Potěšilo by mě, kdybychom všichni pochopili, v jaké situaci se nacházíme, říká Lukáš Hanuš

Mečouni už o víkendu na domácím hřišti odstartují jarní část extraligy. V zimní přípravě se zaměřovali na zlepšení věcí, které se jim na podzim příliš nedařili. Během přestávky se také rozšířil trenérský tým. Nejen o tom se rozpovídal Lukáš Hanuš, který o víkendu nastoupil za reprezentační A-tým na Markmed Cupu. Foto: Kristýna Butašová

Zimní přestávka je u konce, už o víkendu vstoupíte do jarní části. Jste rádi, že už se zase rozběhne extraliga?
Jo určitě, ostré zápasy jsou vždy lepší než tréninky nebo zápasy přípravné. Celá příprava k začátku jarní částí směřuje a vzhledem k našemu postavení v tabulce jsme všichni plní očekávání a věříme, že jarní část bude výrazně lepší než ta podzimní.

Máte za sebou zimní přípravu. Jak probíhala, na co jste se zaměřovali?
Začali jsme s tréninky v první polovině ledna. Obsah tréninků byl podobný předchozím zimním přípravám a maximálně jsme využili možností naší haly, takže většina tréninků probíhala s výstrojí na hřišti a byly zaměřeny na zlepšení fyzické kondice a herní prvky, které nás v průběhu sezóny nejvíce trápily.

V rámci přípravy jste odehráli tři přípravná utkání, ve všech jste zvítězili. Byl jsi spokojený s výkony týmu? Viděl jsi někde zlepšení oproti podzimu?
Spokojený jsem byl, ale rozhodně bych z toho nedělal velkou vědu. Dva z těch zápasů byla povinnost vyhrát a zápas s Kertem vyšel výsledkově, ale všichni víme, jak utkání vypadalo a probíhalo. Musíme se nadále zaměřit na zlepšení ve všech aspektech hry. A zlepšení oproti podzimu jsem hlavně vnímal v přístupu všech hráčů k utkání. Potěšilo by mě, kdybychom všichni pochopili, v jaké situaci se nacházíme a začali k tomu tak přistupovat!

K realizačnímu týmu se během přípravy jako trenéři zapojili také Radek Kampf a Martin Kadaně. Věříš, že jsou velkým přínosem pro mužstvo?
Určitě, Marta má s hokejbalem nemálo zkušeností. Hlavně pro obránce a celkově pro taktiku a uvažování během jednotlivých fází utkání může být velkou pomocí. Radka příliš neznám, ale má mnoho zkušeností s hokejem, a to se projevuje jak v tréninku, tak během zápasu, kdy může všem hráčům svými poznatky velmi pomoct. Hlavně je určitě lepší, že tým má více trenérů, kteří se mohou poradit a předat nám svůj pohled na určité situace. Já osobně jsem rád, že se trenérský tým rozšířil.

V podzimní části se vám příliš nedařilo. Je teď vaším největším cílem předvést co nejlepší výkon a zabojovat o play off?
Play off je bezpochyby náš cíl. Na druhou stranu všichni víme, v jaké situaci se nacházíme, a proto si myslím, že i z dlouhodobého hlediska je důležité zvládnout tým připravit po všech stránkách tak, aby se letošní podzim v dalších sezónách neopakoval.

Ty jsi měl přestávku kratší, o víkendu ses zúčastnil reprezentačního turnaje Markmed Cupu, kde jste odehráli přípravné duely před mistrovstvím světa. Jak sis turnaj užil?
Turnaj byl super. Opět se hrál hokejbal na nejvyšší úrovni a všichni se přijeli porvat o reprezentační triko. Takové zápasy jsou vždy přínosem a jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit.

Ve dvou dnech jsi s reprezentací A-týmu sehrál čtyři zápasy, dva s českou reprezentací U23 a dva se Slovenskem. Předpokládám, že to byl náročný program. Jak jsi to vnímal na hřišti?
Náročné to bylo, hlavně v neděli, kdy jsme hráli prakticky dva zápasy v řadě. Na druhou stranu si myslím, že všichni hráči přijeli dobře připravení a dalo se toto zápasové vytížení zvládnout. Proti Slovensku i Čechům do 23 let to byly zápasy ve velmi vysokém tempu a ukázali nám, na čem pracovat. Předpokládám, že slovenský tým bude na MS vypadat trochu jinak, a proto je potřeba se neustále zlepšovat.

V neděli se v prvním zápase po přestávce utkáte v domácím prostředí s Karvinou. Co od souboje očekáváš?
Musíme využít našich předností a hrát soustředěně od začátku až do konce. Potom věřím, že vyhrajeme.