Hodnocení víkendu: Stříbro starších žáků, ústecká mise bez bodu, stejně tak B-tým

O prvním hracím víkendu nové sezóny vstoupily do soutěžních utkáních tři plzeňské týmy, ani jeden však do nich nevkročil tou správnou nohou. A-tým, stejně jako junioři, v sobotu podlehl ústecké Elbě, B-tým o den později nestačil na Suchdol nad Lužnicí. Úspěšnými byli ale starší žáci, kteří si z turnaje z pražských Lužin přivezli stříbro.

A-tým

Mečouni pro výjezd na sever Čech nemohli počítat hned s osmi hráči kádru A-týmu z důvodu marodky, školních či rodinných povinností. Příležitost tak dostali junioři a sestavu doplnili zkušení obránci Vágner se Zemanem. Plzeňané se dostali do vedení, následně přežili také oslabení, ale museli se bránit nátlakům soupeře. Z jednoho z nich Elba vyrovnala a utkání následně obrátila díky využité přesilovce. Plzeňané naopak žádnou přesilovku nevyužili a ve třetí části se výsledek již neměnil.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Úvod do utkání jsme měli velmi slušný, navíc korunovaný gólem. Sice jsme vzápětí šli do čtyř, ale oslabení jsme zvládli. Pak jsme měli přesilovky i my. V té druhé jsme mohli vstřelit druhou branku. Byl by to velmi důležitý moment. Nepovedlo se to a naopak soupeř srovnal a ve své druhé přesilovce navíc otočil výsledek na svoji stranu. V momentech, kdy jsme dostali oba góly jsme neměli vůbec dobře zorganizovanou hru. Přes zvýšené úsilí v poslední třetině jsme se už gólově neprosadili.

Sobota 5. září: Elba DDM Ústí nad Labem – HBC Plzeň 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Podrobnosti o utkání

B-tým

B-tým v neděli nastoupil po několika letech v naší druhé nejvyšší soutěži. Mečounům se úvod do zápasu ale nevydařil, jen 48 vteřin po začátku utkání musel plzeňský gólman lovit míček ze sítě. Hosté své vedení ve druhé třetině ještě navýšili. Plzeňští se snažili o odpověď, přesto do poslední části vstupovali s dvoubrankovou ztrátou. Ve třetím dějství měla Plzeň možnost snížit z trestného střílení, které se ovšem nevydařilo, a míček si cestu do brány z plzeňské hokejky nenašel ani ve hře bez gólmana. Západočeši si tak na první branky i body musejí počkat.

Komentář trenéra Tomáše Salfického: Zapas byl pro všechny hráče spíše poznávací, proto bylo od začátku tempo udávané spíše hosty. My jsme se však nevzdali, a i když jsme po prvních dvou třetinách prohrávali 0:2, tak jsme se snažili se zápasem něco udělat. Na konci nám nevyšlo trestné střílení a power-play. Pro příště víme, že potřebujeme více klidu na hokejce a nebýt tak nervózní po celý zápas.

Neděle 6. září: HBC Plzeň B – SK Suchdol nad Lužnicí 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Podrobnosti o utkání

Junioři

Junioři na severu Čech začali výtečně. Již po pětadvaceti vteřinách poslal do vedení Reiser. Ve čtvrté minutě soupeř sice srovnal, ale mečouni si okamžitě vzali vedení zpět. Duel dvou silných týmů pak pokračoval v dramatických kolejích. Do třetí třetiny vstupovaly oba celky za stavu 3:3. Elba ovšem dvěma slepenými převrátila zápas na svoji stranu. Mečouni v 39. snížili na rozdíl jedné branky a srovnat mohli při power-play, kdy proti třem ústeckým stálo hned šest plzeňských hokejbalistů! Domácí ovšem vstřelili šestou branku a zvítězili.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Do utkání jsme vstoupili s odhodláním uspět, odčinit tu tak poslední propadák a připsat si první body do tabulky. I přesto, že výkon nebyl úplně ideální, tak se nám v prvních dvou třetinách dařilo vždy vést. Bohužel ale jen o jednu branku a domácí vždy dotáhli. Zápas se tak zlomil ve třetí třetině, kdy jsme hned zkraje, po individuálních chybách, rázem prohrávali o dvě branky a byli jsme to my, kdo v tu chvíli musel dotahovat. Povedlo se nám však jen snížit a soupeř pečetil vítězství gólem do prázdné branky při power play. Věřím, že to byl po povedeném přípravném turnaji jen zdvižený prst nad podaným výkonem, že takhle teda ne!

Sobota 5. září: Elba DDM Ústí nad Labem – HBC Plzeň 6:4 (2:2, 1:1, 3:1)

Podrobnosti o utkání

Starší žáci

O víkendu se starší žáci zúčastnili prestižního Poháru starosty Prahy 13 na hřišti domácího Kert Parku. Utkali se s pěticí kvalitních soupeřů a ve velké konkurenci nakonec skončili druzí. V sobotu porazili pražské Rebely a Hradec Králové, v neděli pardubické Autosklo a Třemošnou. Jedinou porážku týmu Daniela Krále uštědřil domácí Kert Park, který se nakonec stal celkovým vítězem turnaje.

Komentář trenéra Daniela Krále: Turnaj byl prvním společným podnikem a hlavně testem schopnosti jak jednotlivců tak co se souhry týče. Postavili jsme vyrovnané tři lajny tak, aby všechny obstáli. Zjistili jsme, že jsme konkurenceschopni, když jsme dokázali porazit silné východočeské celky Pardubic a Hradce Králové shodně 3:2. Porážka z Kertem byla zapříčiněná zejména nedůrazem a nedůsledností v našem obranném pásmu. Turnaj nám ukázal silné stránky, třeba že když jde do tuhého a tým se semkne, může být týmem, který diktuje tempo hry. Naopak slabiny se ukázali ve vytváření a proměňování šanci a pak zmíněný nedůraz v defenzivě. „Vzhledem k tomu, že to byla první herní prověrka, tak jsem byl s předvedenými výkony spokojený a věřím, že se naše hra může a bude zlepšovat.“

Výsledky:

HBC Plzeň – HBC Hradec Králové 3:2
HBC Plzeň – SK Rebel Praha 3:0
HBC Plzeň – HC Kert Park Praha 4:7
HBC Plzeň – TJ Tatran Třemošná 3:0
HBC Plzeň – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 3:2

Program příštího víkendu:

Sobota – 12. září
  • A-tým: Plzeň – Most (17:00)
  • Junioři: Plzeň – Prachatice (14:00)

Neděle – 13. září
  • B-tým: Svítkov – Plzeň (12:00)
  • Dorost: Nové Strašecí – Plzeň (14:00)