SF5: Sen o zlatu zničil hattrickem kladenský Potekhin, do finále jde Alpiq

Rozhodující páté semifinále do haly přilákalo skvělou návštěvu. Uvedených 380 diváků nakonec ale vidělo porážku Plzně, která podlehla úřadujícímu šampiónovi 1:5 a sezóna mečounům skončila. Výsledek zní jednostranně, ovšem k vidění byla dramatická bitva. Plzeň tak ihned po skončení zápasu obdržela bronzové medaile. FOTO: Tomáš Kostečka.

SF5 | sobota 28. 5. 2016 | 16:00

HBC Plzeň

1:5 0:1, 1:2, 0:2

HBC ALPIQ Kladno

Branky a nahrávky: 17. Průcha (Edl) – 4. Potekhin (Kudela, Hnízdil), 16. Potekhin (Špaček, Kudela), 22. Štěpáník (Příhoda, Šrámek), 44. Šrámek (Ogurčák), 45. Potekhin (Štěpáník).
Rozhodčí: Šrobák P., Škrobák M. Vyloučení: 6:4 + Schnaubelt (KLA) OT 10 minut za nesportovní chování. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 380. Střely na branku: 16:26. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5.
Kráčina (Šulan) – Vágner, Slanec, Edl, Benedikt O., Zeman, Hanuš, Vodrážka, Pokorný – Krch, Pejchar, Kejř O., Malý, Švarc, Průcha, Kolařík., Polívka, Kejř J., Gřonka, Pauer, Krásný.
Jirotka (Hájek) – Kudela, Dědič, Pliml, Příhoda, Šícha, Soukup, Haisman – Štěpáník, Hnízdil, Špaček, Ogurčák, Pražák, Šrámek, Potekhin, Schnaubelt, Nosek, Vondrák, Šťastný, Vondrák, Kohout

Plzeň od prvních sekund vlétla na kladenský Alpiq, který ovšem podržel hned v úvodu gólman Jirotka proti střelám Malého a Švarce. Hostující brankář, jenž se stihl uzdravit do rozhodujícího utkání semifinálové série, se tak ihned ihned dostal do zápasu. Úvodní tlak domácích se povedlo Kladnu zmrazit nečekanou brankou. Michal Potekhin se dostal z druhé vlny k míčku, který bez váhání poslal na plzeňskou svatyni. Střela kladenskému útočníkovi sice vůbec nesedla, ale teč jednoho z hráčů v chumlu nasměrovala balonek za nešťastného Kráčinu.

Po první brance přišel znovu nápor mečounů, jejichž střelám ovšem chyběla potřebná přesnost. Hosté naopak mohli udeřit z rychlého brejku, když se sám na Kráčinu hnal Kohout, jenž zkusil kličku do bekhendu, s níž si ovšem Kráčina poradil parádním zákrokem. Na druhé straně se hned z protiútoku hnal na Jirotku osamocený Michal Průcha, který rovněž nakonec neuspěl, když nastřelil břevno.

Zbytek první části nabídl několik závarů na obou stranách. Plzeňští nadále spíše trefovali prostor vedle branky, Kladno mířilo sice přesněji, ale na pozoru byl dobře chytající Kráčina. Šok nicméně čekal na mečouny po třiceti sekundách druhé části, kdy Kladenští odskočili v přesilovce na rozdíl dvou branek. Špaček se dostal k dorážce, místo níž ovšem volil přihrávku na zcela volného Michala Potekhina, který prázdnou brankou nepohrdl a navýšil vedení Alpiqu.

Reakce domácího týmu byla ovšem blesková. Úspěšné buly v podání Plzně vyústilo po sražené střele Edla v gólový pokus Michala Průchy, na jehož ránu z levé strany nedokázal brankář Jirotka včas zareagovat. Vstřelený gól Plzeňské znovu probudil. Jejich touha za vyrovnáním ovšem schytala pořádnou trhlinu, když se na čtyři minuty za vysokou hůl poroučel na trestnou lavici Michal Slanec. Kladenští nabízenou možností nepohrdli a brzy skórovali, když se z blízkosti po závaru prosadil Radim Štěpáník.

Ve druhé části třetiny to byli znovu spíše Kladenští, kteří měli na hřišti navrch. Jejich hlavním cílem bylo nepouštět domácí mužstvo ke své brance, což se jim výborně dařilo, když byli rychlejší a u mantinelu vyhrávali většinu osobních soubojů. Po změně stran většina z 380 přihlížejících diváků očekávala velký tlak mečounů, kteří ovšem předpoklady nepotvrdili. Kladno nadále diktovalo tempo hry a bylo ve všech ohledech lepším týmem.

Plzeň poprvé ve třetí periodě vážně udeřila až ve 40. minutě, kdy Slancovi s Malým chybělo jen potřebné štěstí v brankovišti, aby dorazili skákavý míček do sítě. O chvilku později vzývala téměř odkrytá branka na Kolaříka, jenž rovněž nedokázal ideálně trefit balonek. Kladenští ale po těchto dvou momentech pochopili, že bez útočení to nepůjde, a vrátili se k předchozí hře, která nesla ovoce.

Dvě minuty před koncem třetí části si Plzeň vyžádala oddechový čas, po němž zůstal na střídačce brankář Kráčina. Mečounům se sice podařilo vyhrát jedno z mála vhazování v útočné třetině, což ovšem paradoxně nahrálo Kladenským. Hosté bez váhání vystartovali na Adama Vágnera, který z voleje napálil jen neprůchodnou dvojitou hradbu těl, po níž se míček odrazil do středního pásma. Zde se ho zmocnil David Šrámek, jenž nakonec po menších komplikacích dokázal trefit prázdnou plzeňskou klec.

Při rozhodnutém stavu se ještě Alpiqu podařilo vstřelit pátou branku. Michal Potekhim byl dostatečně důrazný u levé tyče a procpal nakonec míček až do sítě. Po závěrečném hvizdu se hráči obou týmů dočkali zaslouženého potlesku, protože rozhodující semifinálové utkání přineslo opravdu parádní podívanou. Plzeňští po skončení zápasu převzali pohár a medaile za třetí místo, Kladno naopak postupuje do finále, kde bude s Pardubicemi bojovat o nejcennější pohár.

Ohlasy k utkání