Podzim klubových kategorií – starší žáci

Starším žákům podzim vyšel na jedničku. Ani jednou nepoznali hořkost porážky. Vyjma jasných výsledků se radovali rovněž po tuhých bitvách, což posílilo sílu týmu jako takovou. Nyní už pomalu směřují k fiinálovému turnaji, kde by chtěli získat medaili. V zimě je čeká velmi kvalitní turnajová prověrka.

Plzeňané ve skupině Čechy Jih + Západ dominovali. Jedenáct vítězství s plným bodovým ziskem neznamená nic jiného než 1. místo v tabulce a devítibodový náskok na nejbližšího pronásledovatele. Domácí zápasy vyzněli pro mečouny jasně, venku se ale museli pořádně předvést, hned třikrát zvítězili o jeden gól. Celkové podzimní skóre má úctyhodnou podobu 127:25. Hned šestkát se počet vstřelených branek Plzně přehoupl přes dvojciferné číslo.

Přes sto vstřelených branek se projevilo i v individuálních statictikách. Hned čtyři hráči se dostali přes hranici třicet bodů. Nejvíce branek nastřílel Petr Našinec, celkem 28. Mezi nahrávači vládli Jan Meiner a Filip Kotrouš, kteří asistovali ve dvaceti případech. Zajímavá situace nastala v brance, kde se vystřídali hned tři brankáři. Téměř identický počet minut (225; 224) odchytali Tobiáš Sýkora a Jindřich Hošek, druhý jmenovaný udržel dvakrát čisté konto. V závěru podzimu uvedené duo doplnil Matěj Baumruk, který odchytal v součtu jedno utkání.

Neduhem ve hře plzeňských starších žáků byla nedisciplinovanost. Padesátdva menších trestů a tři větší jsou důsledkem průměru 14 trestných minut na zápas! To není statistika, kterou by se mečouni chtěli chlubit. Naopak trestat fauly soupeřů Plzni šlo. Mečouni vstřelili v početní výhodě čtrnáct branek a využili téměř polovinu přesilových her.

Trenér Michal Samec: Dokážeme se poučit z chyb a soupeře herně přehrávat

Máte za sebou podzimní část. Odehráli jste jedenáct utkání, ve všech vyhráli. Jak lze celý podzim hodnotit?
Výsledkově jsme určitě rádi, každý rád vítězí. Kromě jasných utkání jsme třikrát vyhráli o gól a takové zápasy nám dají nejvíce. Musíme dál tvrdě pracovat, abychom se dokázali kvalifikovat na finálový turnaj a zároveň tam pak nebyli zaskočeni kvalitou soupeřů. Podzim hodnotím jako velmi dobrý, ale rozhodně je na čem pracovat.

Jaké byly silné a jaké slabé stránky vašeho týmu?
Tým prokázal, že dokáže fungovat jako jeden celek, stejně jako nabídnout v klíčových chvílích rozdílové individuality. Dokážeme se poučit z chyb a soupeře herně přehrávat, z čehož mám radost. Velkým problémem je naše nedisciplinovanost. Plný počet bodů a nejtrestanější tým soutěže? To o něčem vypovídá. Nervové zkraty a nesmyslné útočné fauly zkrátka musíme z naší hry eliminovat. Věřím, že to hráči zvládnou.

Do týmu přešel v létě celý ročník z mladších žáků, jak se popasovali se zápasy ve starší kategorii?
Ročník 2008 je plný šikovných a talentovaných hráčů, myslím, že přechod zvládli velmi dobře a tvoří pevnou součást týmu. Starší hráči jim v mnohém pomáhají, což je skvělé.

Poměrně se vám dařilo střílet branky v přesilových hrách, využili jste téměř polovinu z nich. Je toto činnost, na kterou se v tréninku více zaměřujete? Co je nejdůležitější hráče do přesilovek naučit?
Jsem toho názoru, že v žákovských kategoriích by se to nemělo s nácvikem přesilovek (a taktikou vůbec) nijak závratně přehánět. Přesto nějaké základy hráčům dát musíte. A když máte schopné, šikovné hráče, dá se to v utkáních zúročit. Tedy ano, přesilovku a její základní náležitosti si občas v tréninkách zkoušíme. Za mě je důležité dát hráčům základní povědomí, aby s mimi pak mohli lépe pracovat trenéři vyšších kategorií.

Jak bude vypadat zimní příprava? Na co se zaměříte?
Přípravu na jarní část rozhodně nepodceníme. Naším cílem je získat medaili z finálového turnaje, kam se však nejprve musíme probojovat. Vím, že hráči jsou namotivovaní a budou na sobě chtít pracovat a dál zlepšovat své dovednosti i kondici. Budeme se snažit, abychom na jaro byli po všech stránkách co nejlépe připraveni.

S jakými cíli půjdete do jarní části?
Chceme postoupit na finálový turnaj a tam bojovat o medaile. Velkou zkouškou za mě bude zimní turnaj, který pořádáme v únoru a kam jsme pozvali přední mužstva dalších skupin. Dlouhodobým cílem samozřejmě zůstává udělat s hráči co největší krok za jejich dalším sportovním rozvojem.