ČF5: Famózně zvládnutá samostatná střílení posunula Plzeň do semifinále

Pátý duel čtvrtfinálové série nabídl neuvěřitelné drama. V základní hrací době padla jen jedna branka na každé straně, i přes střeleckou převahu domácích. Duel nakonec dospěl do samostatných střílení. O postupu Plzně do semifinále rozhodl stoprocentní Kráčina a trio úspěšných střelců.

ČF5 | pátek 19. 4. 2019 | 13:00

HBC Plzeň

2:1ss 0:0, 1:1, 0:0 - 0:0

HBC Hradec Králové 1988

Branky a nahrávky: 25. Polívka (Roušal), rozh. náj. Benedikt J. – 23. Hrabica (Šedivý, Novák).
Rozhodčí: Škrobák M., Škrobák P.. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 301. Střely na branku: 41:19. Průběh utkání: 0:1, 2:1ss.
Kráčina (Návara) – O. Benedikt (C), Polívka, Kavalír, Kastner, Vodrážka, Hanuš, Pavlečka, Šmucer – Roušal, J. Benedikt, Malý, Kunzmann, Švarc, Vobruba, Forejt, Pejchar, Valenta, Lokajíček, Majer, Lang.
Brykner (Biegl) – Doležal, Hrabica (C), Fanderlík, Jiřík (A), Škoda, Šimek, Hrubý – Svoboda, Novák, Šimůnek, Lux, Fišer, Tesař, Běloušek, Šedivý, Černý, Král, Mitra.

Mečouni začali duel aktivně a hra se odehrávala převážně před brankářem Bryknerem. Domácím se navíc dařilo zachytávat útočné výpady soupeře. V první velké šanci se objevil plzeňský Forejt, kterého dlouhým pasem na útočné modré našel Hanuš. Na Bryknera si ale domácí forvard nepřišel, neuspěl ani dorážející Valenta. Na konci třetiny pak za hradeckým gólmanem dvakrát zacinkala tyč. Nejprve po pěkném uvolnění Švarce, který trefil břevno. V následujícím střídání jej napodobil pohotovou střelou Pejchar.

Na začátku druhé třetiny odehráli domácí již třetí přesilovku v zápase. Plzeňané sice dokázali ohrozit Bryknera, na druhou stranu hradečtí hokejbalisté měli již přečtený přesilovkový vzorec. Sami pak se svou početní výhodou naložili na výbornou. V polovině základní hrací doby na modré čáře napřáhl zkušený Jan Hrabica, jehož střela prolétla klubkem těl a zastavila se až v síti.

Plzeň tato branka nepoložila a domácí přišli s rychlou odpovědí. Roušal čistě vyhrál buly na Erika Polívku, který umístěnou střelou nedal Bryknerovi šanci. Chvilku nato byl opět ve slibné příležitosti Valenta a dorážející Forejt. Na druhé straně Hradec opět zahrozil v přesilovce, když míček dvakrát nebezpečně skákal Kráčinovým brankovištěm.

Úvodní minuty třetí třetiny nabídly zejména množství osobních soubojů. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a oba celky hrály především z pevné defenzivy. Více práce měl opět Brykner, s pomocí obránců ale všechny situace vyřešil. Nejblíže ke gólu měli mečouni ve 42. minutě, když Valenta vyštrachal míček zpod Bryknerovi výstroje, zakončení do prázdné branky ale zhatil hvizd sudího pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Krušné chvilky pak zažili domácí před koncem, když si svůj trest za vystřelení míčku mimo hřiště odpykával Ondřej Benedikt.

Remízový stav tak poslal utkání do desetiminutového prodloužení. Na jeho začátku Vobrubovi moc nechybělo k vítězné trefě, když hezky vykroužil od pravého mantinelu. Oba týmy pak měli výhodu přesilové hry, obě početní výhody ale zůstaly nezužitkované. Infarktová poslední minuta nejdříve znamenala dvojnásobnou dorážku Jiřího Benedikta a Roušala, načež se z protiútoku řítil na Kráčinu osamocený Mitra. Kardiaky v hledišti pak zachránila závěrečná siréna.

Následující samostatná střílení začal s přehledem Jiří Benedikt, který umístil balonek pod horní tyč. Na něj navázal úspěšným forsbergovským blafákem Kavalír. Petr Kráčina mezitím lapil pokusy Hrabici a Hrubého. Do třetí série naskočil v brance Hradce Biegl, kterého ale přechytračil Kastner. Po neúspěšném pokusu Tesaře vypukla na domácí straně nefalšovaná radost, o kterou se mečouni podělili s krásně zaplněnou halou. Plzeň tak v semifinále vyzve Kladno.

Ohlasy k utkání