SF4: Plzeň nezvládla čtvrté semifinále a sezóna končí

Plzeňští hokejbalisté sehráli ve čtvrtém semifinále proti Kladnu velmi dobrou partii, na odvrácení postupového mečbolu to však nestačilo a sezóna tak končí pro svěřence kouče Edla na čtvrtém místě.

SF4 | neděle 23. 4. 2017 | 14:00

HBC Plzeň

2:4 1:0, 0:1, 1:3

HBC ALPIQ Kladno

Branky a nahrávky: 15. Švarc (Malý), 45. Kastner (Hanuš) – 24. Štěpáník (Kudela, Barnošák), 43. Pospíšil (Kudela, Štěpáník), 44. Barnošák (Pospíšil, Kudela), 45. Hnízdil (Špaček, Dědič).
Rozhodčí: Koskuba, Šulo. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 244. Střely na branku: 21:21. Průběh utkání: .
Kráčina (Návara) – Vodrážka, O. Benedikt, Průcha, Vágner, Hanuš, Kavalír, Kastner, Pokorný – Kolařík, Kejř, Krásný Krch, Švarc, Malý, Kunzmann, Pejchar, Pauer, Forejt, Gřonka, Vlasák.
Jirotka (Hájek) – Kudela, Pospíšil, Dědič, Haisman, Soukup, Rejthar, Šícha – Špaček, Štěpáník, Pražák, Kohout, Hnízdil, Ogurčák, Barnošák, Šrámek, Nosek, Novák.

Kladenští hokejbalisté vstoupili do čtvrtého semifinále stejně jako v předešlém zápase aktivně, ale ani domácí hráči nezačali špatně a oproti sobotnímu zápasu podali zlepšený výkon. Hned v úvodu došlo i na emotivní momenty. Po jednom takovém přišlo vyloučení na obou stranách a když po další minutě byl vyloučen kladenský obránce Rejthar, zahráli si mečouni i výhodu čtyři na tři, ale nedokázali ji využít. V polovině první části přišla možnost napravit si reputaci v přesilové hře, jenže Plzni ani další možnost nevyšla zrovna ideálně a nic z toho nebylo. Kladno se dostávalo do útočných šancí, ale zahanbit se nedali ani domácí borci a v závěru Plzeňští dokázali skórovat, když se i s trochou štěstí prosadil Marek Švarc - 1:0.

Do druhého dějství vstoupili domácí o něco aktivněji a naskytla se jim velká možnost, když dostali početní výhodu pět na tři trvající bezmála minutu. S touto výhodou nenaložili mečouni vůbec dobře a nedokázali ji zužitkovat. Zatímco domácím se přesilovka dvou hráčů v poli nepovedla, hosté s touto možností naložili o poznání lépe. Po necelé půl minutě výhody pět na tři se dokázal trefit Radim Štěpáník a vyrovnal na 1:1. V závěru druhé části si domácí znovu mohli spravit chuť, jenže přesilové hry Plzni vůbec nešly a znovu se to ukázalo i v posledních vteřinách druhé periody.

Do třetí třetiny znovu vstoupila o něco lépe Plzeň, příležitosti Západočechů však končily mimo Jirotkovu branku. Kladno za vyrovnaného stavu mělo také dobré šance, při jedné z nich musel Kráčina zastavovat míček až na brankové čáře. Další minuty nabízely oboustranně vyrovnaný hokejbal. Klíčový moment přišel necelých pět minut před třetím klaksonem. Na trestnou lavici putoval domácí obránce Jiří Kavalír a Kladno dostalo možnost strhnout vedení na svoji stranu. Přesilovou hru hosté nakonec využili až deset vteřin před návratem vyloučeného obránce mečounů, když se prosadil od modré čáry Jan Pospíšil - 1:2. Domácí byli stále na dostřel jediné branky, jenže za další minutu zůstal před brankou osamocen Dominik Barnošák a překonal Kráčinu. Domácí v závěru zkusili riskovat a hrát bez gólmana. 41 vteřin před koncem třetí části se povedlo dorazit odražený míček do branky Stanislavu Kastnerovi, který snížil na 2:3. Další nápor už se ale nekonal, naopak kladenský Daniel Hnízdil střelou do prázdné branky stanovil konečný stav na 2:4.

Ohlasy k utkání

Michal Edl, trenér Plzně: "Chybělo nám zvládnout první zápas na Kladně a třetí na našem hřišti. Výkon nebyl takový, jaký bychom si jako trenéři představovali. V tuhle chvíli nejsem schopný to úplně objektivně zhodnotit, ale z celkového hlediska nám v sérii chyběla větší chuť a bojovnost o každý kousek hřiště. V dnešním pro nás rozhodujícím zápase ale kluci hráli s velkým nasazením a rvali se o pátý zápas, ale bohužel rozhodla střelba. Jirotka je kvalitní gólman, který je v širším výběru reprezentace, ale my jsme bohužel nevyužili jeho stylu chytání a pořád jsme stříleli nahoru.