální fázi - a když nedáte gól, nemůžete vyhrát, i když jste většinu zápasu herně lepší. Soupeř si odehrál, co potřeboval a dokázal vytěžit maximum. Přes neúspěšný výsledek bych chtěl celý tým pochválit za předvedený výkon, který je, jak doufám, krokem správným směrem.

Neděle 6. října: TJ Blatná Datels – HBC Plzeň 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota – 12. října
  • A-tým: Plzeň – Kovo Praha (17:00)
  • Junioři: Plzeň – Kovo Praha (14:00)
  • Starší žáci: České Budějovice – Plzeň (12:00)
  • Mladší žáci: Suchdol n. Lužnicí – Plzeň (12:30)

Neděle – 13. října
  • Junioři: Prachatice – Plzeň (10:00)
  • Dorost: Ústí nad Labem – Plzeň (13:00)
  • Mladší žáci: Plzeň – České Budějovice (11:30)