Plzeňané i přes zlou koncovku skolili Sudoměřice

Duel třináctého kola mezi Plzní a Sudoměřicemi chvílemi frekvencí střelby připomínal bitvu u Verdunu. Mečouni brankáře Lindnera zasypali hned sedmačtyřiceti pokusy. Z různých důvodů si ale do branky našly cestu jen čtyři míčky. Tak či onak domácí hráči nedopustili drama a získali tři body.

13. kolo | sobota 10. 11. 2018 | 15:00

HBC Plzeň

4:1 2:0, 1:1, 1:0

SK Sudoměřice

Branky a nahrávky: 3:03 Valenta (Kunzmann, Gřonka), 11:41 Švarc (Pejchar, Vodrážka) PP, 29:54 Pejchar (Kejř, Švarc), 44:30 Benedikt J. - 27:52 Tóth (Kaluža, Hübl).
Rozhodčí: Martis, Šulo. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 42. Střely na branku: 44:17. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Návara (Kráčina) - Kavalír, Vodrážka, Benedikt O., Polívka, Hanuš, Pokorný, Šmucer, Kastner - Pejchar, Švarc, Kejř, Roušal, Benedikt J., Malý, Kunzmann, Gřonka, Valenta, Majer, Drož, Vobruba.
Lindner (Dékány) - Hübl, Kmenta, Mišík, Studénka, Toman, Tóth, Fraňo, Kaluža, Helešic, Hájek, Chovanec, Navrátil, Slanina, Štefek.

Plzeň na hokejbalisty z jihu Moravy doslova vlétla. V prvních střídáních hostům téměř nepůjčila balonek a Sudoměřice nepustila z pásma. Stupňující se tlak nejlépe zužitkovala třetí formace. Během jejího střídání se k odraženému míčku v mezikruží dostal Stanislav Valenta a nekompromisně balonek poslal za brankovou čáru. Za pár okamžiků se mečouni mohli radovat znovu, když právě Valenta vybídl ke skórování Gřonku, ten ovšem v plném běhu nedokázal z bezprostřední blízkosti trefit branku. Plzeňské obléhání nebralo konce, k vidění byla řada vyložených šancí, ovšem skóre nenarůstalo.

Při početní výhodě ve 12. minutě už ruce plzeňských hokejbalistů vyletěly nahoru. Marek Švarc skrytou střelou od mantinelu překvapil bránící čtveřici v čele s brankářem Lindnerem a ve 12. minutě vedli domácí o dva góly. Za tohoto stavu se šlo do kabin. O dosavadním průběhu hry asi nejlépe vypovídá resumé střel na branku v první třetině – 22:5.

Nástup do druhé části již nebyl tak razantní a do hry se častěji dostával také brankář Návara. Jeho protějšku ale práce neubývala, zároveň sudoměřický brankář nadále trápil domácí střelce. Festival neproměněných šancí pokračoval. Nejprve se sám před brankářem zjevil Hanuš, Lindner ale vykopl betony a vyrazil míček. Poté Malý běžel sám na branku z levé strany, navrátilec Roušal pálil z mezikruží. Aktivní hra přinesla i řadu dalších příležitostí.

Červený vykřičník ovšem zablikal, když domácí špatně vyřešili střídání při oslabení a Sudoměřice měli možnost minutu a třináct sekund dlouhé dvojnásobné přesilovky. Zprvu se v ní trápili, ale těsně před jejím skončením si Michal Tóth našel odražený míček od zadního mantinelu a vstřelil kontaktní branku. Plzeňané s odpovědí dlouho nečekali. Těsně před druhou sirénou chytře nahodil balonek na Lindnera Ondřej Kejř a Daniel Pejchar uplatnil důraz na brankovišti – 3:1.

Ve třetí části se obraz hry příliš neměnil. Plzeňané byli po většinu času na balonku a neustále si vytvářeli šance. Sudoměřičtí se snažili hrozit z brejků, většina z nich ovšem byla bez větších problémů eliminována. Závěr zápasu si mečouni zkušeně pohlídali a hra se odehrávala v jejich útočném pásmu.

Poslední okamžiky duelu ovšem nabídly groteskní situace. Nejprve Pejchar o pořádný kus netrefil prázdnou branku, Jiřímu Benediktovi zase byla střela do odkryté klece zblokována. Druhý jmenovaný si ale za pár vteřin mohl spravit chuť, když se jako poslední dotkl balonku, než jeden z obránců Sudoměřic nasměroval míček do vlastní branky. To bylo ze sobotního duelu vše.

Ohlasy k utkání