TOP články: Poděkování mistrům z roku 1997, návraty Petra Šulana a Smitera Kaily

Druhá pětice TOP článků je na světě. Tentokrát jsme se zaměřili na období od roku 2015. V článcích zavzpomínáme například na poděkování prvním plzeňským mistrům, z rozhovorů si přiblížíme svět hokejbalových gólmanů či Smitera Kailu, který se bez pochyb řadí mezi největší osobnosti našeho sportu.

Článek navazuje na první část série TOP články, který si můžete přečíst zde.

Mladší dorost a mladší žáci zažili atmosféru MS v Zugu a poměřili síly s Oberwilem (2.7.2015)

Unikátní "hokejbalový výlet" se naskytl v červnu 2015 týmům mladších žáků a mladšího dorostu. Zmíněná družstva se vypravila na tři dny do dějiště MS mužů a žen, které hostil švýcarský Zug. V akci viděli také dvakrát českou reprezentaci, jejíž dres na MS oblékla plzeňská trojice Jiří Benedikt, Petr Kráčina a Michal Slanec.

Mládežnické týmy v Zugu poměřily síly s místním družstvem Oberwil Rebells. Tehdejší bronzové družstvo extraligy mladšího dorostu vyzvala i švýcarská reprezentace U18. Jako divák byl v dějišti šampionátu a na zápasech mladých mečounů přítomen také Michal Edl, kterému v pozdější trenérské kariéře prošla pod rukama většina tehdejšího týmu mladších žáků.

Rozhovor s Petrem Šulanem, posilou stávající brankářské dvojice a mistrem světa (1.3.2016)

V bronzové sezóně 2015/16 došlo k zajímavému návratu. Hokejbalový comeback se uskutečnil v případě brankáře juniorských a seniorských mistrů světa Petra Šulana, který byl posledním gólmanem, jenž dovedl plzeňský A-tým do finále. To se mu při návratu, kdy se dělil o zápasovou porci s Petrem Kráčinou bohužel zopakovat nepovedlo, přesto byl jeho návrat velkou hokejbalovou událostí.

Po Pilsen Challenge, kde jej diváci mohli poprvé spatřit v plzeňské brance, jsme se Šulim připravili rozhovor. V něm přišla řeč například na pozadí jeho návratu nebo jak vypadá jeho práce maséra a kustoda u extraligových hokejistů HC Škoda Plzeň.

Smiter Kaila o týmu Indie před MS v Pardubicích: Na papíře vypadá lépe, než tým z Plzně (31.5.2017)

Úspěšný plzeňský šampionát z roku 2009 jsme si již připomínali. Zřejmě nejvýraznější postavou ze zahraničních týmů se tehdy stal indický obránce Smiter Kaila, který dotáhl Indii do finále, v němž vstřelil dvě branky. Ke zlatu to ovšem nestačilo. Po osmi letech se Smiter Kaila do Plzně vrátil. Indičtí reprezentanti měli na západě Čech přípravný kemp před MS v Pardubicích, v rámci něhož se střetli i s plzeňským A-týmem. Po zápase jsme ikonu světového hokejbalu vyzpovídali.

V době šampionátu 43 letý Kaila již nebyl produktivní tak, jak si jej pamatují fanoušci z Plzně, svůj pověstný přehled ovšem neztratil. Na pardubické mistrovství se velmi těšil a věřil týmu, který dle jeho slov na papíře vypadal lépe, než stříbrný tým z Plzně. Cestů Indů turnajem ukončili až čeští reprezentanti v nervy drásajícím čtvrtfinálovém souboji.

Pamětníci prvního titulu Kaňák a Kadaně vzpomínají především na skvělou partu, akce splnila jejich očekávání (27.10.2017)

V říjnu 2017 se v rámci připomínky dvaceti let od prvního titulu klubu HBC (Škoda) Plzeň sešli jeho strůjci. Extraligovým šampiónům z roku 1997 po zásluze aplaudovala zaplněná hala během přestávky extraligového utkání A-týmu. Soupeř nebyl ledajaký. Hrálo se proti ELBA DDM Ústí nad Labem. Právě ústecká Severka byla v roce 1997 finálovým soupeřem mečounů. Plzeňané tehdy přerušili pětiletou dominanci Severočechů!

Členové zlatého kolektivu vzpomínají především na skvělou partu, která byla jedním z klíčových faktorů prvního plzeňského titulu. Kapitán Pavel Kaňák připomněl také úmorné vedro, které provázelo finálové zápasy. Přesto si do Štruncových sadů našla cestu velká spousta diváků, kteří nakonec byli součástí plzeňského happy endu.

Trenér gólmanů Tomáš Cholinský o plzeňských brankářích či uplynulém svazovém kempu (9.12.2019)

Sérii deseti TOP článků završujeme rozhovorem s Tomášem Cholinským, který se v našem klubu stará o brankáře. Gólmani byli vždy výraznými postavami svých týmů, nejinak tomu je i mezi mečouny. Na jejich rozvoj dohlíží muž, který má zkušenosti z hokejové branky a v minulosti působil například ve Francii.

V prosinci byl Tomáš součástí trenérského kolektivu, jenž zajišťoval brankářský kemp pořádaný Českomoravským svazem hokejbalu. Po něm jsme Tomáše vyzpovídali a zveřejnili rozhovor na webu. Trenér plzeňských brankářů již vyhlížel povánoční přípravu, kterou nakonec gólmanům zpestřil například novou pomůckou BlazePod.