Hodnocení víkendu: Junioři budou hrát finálový turnaj, tři výhry starších žáků a vítězná rozlučka dorostu

Tři družstva si o víkendu užila hokejbalových duelů. Junioři domácím vítězstvím nad Prachaticemi potvrdili, že patří na čtyřčlenný finálový turnaj, dorostenci zdolali v kvalitním souboji Hostivař a hned tři vítězné duely mají za sebou starší žáci.

Junioři

Závěrečné kolo základní skupiny A BEKO poháru juniorů určilo postupující na víkendový finálový turnaj. Plzeňanům k jistotě postupu stačila jakákoliv výhra. V první třetině tým působil lehce nervózním dojmem. Ten ale odpadl po skvělém vstupu do druhé části, kdy během pěti minut vstřelili mečouni tři branky. Plzeň hrála po celou dobu aktivně a mířila za vítězstvím, které má konečnou podobu 7:2. Hned třikrát se domácí radovali v oslabení. Poslední červnový víkend absolvují plzeňští junioři finálový turnaj ve Světlé nad Sázavou.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Věděli jsme, že pokud chceme postoupit na Final four, musíme vyhrát. Možná pod tíhou okamžiku jsme byli v první třetině nervózní a především hodně nepřesní ve všech herních činnostech. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, začali proměňovat brankové příležitosti a předvedená hra celkově byla na dobré úrovni.

Sobota 20. června: HBC Plzeň – HBC Prachatice 7:2 (1:0, 4:1, 2:1)

Dorost

Závěrečný duel sezóny odehráli dorostenci na Palmovce proti družstvu Hostivaře. Domácí se ujali vedení, Plzeň tento stav ovšem nijak nerozhodil. Mečouni si vytvářeli více střeleckých příležitostí a tři z nich také proměnili. Plzeň byla v zápase disciplinovanějším týmem, díky čemuž měla více sil v závěru zápasu, který si i přes hostivařský kontaktní gól pohlídala a svěřenci Michala Edla tak završili sezónu vítězstvím.

Komentář trenéra Michala Edla: Poslední ze zápasů byl i nejkvalitnější. Začátek byl z naší strany vlažnější. Kluci ročníku 2003 se už asi viděli u Boleváku. O to více se ukázaly ročníky 2004, které tým nastartovaly. Myslím, že gólových šancí jsme si vytvořili více. Jsem také zastánce toho, že zvolený způsob červnové soutěže byla správná cesta.

Neděle 21. června: HBC Hostivař – HBC Plzeň 2:3

Starší žáci

Nabitý víkend měli starší žáci, kteří nejprve v sobotu porazili na domácím hřišti pražský Kert Park a o den později sehráli dva duely v Prachaticích, kde se ve formátu 2x15 minut střetli s místními staršími žáky a výběrem žen. Trenér Daniel Král měl k dispozici řadu hráčů z mladší kategorie a Plzeňany prověřily i odlišné herní styly. Zápasy v Prachaticích měly zajímavý vývoj. Proti starším žákům Plzeňané rozhodli v samém závěru, poté co soupeř smazal dvoubrankové vedení. Proti ženám se mečounům zprvu příliš nedařilo, poté ale prodali větší herní praxi a předvedli vítězný obrat.

Komentář trenéra Daniela Krále: Víkendové zápasy jsme odehráli v kombinované sestavě s některými hráči z mladších žáků. V sobotu se zápas nejvíce vydařil právě těm nejmladším. V zápase jsme se po dvou třetinách díky územní převaze ujali výraznějšího vedeni a tak jsme mohli míchat sestavou. Útok si tak vyzkoušeli obránci a naopak. Kert hrozil z brejků, tam nás podrželi gólmani, kteří si zápasovou porci rozdělili rovným dílem.
V Prachaticích jsme odehráli dvě odlišná utkání, obě měli svůj přínos. Proti klukům jsme sice vedli po půli 3:1, ale soupeř po dvou zaváháních v obranném pásmu srovnal. Vítězství nám přinesl důraz na brankovišti v poslední minutě, který nám chyběl v předchozím průběhu. Zápas byl vyrovnaný, plný osobních soubojů a prověřil nás o něco více než Kert v sobotu a táhli nás starší hráči.
Proti ženám vypadal zápas úplně jinak. Holky nás prověřily hlavně po rychlostní a pohybové stránce, hráli vše, co šlo přes branku a to jim přineslo rychlé vedení 2:0. Do poloviny utkání jsme srovnali díky povedeným rychlým protiútokům opět ze strany těch zkušenějších hráčů. Po změně stran už se projevila větší herní praxe a kluci se často dostávali povedenými souhrami na dostřel a své šance dokázali využívat. Celkově se víkendové zápasy ukázaly jako dobrá konfrontace s různými herními styly a zároveň jsme si měli možnost vyzkoušet, jak se proti starším prosadí budoucí hráči naší věkové kategorie.

Sobota 20. března: HBC Plzeň – HC Kert Park Praha 7:1

Neděle 21. června: HBC Prachatice starší žáci – HBC Plzeň 3:4

Neděle 21. června HBC Prachatice ženy – HBC Plzeň 3:7