Dvě extraligové prověrky. Mečouni hostí Kovo, o den později se vydají na Kladno

Sedm zápasů zbývá plzeňským hokejbalistům odehrát v základní části nejvyšší tuzemské soutěže. Hned dvě utkání odkrojí v nadcházejícím víkendu. Plzeňané potřebují nutně získávat body k tomu, aby se alespoň teoreticky zapojili do bojů o play-off. V opačném případě i pro co nejlepší pozici do bojů o záchranu extraligové příslušnosti.

HBC Plzeň – TJ Kovo Praha, sobota 12. března od 16:00

Sobotní duel bude ve zmanení boje dvou týmů, které se nacházejí v letošním extraligovém suterénu. Mečouni, kteří zvítězili ve třech případech z patnácti, hostí pražské Kovo, které vyhrálo v sezóně pouze jedno utkání. Jedinou výhru Kovo navíc urvalo v domácím souboji proti Plzni. Mečouni nevyzráli na brankíře Humlíčka ani jednou ze čtyřiatřiceti střel a naopak Pražané proměnili ojedinělý brejk a padesát sekund před koncem základní hrací doby vystřelil kováckým vosám tři body mladý útočník Fluxa.

Další dva body do tabulky přidalo Kovo za prohry v prodloužení a v samostatných stříleních v zápasech s favority z Kert Parku a Kladna, což značí poslední příčku v tabulce. Mečouni jsou s jedenácti body jedenáctí. Tým ze západu Čech se o uplynulém víkendu mohl přiblížiz bojům o postupovou osmičku, v přímém souboji s Hostivaří ale opět dojel na zvlhlý střelecký prach. Jeden gól na vítězství nestačil a Hostivař zvítězila 3:1. Ani na Palmovce nebylo zrovna veselo. Kovo proti Dobřanům sice vedlo, v zápase ale prohrálo 2:6.

Důležitost vzájemného souboje se vyjma zisku bodů týká i potřebné týmové psychiky, což v rozhovoru přiznal plzeňský útočník Petr Gřonka, který se do plzeňské sestavy vrátil v závěru podzimní části. A co dalšího řekl k sobotnímu duelu? „Zápas, který nám nastaví zrcadlo a který musíme zvládnout, nejen výsledkově, ale i předvedenou hrou,“ nekličkuje třicetiletý forward.

Proti Kovu se budou mečouni chtít opřít také o Jakuba Vobrubu, který v minulém zápase přidal asistenci a s jedenácti body (2+9) je nejproduktivnějším hráčem mužstva. Asistoval u gólu Ondřeje Malého, který je spolu s kapitánem Hanušem nejlepším střelcem mužstva s pěti góly. Na čele bodování Kova je vysoký útočník Petr Adam (2+6).

Rozhodovat budou také brankáři. V plzeňské brance se pravidelně střídá Jiří Návara a Petr Kráčina, pokud se trenér bude držet zavedeného střídání, měl by proti Kovu naskočit Kráčina. Na straně Kova je situace jiná, do čtrnácti zápasů naskočil jihlavský odchovanec Tomáš Humlíček, který v minulosti působil také v Leaders Ružinov Bratislava.

Utkání můžete sledovat v textovém online přenosu zde.

HBC Alpiq Kladno – HBC Plzeň, neděle 13. března od 11:00

V neděli se dohraje zápas 14. kola extraligové soutěže, který byl odložen po domluvě obou týmů v souvislosti se zpřísněním protiepidemických opatření v prosinci minulého roku. Během zimní přestávky došlo v týmu soupeře v výrazné změně v branovišti. Juniorský mistr světa Vít Čapek si od hokejbalu vybírá pauzu. V reakci na to Kladno přivedlo Miroslava Solara, který na podzim navlékal hostivařské barvy a v minulosti nastupoval také za Karvinou či Rakovník. V prvním jarním zápase nastoupil juniorský reprezentant Antonín Křemenák. Dlouholetá jednička Jan Jirotka zatím do jarních bojů nezasáhla.

Kladenští hokejbalisté z prvních dvou duelů získali tři body za vítězství 4:3 v Dobřanech. Na jihu Plzeňska vedli v polovině zápasu již 3:0, domácí ale dokázali utkání zdramatizovat. Úplně opačnou situace probíhala minulou sobotu v Pardubicích. V tomto případě neúspěšně doháněl tříbrankové manko kladenský Alpiq. Trenérům dělal vrásky také zdravotní stav jejich svěřenců. Poranění kolene vyřadilo ze hry Prokopa, zápas v Pardubicích nedohrál ani Pražák…

Je otázkou, jak širokou sestavu bude nasadit Drahomír Kadlec proti mečounům. Tak či onak se stále může opřít o kvalitní hokejbalisty s reprezentačními zkušenostmi. Jeden z nich, Martin Špaček, po rekonvalescenci naskočil do letošní sezóny a hned ve druhém zápase vstřelil v Plzni vítězný gól. První vzájemný duel v září skončil na Košutce výsledkem 3:1 ve prospěch Kladna. Jedinou branku mečounů vstřelil Vít Lokajíček, který nadále léčí zlomený kotník a k dispozici v neděli zcela určitě nebude.

Kladenštní kvůli poslední prohře ztratily kontakt s úplným čelem tabulky, kde nalezneme Kert Park a Pardubice, rádi by se svým soupeřům opět přiblížili. Plzeňská situace již byla nastíněna. Mečouni potřebují body minimálně z hlediska týmové psychiky. Na vrcholu týmové produktivity Kladna se nachází Dominik Barnošák se třinácti body (5+8), jeho parťák Milan Schnaubelt má pouze o asistenci méně.

Utkání můžete sledovat v textovém online přenosu zde.

Program příštího víkendu:

Sobota – 12. března
A-tým: Plzeň – Kovo Praha (16:00)
Junioři: Prachatice – Plzeň (14:00)
Starší žáci: Plzeň – Prachatice (13:30)
Mladší žáci: České Budějovice – Plzeň (14:00)

Neděle – 13. března
A-tým: Kladno – Plzeň (11:00)
Dorost: Plzeň – Kert Park Praha (14:00)