Hodnocení víkendu: Polovina bodů pro A-tým, první pro B-tým mnoho zápasů mládeže

Plzeňský B-tým se spolu s juniory a staršími žáky vydal na „trojboj“ do Prachatic. Mladší žáci sehráli dvě utkání proti pražské Hostivaři. Došlo také na družstva přípravek a minipřípravek. V již zmíněné mužské extralize sehrál plzeňský tým dvě utkání z nichž vytěžil tři body.

A-tým

První z víkendových zápasů začali mečouni dobře. V desáté minutě se trefil navrátilec Pauer a brzy po něm zvyšoval v početní výhodě Kejř. Karvinští ale do první sirény snížili. Na začátku druhé části navíc srovnali stav hry. Plzeňané poté měli řadu šanci na vstřelení branky, to se povedlo až karvinskému Janu Rosůlkovi v 36. minutě. Domácí se ovšem nevzdali a prodloužení si vynutil Gřonka. V něm branka nepadla a musela rozhodnout samostatná střílení. V nich nejprve zvládl tíhu okamžiku Hanuš. Dva body Plzni přisoudila následná trefa Valenty a tři úspěšné zásahy gólmana Kráčiny.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Karviná měla předchozí výsledky velmi dobré a ukázala se jako velmi zdatný soupeř. Naproti tomu jsme měli utkání rozehrané velmi dobře. Komplikace přišly krátkou horší pasáží na konci první a na začátku druhé třetiny. I když jsme v poslední třetině dokonce prohrávali, vůle týmu zvrátit vývoj a výsledek byla tak výrazná, že se to nakonec muselo povést. Dva body nás zase posouvají více do vyřazovacích bojů.

Sobota 29. května: HBC Plzeň – HbK Karviná 4:3ss (2:1, 0:1, 1:1 – 0:0)

Podrobnosti o utkání

V neděli se před kamerami O2TV Sport jako první prosadili mostečtí hokejbalisté, konkrétně Valenta po vyhraném vhazování. Hra byla poté rozkouskovaná kvůli velkému množství vyloučení na obou stranách. Mečouni v jedné z přesilovek srovnali zásluhou Slance a za necelé dvě minuty už vedli díky spolupráci Hurta s Lokajíčkem. Severočeši ale srovnali těsně před odchodem do šaten. Ve třetí třetině pak šli do vedení, když i oni využili jednu z mnoha přesilových her. Plzeňané ale podruhé během víkendu poslali zápas do prodloužení, když Kejřovu střelu tečoval Hurt. Na samostatní střílení tenrokrát nedošlo, jelikož bonusový bod v prodloužení vystřelil Mostu Markytán.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: Utkání se nám moc nepovedlo, po dobrém vstupu do zápasu jsme zhruba v polovině první třetiny začali působit ustrašeně, málo jsme se tlačili dopředu a do soupeřovy třetiny. Přišlo mi, jako kdyby nám nešly nohy. Chyběla nám osobní odpovědnost a odvaha. Nebyli jsme tak odvážní v přechodu do útoku a v útočném pásmu. To si myslím, že byl klíč, proč jsme dnes prohráli.

Neděle 30. května: HBC Plzeň – HBC Most 3:4p (0:1, 2:1, 1:1 – 0:1)

Podrobnosti o utkání

B-tým

Plzeňský B-tým naskočil do obnovené 1. Alpa ligy. V Prachaticích ale kromě Ladislava Svobody oblékla plzeňský dres kompletně juniorka. V první třetině se mečouni prezentovali aktivním pohybem a dostali se do vedení, které ovšem ztratili. Ve druhé třetině došlo na nucenou změnu v brankovišti, Kojzara kvůli vyloučení nahradil Šubrt. Ten ve zbytku zápasu inkasovali pouze jednou, na druhé straně se ve třetí třetině trefili hned tři plzeňští hráči a díky výhře 4:2 má plzeňský B-tým první body v soutěži.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Minulý týden nám přátelské utkání s Kertem ukázalo, na čem je potřeba zapracovat. Do zápasu jsme tak nastoupili s vědomím, že proti zkušenému soupeři s mesomorfním somatotypem bude potřeba hýřit pohybem, protože jinak to bude hodně bolet. Plán nám v první třetině vycházel a díky využité přesilovce jsme šli do vedení. Bohužel jsme hned zanedlouho udělali triviální chybu při rozehrávce a nabídli soupeři vyrovnání. V polovině utkání došlo k dalšímu ataku na našeho brankáře Libora Kojzara, který to bohužel neustál a zapojil se do rvačky, za což byl poslán do šaten. Do brány si tak musel jít odbýt premiéru Vašek Šubrt, který čelil hned dlouhé přesilové hře soupeře. Inkasovali jsme jen jednou a do třetí třetiny jsme šli s tím, že zkusíme s výsledkem něco udělat. A to se povedlo. Hned v prvním střídání vyrovnal druhou brankou Roman Poláček. Postupně nás Prachatice dostávali pod tlak a my hrozili z brejkových situací. Jednu z nich proměnil Lukáš Banýr. Díky obětavému týmovému výkonu si odvážíme tři body.

Neděle 30. května: HBC Prachatice – HBC Plzeň 2:4 (1:1, 1:0, 0:3)

Podrobnosti o utkání

Junioři

Zatímco za B-tým nastoupili junioři, sestavu Plzně v prvním kole základní skupiny BEKO poháru tvořili především věkem dorostenci. V první třetině si proti zkušenejšímu soupeři vedli velmi dobře. Branku se jim bohužel vstřelit nepodařilo, což se ukázalo jako rozhodující. Prachatice si ve druhé třetině vytvořili dvoubrankový náskok. Plzeňané pak ve třetí otevřeli hru a domácí přidali další dvě branky a udrželi čisté konto.

Komentář trenéra Michala Edla: Zápas se mi hodnotí těžko. Troufám si tvrdit, že první třetina zápasu byla tou nejlepší, kterou tým odehrál. Bohužel jsme tři gólové šance nedali, jedna z nich skončila na tyčce. Soupeř samozřejmě přidal a ukázala se kvalita starších hráčů. I přesto si myslím, že první dvě branky padly ze situací, které jsme měli zvládnout lépe. Třetí třetinu jsme museli hru hodně otevřít a soupeř nás potrestal z protiutoků. Zápas ukázal, že cesta, kterou jsme na červen připravili, je správná. Kluci určitě obstáli.

Neděle 30. května: HBC Prachatice – HBC Plzeň 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Starší žáci byli třetím týmem, který se představil v Prachaticích. Svěřenci Daniela Krále na jaře nastoupili k prvnímu utkání, bohužel bez řady svých spoluhráčů kvůli nemocem a zranění. Plzeňané na jihu Čech narazili na silného soupeře a sehráli s ním vyrovnané utkání. Nakonec však byli o jednu branku horší a prohráli 3:4. O plzeňské góly se postarali Mach, Král a Kotrouš.

Komentář trenéra Daniela Krále: Konečně jsme se dočkali zápasu. Kluci byli natěšení. Nadšení lehce opadlo, když nám vlivem nemoci a zranění chybělo 7 hráčů. Čekal nás tak těžký zápas, kterých jsme v minulosti měli pohříchu málo. Soupeř nás prověřil důkladně po všech stránkách, což jsme potřebovali. Zápas měl vyrovnaný průběh, nám se na konci zápasu nepovedlo dohnat dvougólové manko.

Neděle 30. května: HBC Prachatice – HBC Plzeň 4:3

Mladší žáci

Mladí Plzeňané vyrazili do Prahy do nového areálu Hostivaře, kde sehráli dvojici utkání. V prvním čelili hostivařskému B-týmu, který utkání na svoji stranu překlopil díky povedené druhé třetině, ve které vstřelil tři branky a nakonec zvítězil 5:3. O plzeňské branky se postarali Navrátil, Zelinger a Našinec. Utkání proti hostivařskému Áčku bylo po dvě třetiny vyrovnané. V té třetí si ale Hostivař otevřela střelnici a po šesti trefách slavila výhru 8:3. Za Plzeň skórovali Fiala, Zelinger a Našinec.

Komentář trenéra Michala Samce: Hostivař potvrdila, že jde o jeden z nejlepších klubů v republice, co se týče práce s mládeží. V obou zápasech jsme byli důstojný soupeř, byť tomu výsledek druhého utkání nenapovídá. Kluci po rozespalém úvodu předvedli bojovný, srdnatý výkon. Soupeř byl sice v mnoha aspektech lepší, ale i na naší straně byla k vidění pozitiva. Nedělám to často, ale chtěl bych vyzdvihnout výkon obránce Marka Ptáčníka, který svým příkladným přístupem a skvělým herním projevem pozdvihl výkon celého týmu. Přes dvě porážky nepochybuju o přínosu a poučení z obou utkání pro náš tým, který přes spoustu chyb ukázal veliký potenciál a chuť hráčů neustále se zlepšovat a pracovat na sobě.

Neděle 30. května: HBC Hostivař B – HBC Plzeň 5:3 (0:0, 3:0, 2:3)

Neděle 30. května: HBC Hostivař – HBC Plzeň 8:3 (0:1, 2:1, 6:1)

Přípravka & Minipřípravka

Po minulém víkendu, kdy hrála plzeňská přípravka v Blatné, ji čekalo také klání v domácí hale, kdy se mečouni utkali s Třemošnou. Do Blatné ovšem zamířili ti úplně nejmladší – hned dvě družstva minipřípravek. Zelený tým vedli Jiří Navrátil a Marek Štrunc, bílému týmu velel Karel Otava. Zástupci nejmladší kategorie plzeňského klubu změřili síly s domácími Datly a s hokejisty Strakonic. Na závěr sehráli také utkání pro sobě.

Program příštího víkendu:

Neděle – 6. června
  • B-tým: Plzeň – Svítkov Stars Pardubice (14:00)
  • Junioři: Plzeň – Ústí nad Labem (11:30)