eXcellent League předčila naše očkávání, chválí projekt dorostenec Štěpán Kozák

S hokejbalem sice začínal ve Stříbře, druhým rokem je ale pevnou součástí plzeňské obrany. Řeč je o dorostenci Štěpánu Kozákovi. Vytáhlý pravák letos do několika zápasů naskočil s kapitánským céčkem a vypomáhal i v juniorské kategorii. Se svým týmem je nyní součástí projektu eXcellent League, který přes zimu svedl proti sobě dorosteneckou špičku. Mečouni mají zatím odehrány dva zápasy, třetí je čeká v neděli proti pardubickému Svítkovu. FOTO: HBC Hostivař.

Štěpáne, s týmem dorostu jste součástí projektu eXcellent League. Vybavíš si kdy a jak jste se o projektu dozvěděli? Jak jste jej v kabině přijali?
O projektu Excelent League jsme se dozvěděli zhruba týden před naším prvním zápasem s Kladnem od našeho hlavního trenéra Michala Edla. V šatně jsme jej přijali pozitivně a projekt předčil naše očekávání.

V prvním zápase na začátku měsíce jste porazili Kladno 5:1. Alpiqu jste tak oplatili porážku z podzimní části. Co rozhodlo o vašem vítězství? V čem se lišil vzájemný únorový zápas od toho v září?
Jak už jsem říkal v rozhovoru pro eXcellent League, zápas rozhodl náš velký tlak a rychlý nástup do zápasu. Zápasy se od sebe určitě lišily dobou, kdy jsme mohli trénovat a sehrát se s klukama, co k nám přišli z mladší kategorie.

Ty jsi v zápase vsítil jednu branku a byl jsi vyhlášen nejlepším hráčem na straně Plzně. Čekal jsi, že bys mohl být mezi kandidáty nebo jsi měl jiné favority?
Určitě jsem nečekal, že zrovna já bych mohl být vyhlášen nejlepším hráčem. Favority jsem měl jiné a podle mého názoru byli hráči, kteří hráli líp než já.

Minulý týden jste ve druhém zápase ligy nestačili na Hostivař (1:2). Podle slov trenéra Edla vás špatný úvod stál zápas, naopak jako dobré znamení jmenoval, že jste na sebe byli naštvaní. Byla potřeba nějaká delší promluva v kabině?
Všechno, co řekl trenér, je samozřejmě pravda. V kabině bylo potřeba se pořádně vyhecovat, nakopnout a vzpamatovat se do zbytku zápasu.

Nyní vás čeká pardubický Svítkov. Co od zápasu očekáváš, co podle tvého názoru bude klíčové pro vítězství?
Proti pardubickému Svítkovu jsem ještě neměl tu čest hrát, přesto si myslím že zápas rozhodne dravost a nástup do utkání. Věřím, že Svítkov bude kvalitní soupeř.

Zimní eXcellent League vás kvalitně připraví na jarní část. Jaké jsou týmové a tvé osobní cíle do tého fáze sezóny?
Týmové cíle jsou určitě zlepšit souhru v obraném a středním pásmu, ale jak říkám, vždycky bude co zlepšovat. Moje osobní cíle jsou určitě ve zlepšení obranných dovedností a samozřejmě střelby.

Ty jsi odchovancem Stříbra. Vybavíš si tvé hokejbalové začátky? Jaká je nejsilnější vzpomínka?
Moje hokejbalové začátky byly hodně pozdě. Prakticky jsem začínal v kategorii mladších žáků, jediná výhoda byla, že jsem zároveň hrál hokej na Mariánské Lázně, kde jsem právě poznal trenéra Buldoků Petra Němčáka. Nejsilnější vzpomínka bude asi když jsme remizovali s týmem Plzně při utkání ve Stříbře a díky tomu skončili na třetím místě tabulky, což byl v tu dobu pro nás obrovský úspěch.

Mezi mečouny patříš druhým rokem. Jak se zrodil tvůj přesun do Plzně a jak bys dosavadní čas, kdy oblékáš plzeňský dres, zhodnotil?
O přesunu do Plzně jsem začal přemýšlet po nabídce od trenéra Michala Edla která se k nám do Stříbra dostala. Moje dosavadní působení v Plzni je obrovsky cenná zkušenost a jsem opravdu rád, že tady můžu hrát a s klubem jsem nadmíru spokojen.