Na reprezentačních kempech mužů a juniorů se představilo osm mečounů

O prvním prosincovém víkendu se v plzeňské hale uskutečnily srazy reprezentace mužů a juniorů do dvaceti let, kteří se připravují na mistrovství světa, které se bude konat příští rok. Pro reprezentanty byl připraven náročný program, všichni chtěli zaujmout a říct si o místo pro šampionát. Do obou kategorií byli nominováni i plzeňští hokejbalisté. Foto: Česká hokejbalová reprezentace

Všichni věděli, že srazů před MS již mnoho nebude, a chtěli se ukázat, nezastírá Lukáš Hanuš

Mužská reprezentace se v plzeňské hale připravovala na mistrovství světa, která ji čeká v kanadském Montrealu. Mezi nominovanými byli také Lukáš Hanuš a Jakub Vobruba. Hráči se sešli už v pátek v odpoledních hodinách a celý víkend je čekal náročný program. „Kemp byl bezpochyby velmi kvalitní. Zúčastnili se ho ti nejlepší hráči z celé republiky a bylo to znát na kvalitě tréninku a zároveň i v nasazení, jelikož všichni věděli, že srazů před MS již mnoho nebude, a chtěli se ukázat,“ říká Lukáš Hanuš a také zmiňuje, že se trénovalo na velké úrovni: „Já osobně jsem si kemp užil, ze začátku jsem si na zmíněné tempo musel trochu zvyknout a ke konci kempu to bylo výrazně lepší.“

Trenéři měli připravená náročnější cvičení, v závěru kempu si reprezentanti proti sobě také zahráli. „Sraz byl nejvíce zaměřený na herní zatížení a celkově na hru 5 na 5. I během tréninků se většinu času hrálo „na dvě“ a poslední dva tréninky byly pojaté jako utkání dvou týmů proti sobě,“ popisuje průběh soustředění plzeňský kapitán. Původně byl pro hokejbalisty přichystaný ještě náročnější program. „Náplní kempu měly být i fyzické testy na venkovním hřišti za halou, které byly kvůli počasí zrušeny, za což jsem rád, jelikož samotná tréninková zátěž byla dost intenzivní,“ přiznává plzeňský kapitán.

Po konci podzimní části tak hokejbalisté reprezentace rozhodně neměli volno. Každý se navíc snažil před blížícím se mistrovstvím na sebe upozornit. „Tréninky byly poměrně dost náročné, hrálo se ve vysokém tempu a z toho důvodu bylo každé střídání v maximálním nasazení,“ hodnotí obtížnost tréninků plzeňský hokejbalista s číslem 15. Hráči před sebou mají ale ještě hodně práce a o místo v sestavě pro světový šampionát budou muset bojovat. V únoru by měli v Plzni odehrát mezinárodní turnaj, kde už se bude tvořit užší sestava.

Tréninky byly náročné pro každého, prohlašuje Jan Miksan

V reprezentaci hráčů do dvaceti let, která příští rok odehraje mistrovství světa v Žilině, bylo hned šest plzeňských hokejbalistů. Poprvé byl do reprezentace nominován Kevin Kristl, západočeský klub také zastupovali Jan Miksan, Luděk Pavlík a Jaroslav Svoboda, kteří se v reprezentačním dresu objevují pravidelně. Doplnili je Matěj Deja a Václav Šubrt, kteří byli do nominace zařazeni později. Juniorům začal sraz v sobotu. „Podle mě byl kemp hodně užitečný, jak pro hráče, tak pro trenéry. Zase jsme se mohli po nějaké době mezi sebou srovnat, jak na tom jsme. Trenéři zase viděli, z čeho budou moci vybírat,“ neskrývá Jan Miksan.

Plzeňský útočník už většinu z týmu znal, jelikož s ní absolvoval některé předchozí srazy. „Já osobně jsem si kemp dost užil. Měl jsem možnost po letní pauze znovu vidět kluky z ostatních týmů a poznat i pár nových,“ prozrazuje Miksan. I reprezentace juniorů měla v programu více činností, také si mezi sebou zahráli. „Hlavní náplní srazu bylo ukázat, kdo co umí. Měli jsme několik cvičení na střelbu, individuální dovednosti a taky fyzičku. Mezi tréninkové jednotky jsme zařadili i hru, takže i tam se ukázaly silné stránky hráčů,“ říká plzeňský útočník, který rovněž nastupuje za A-tým.

Také junioři v Plzni nastoupili v širší sestavě, ze které pak na šampionát pojedou jen někteří. „Na mistrovství světa zatím moc připrav neproběhlo. Na kempu byl širší výběr, ze kterého pak trenéři budou vybírat finální nominaci,“ je si vědom Miksan. Nikoho tak na srazu nečekalo nic lehkého, každý chtěl zaujmout co nejlepším výkonem. „Tréninky byly náročné pro každého, ale přesto jsem rád, že jsem se mohl tohoto kempu zúčastnit,“ dodává Miksan, který už v reprezentaci patří ke zkušenějším. V přípravách na mistrovství budou hráči do dvaceti let pokračovat příští rok.