Mladší žáci na Zimním poháru skončili bronzoví

Oba víkendové dny bylo v plzeňské hale rušno, konaly se zde první mládežnické turnaje nového roku. V sobotu vyběhla na hřiště přípravka, o den později se uskutečnil Zimní pohár mladších žáků. Mečounům se v něm mezi kvalitními týmy nepodařilo obhájit zlaté medaile z loňského roku, ale i s bronzovou příčkou je trenér Michal Samec spokojený.

Na západ Čech stejně jako minulý rok přicestovaly dva pražské týmy – Kert Park a SK Rebel Praha, druhé místo se pokusily přijet obhájit Prachatice, které už se s mečouny střetly v podzimní části v jednom ze soutěžních utkání. Oproti loňskému roku jsme mezi účastníky mohli zaznamenat jen jednu změnu, když místo Třemošné do západočeské metropole zavítal pardubický Svítkov. Každý tým se na hrací ploše utkal s každým, turnaj nabídl celkem deset zápasů, každé se hrálo 2x12 minut.

Zimní pohár mladších žáků byl zahájen v deset hodin duelem mezi mečouny a pražským Kert Parkem. Do turnaje lépe vstoupili hokejbalisté z hlavního města, kteří domácí porazili 3:1. I druhý pražský celek začal vítězně a proti Prachaticím si zapsal první výhru na turnaji. V dalším měření sil se mezi mantinely poprvé představil také Svítkov a i hráči z východu Čech svůj úvodní duel ovládli, když jako jediní přemohli hráče Kertu. V následujícím souboji se body dělily, když zápas Plzně s Rebely skončil po dvaceti čtyř minutách nerozhodně 1:1.

Svítkov poté navázal jako jediný na úvodní výhru dalšími dvěma vítěznými utkáními. Dvakrát za sebou pak naplno bodoval také Kert Park. Před závěrečným střetnutím, kde na sebe narazila Plzeň a suverénní Svítkov, už bylo jisté, že Východočeši celý turnaj vyhrají. Svěřenci trenéra Michala Samce šli bojovat o bronz. Domácím se podařilo jít na začátku druhého poločasu do vedení, zanedlouho ale hosté vyrovnali a poté v přesilové hře dokonali obrat a těsný náskok už nepustili. Mečouni tak měli shodně bodů s Rebely, se kterými remizovali, ale díky lepšímu celkovému skóre se nakonec radovali z bronzových medailí.

Turnaj byl zakončen vyhlášením výsledků, předáním pohárů, medailí a ocenění pro nejužitečnější hráče jednotlivých týmů. Pohár pro vítěze obdrželi hokejbalisté Svítkova, druhé místo obsadil Kert Park, na bronzové příčce se umístila Plzeň, jež za sebou nechala na čtvrté pozici pražské Rebely a na páté Prachatice.

Nejužitečnějšími hráči byli vyhlášeni Jan Solař (Svítkov Stars Pardubice), Adam Horský (HC Kert Park Praha), Matěj Langfelner (HBC Plzeň), Antonín Maxima (SK Rebel Praha) a Marek Fleischman (HBC Prachatice).

Výsledky turnaje

Fotogalerie

Ohlasy trenéra

Michal Samec (HBC Plzeň): Turnaj bych hodnotil velice pozitivně ve všech směrech, myslím si, že byl k vidění kvalitní žákovský hokejbal. Díky přispění rodičů našich hráčů a místopředsedy klubu p. Edla proběhla bezproblémově i organizace celé akce. Všechny zúčastněné celky patří mezi republikovou špičku v této kategorii, takže sportovní přínos pro všechny kluby je neoddiskutovatelný. Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným i organizátorům za jejich přispění k vytvoření velice povedené sportovní akce.

Z trenérského hlediska bych turnaj hodnotil rovněž pozitivně. Všichni soupeři nás důkladně prověřili a právě takové zápasy nás posouvají nejdál. Náš výkon šel v průběhu turnaje nahoru, poslední zápas proti vítěznému Svítkovu bych přes porážku zařadil mezi nejlepší výkony v letošní sezóně. Chtěl bych vyzdvihnout výkon obou brankářů, kteří tým v důležitých chvílích drželi skvělými zákroky. Příliš se nám nedařilo střelecky, což nás ostatně trápí dlouhodobě, ale s výkonem svého týmu i s bronzovým místem jsem celkově spokojen, zvláště, když uvážím početnou marodku mezi hráči. Alespoň na druhou stranu dostali více prostoru hráči, kteří dorazili, a někteří z nich velice příjemně překvapili. Kvalitní soupeři, kteří se prezentují celkově kvalitním týmovým pojetím hry, ne pouze rozdílovými individualitami, jak je tomu v naší skupině, nám také nejlépe ukázali, v čem máme největší nedostatky a na čem je třeba během nadcházející části sezóny nejvíce pracovat.