Hodnocení víkendu: Junioři stříbrní, A-tým se loučil prohrou

Závěrečný víkend sezóny 2019/20 je za námi. A-tým zároveň zakončil Autosklo H.A.K. Cup, ani napotřetí se mu ale nepodařilo zvítězit. Junioři se z BEKO poháru vrátili se stříbrnými medailemi a mladší žáci se rozloučili dvěma zápasy proti berounským Keltům, přípravka zase turnajem na Lužinách.

A-tým

Plzeňané se chtěli se sezónou rozloučit vítězně, proti stálo houževnaté a fyzicky dobře připravené Kladno. Domácí prohrávali po smolném vlastním gólu již od druhé minuty. Kladenští si později vypracovali dvoubrankový náskok, brzy poté ale snížil krásnou trefou Švarc. Alpiq se ale do konce první třetiny trefil ještě jednou. Většinu druhé třetiny odehráli mečouni v početní výhodě, žádnou branku ale nepřidali. Ve třetí třetině pokračoval rychlý hokejbal s řadou soubojů, Kladno si v ní dokráčelo pro konečné vítězství 7:2. Třetím zápasem v rámci Autosklo H.A.K. Cupu pro A-tým skončila letošní sezóna.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Poslední zápas byl už se zkušenější sestavou, přesto výsledek obdobný jako ten předchozí. Víme, že některé věci, jež neděláme dobře se opakují. Dostáváme potom nezvykle mnoho gólů.Přes neuspokojivé výsledky jsem osobně rád, že jsme si tyhle zápasy zahráli. Během těch šesti týdnů se též podařilo doladit kádr na příští sezonu.Je to sice klišé, ale nás opravdu čeká v srpnu hodně práce.Tým má ale chuť pracovat a proto jsem s kolegou Standou Kastnerem optimisté. Zlepšíme se do začátku dalšího ročníku.

Sobota 29. února: HBC Plzeň – HBC Alpiq Kladno 2:7 (1:3, 0:0, 1:4)

Podrobnosti o utkání

Junioři

Semifinále Final Four BEKO poháru juniorů nabídlo v první třetině hned čtyři branky. Plzeň poslal do vedení Zíka trefou v oslabení, Pardubice ale za necelou minutu srovnali. Do první sirény se oběma celkům podařilo využít přesilovku. Ve druhé třetině gól nepadl, více ze hry ale měly Pardubice. Plzeňský tým v této fázi podržel brankář Libor Kojzar, který nakonec nasbíral 38 zákroků. Zápas rozhodla třetí třetina, kdy se mečouni díky trefám Poláčka a Kanty vypracovali dvoubrankový náskok. Pardubice brzy opět snížili, Plzeň ale vedení udržela a postoupila do finále.

Komentář trenéra Tomáše Semery: V semifinále proti Pardubicím jsme měli dobrý vstup do utkání a dvakrát v první třetině vedli. Soupeř však dokázal vždy náskok dorovnat. Druhá třetina byla z našeho pohledu zoufalá. Soupeř nás ždímal v obrané třetině a my jsme přežili jen díky obrovské obětavosti a výbornému výkonu Libora Kojzara v bráně. Ve třetí třetině se nám podařilo vstřelit dvě branky. A přesto, že soupeř vzápětí snížil, vedení jsme udrželi a mohli se radovat z postupu do finále.

Sobota 27. března: SEMIFINÁLE: HBC Autosklo H.A.K. Pardubice – HBC Plzeň 3:4 (2:2, 0:0, 1:2)

Podrobnosti o utkání

Finále proti Letohradu začali Plzeňané dobře. Aktivní hra ale neměla gólový efekt. Soupeř, kterém ve svém středu měl hráče protřelé mužskou extraligou, postupně přebíral iniciativu a dvěma slepenými gólu v polovině duelu si vytvořil dvoubrankové vedení. Plzeňané inkasovali ještě dvakrát, než sami překonali reprezentačního brankáře Novotného. Úspěšným střelcem byl Galla. Letohrad ale ještě zvýšil na konečných 5:1 a Plzeňané po zápase převzali pohár za druhé místo BEKO poháru juniorů spolu se stříbrnými medailemi.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Před finále jsme měli dobrou regeneraci i videorozbor. Odehráli jsme z mého pohledu výbornou první třetinu. Možná jsme i soupeře trochu zaskočili, avšak bez gólového vyústění. Bohužel od druhé třetiny se začala projevovat větší herní vyspělost letohradských hráčů a po našich chybách nás nekompromisně trestali. Vítěz byl zasloužený a tímto ještě jednou soupeři gratuluji. Líbilo se mi, s jakou houževnatostí, obětavostí a obrovskou chutí jsme celé Final Four odehráli. Nechali jsme na hřišti prakticky vše, co bylo v našich silách. Vypíchnout bych chtěl také celou lajnu dorostenců. Ti se potkali s hráči, kteří pravidelně hrají extraligu mužů. S tím se popasovali víc než důstojně, což je příslib do dalšího ročníku!

Neděle 28. března: FINÁLE: SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Závěrečné duely sezóny odehráli mladší žáci v Berouně proti domácím Keltům, kteří postavili dva odlišné výběry. První duel vyzněl lépe pro mečouny. Díky povedené první třetině si vytvořili tříbrankový náskok a měli v zápase celkově navrch, soupeř sice duel zdramatizoval, ale mečouni díky obětavosti celého týmu výhru již nepustili.

Komentář trenéra Michala Samce: V prvním zápase se nám skvěle povedla první třetina, na hřišti jsme dominovali a soupeře k ničemu nepustili. Měl jsem radost, že hráči chtěli tvořit a hrát hokejbal, ne pouze bezduše odpalovat míčky. Bohužel jsme v průběhu trochu polevili a z jednostranného zápasu vlastními chybami udělali drama, které jsme díky bojovnosti celého týmu nakonec dotáhli vítězného konce.

Pátek 26. června: SK Kelti 2008 – HBC Plzeň 3:5 (0:3, 2:1, 1:1)

Ve druhém utkání čelili Plzeňané silnějšímu výběru. Nástup tentokrát zachytili berounští hráči a mečouni tahali za kratší konec. Výsledkem byl jeden inkasovaný gól. V brance hostů zářil brankář Hošek, který až do konce druhé třetiny držel plzeňský tým ve hře. Ve třetí části ale ani on nezabránil dorážejícím hráčům soupeře a Kelti druhý zápas vyhráli 4:1.

Komentář trenéra Michala Samce: V druhém zápase chybělo přesně to, co jsem vyzdvihl v tom prvním. O poznání silnější soupeř na nás vlétl, my jsme se "podělali", začali jsme panikařit, odpalovat míčky a celkově náš herní projev byl chvílemi velmi zmatený. Předváděnou hru se nám v průběhu zápasu dařilo zlepšovat, nadále nás držel skvělý brankář Hošek. Jako rozhodující faktor se ukázal důraz v předbrankovém prostoru, kde soupeř jasně dominoval na obou stranách hřiště, což rozhodlo o konečném výsledku.

Pátek 26. června: SK Kelti 2008 – HBC Plzeň 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)

Přípravka

Přípravka završila sezónu turnajem na pražských Lužinách. Zde se Plzeňané utkali s týmy Mladé Boleslavi, domácím Kertem, Rakovníkem a výběrem hokejistů ze Žebráku.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Poslední turnaj sezóny byl pro mladé mečouny velmi náročný. Nejenže bylo velké horko, ale setkali se také s novým hernim prvkem. Tím bylo střídání během hry a zápasy hrané na čistý čas. Již během prvního utkání tyto činnosti zvládali výborně. Horší to bylo s nasazením do zápasu. Vlažný začátek znamenal dvoubrankovou ztrátu proti Mladé Boleslavi. Pak se naši hráči přece jenom schopili a skóre vyrovnali. Ačkoliv na brankáře soupeře šla střela za střelou, radovali se nakonec boleslavští po výsledku 4:2. Zápas s domácím Kertem se odehrával v bojovném duchu. Mečouni napadali soupeře a byli lepší i v pohybu, přesto byla hra velmi vyrovnaná. Po třetině vyrovnaný stav 3:3. Během druhé třetiny domácím docházeli síly a mečouni tak navýšili náskok o tři branky a nakonec jsme vyhráli 6:4. Poté jsme odehráli hned další dva po sobě jdoucí zápasy, kde jsme byli my v pozici týmu, kterému docházely síly. Zároveň to byly zápasy proti nejtěžšim soupeřům. I tak ale byly vidět krásné akce a hlavně urputný boj. Naši hráči se i přes nepříznivý stav nevzdávali. Proti výběru hokejistů Žebráka jsme nakonec prohráli 9:3 a proti favoritům z Rakovníka 11:5. Tento turnaj pro mnohé kluky byl posledním v kategorii přípravek. Přeji jim hodně štěstí a úspěchů ve vyšší kategorii a všem děkuji za sezónu 2019/20!