Hodnocení víkendu: A-tým vybojoval první body na jaře, radovali se také junioři, dorost a starší žáci

O víkendu se na hřištích objevily všechny plzeňské týmy. A-tým v sobotu získal proti Kovu první body v jarní části, v neděli utkání nezvládl. Junioři a starší žáci se radovali nad Prachaticemi, výhru si zapsal také dorost. Mladší žáci v malém počtu nestačili na České Budějovice, přípravka se představila na turnaji.

A-tým

Plzeňští hokejbalisté se v sobotu utkali s posledním Kovem. Do utkání ale vstoupil lépe soupeř, který na začátku první třetiny využil přesilovou hru. Pak už se prosazovali jen domácí, kteří ještě v první části vyrovnali a v dalších skóre navýšili pěti brankami. Vydařily se jim početní výhody, ve kterých se prosadili pětkrát. Na domácím hřišti tak vyhráli 6:1 a zapsali si důležité body.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: Přestože jsme vyhráli 6:1, nebylo utkání snadné. Na obou týmech byla patrná křeč. Zápas byl rozkouskovaný častým vyloučením na obou stranách. Díky tomu hra nebyla příliš pohledná a celkově byl zápas takový utahaný. V klíčových momentech jsme však prokázali vyšší kvalitu a zaslouženě zvítězili.

Sobota 12. března: HBC Plzeň – TJ Kovo Praha 6:1 (1:1, 3:0, 2:0)
Podrobnosti o utkání

O den později se mečouni střetli se soupeřem z horní části tabulky. Na hřišti Kladna v první třetině prohrávali o jeden gól, v té druhé ale Hanuš vyrovnal a Plzeňští mohli přidat další branku. To se jim podařilo na začátku třetí části, ale těsné vedení neudrželi. Domácí vyrovnali v přesilové hře a ve čtyřicáté třetí minutě přidali na své konto ještě jednu trefu a radovali se ze všech bodů.

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: V neděli nás čekal úplně jiný soupeř. Přesto před zápasem byla na hráčích vidět veliká chuť po úspěchu. Kladno sice mělo v první třetině převahu, ale do vyložených šancí jsme je nepouštěli. Bohužel jako už několikrát v téhle sezóně jsme soupeři opět první gól darovali. Nicméně druhou třetinu jsme zvýšili naše úsilí a byli jsme stále nebezpečnější, povedlo se nám vyrovnat a dokonce jsme měli příležitosti i na otočení skóre. To se nám povedlo z kraje třetí třetiny. Bohužel jsme pak promrhali pětiminutovou přesilovou hru, což vidím jako hlavní důvod, že z Kladna nevezeme žádný bod. Tento zápas, i když neúspěšný, nám však ukázal cestu, po které máme jít.

Neděle 13. března: HBC Kladno – HBC Plzeň 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)
Podrobnosti o utkání

Junioři

V dalším kole nadstavbové části se junioři potkali s Prachaticemi. V první části otevřeli v přesilové hře skóre utkání, v druhé ho třemi přesnými trefami navýšili. Prachatičtí poté jedním gólem snížili, ale tříbrankové vedení si hosté vzali zpět na začátku třetí třetiny. V té se pak prosadili ještě jednou a pojistili si vítězství. Prachatičtí hráči v závěru jen upravili skóre na 3:6.

Komentář trenéra Tomáše Semery: K utkání v Prachaticích jsme jeli v nepříliš početné sestavě. Kluci se s tím však zdatně poprali. Díky našemu aktivnímu pohybu jsme nutili soupeře k faulům. Dvě přesilovky se nám podařilo proměnit a dalších několik vyložených šancí pochytal domácí brankář. Přesto jsme si dokázali vypracovat až čtyřbrankový náskok. V poslední třetině už jsme oproti minulému víkendu náskok nepromrhali a díky tomu vezeme důležité tři body.

Sobota 12. března: HBC Prachatice – HBC Plzeň 3:6 (0:1, 1:3, 2:2)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Dorost v domácím prostředí přivítal Kert Park. Povedl se mu vstup do utkání, v první třetině se dostal do vedení. Plzeňští měli více šancí, ale další branky přidali až v prostřední patnáctiminutovce, kde vsítili pět branek. Hostům se podařilo v přesilové hře snížit, ale další míček za záda plzeňského gólmana nedostali, naopak mečouni se z branky radovali ještě jednou a připsali si tři body.

Komentář trenéra Michala Edla: Začátek zápasu byl zbytečně rozpačitý a nervózní. První branka nás uklidnila, bohužel jich mělo v první třetině být více! Ve druhé třetině přišlo zlepšení, a to zápas rozhodlo. V činnostech, ze kterých padají branky, jsme pořád slaboučcí a je jedno, že se vyhrávají zápasy. Máme úkol připravovat hráče pro A-tým, tak proto říkám slaboučcí. Budeme pracovat na založení útoku a přesilových hrách. Klukům nechybělo nasazení a bojovnost, což je základ dobrého výkonu. V dalších týdnech nás čekají klíčové zápasy, budeme opět pracovat.

Neděle 13. března: HBC Plzeň – HC Kert Park Praha 7:1 (1:0, 5:1, 1:0)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Plzeňští se v domácím prostředí proti Prachaticím dostali do rychlého vedení, když se prosadili už po sedmnácti vteřinách. V první minutě utkání pak dopravili do sítě ještě jeden míček. Náskok před první přestávkou dalšími dvěma góly zvýšili, dvě přesné trefy zaznamenali také ve druhé i třetí části. Soupeři tak vsítili osm branek a udrželi čisté konto. Čtyřmi góly se v duelu blýskl Jan Meiner.

Komentář trenéra Michala Samce: Utkání pro nás rozhodně nebylo tak jednoduché, jak by mohl falešně napovídat jasný výsledek. Měli jsme štěstí, že jsme v první minutě dali dva rychlé náhodné góly a poté se nám hrálo mnohem lépe než soupeři. V naší hře se střídaly dobré pasáže, kdy jsme dobře kombinovali, soupeře jasně přehrávali a vytvářeli si slibné šance, s úseky, pro něž je nejpřiléhavější nespisovný výraz "holomajzna", kdy jsme kazili základní věci, pomáhali si fauly a pouštěli do šancí také soupeře. Celkově sice jednoznačně převládá pozitivní dojem, hráči dokázali dát osm branek houževnatému soupeři a sami ani jednou neinkasovali, pokud však chceme na konci sezóny hrát o nejvyšší metu, musíme na sebe být v každém ohledu nároční a přísní, neukolébat se jednoznačnými výsledky a snažit se poučit i z nejmenších chyb a detailů.

Sobota 12. března: HBC Plzeň – HBC Prachatice 8:0 (4:0, 2:0, 2:0)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Mečouni nastoupili v Českých Budějovicích v oslabené sestavě. V úvodu zápasu vsítili první gól, domácí pak ale skóre otočili. Plzeňští ale ještě zvládli srovnat a do druhé části šli za vyrovnaného stavu. Tam se ale budějovičtí hráči prosadili čtyřikrát a Plzeň už ztrátu nedohnala. V poslední třetině Jihočeši překonali plzeňského brankáře dvakrát, plzeňští hokejbalisté vsítili jednu branku a vraceli se s prohrou.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Na utkání jsme vinou virózy odjeli pouze s devíti hráči do pole. První třetinu jsme zvládli ještě slušně, o výsledku rozhodla ta druhá. V té poslední se nám podařilo ještě snížit na 3:6, ale poslední slovo měli domácí. Ti hráli ve výrazně početnější sestavě a navíc velmi dobře.

Sobota 12. března: SK Pedagog České Budějovice – HBC Plzeň 8:3 (2:2, 4:0, 2:1)
Podrobnosti o utkání

Přípravka

V akci byla také přípravka. Plzeňští sehráli turnaj v Třemošné, kde odehráli zápas s domácím týmem a Blovicemi. Obě utkání mečouni vyhráli.

Komentář trenéra Jiřího Navrátila: Na tomto turnaji jsme se měli střetnout s týmy Třemošné a Stříbra. Jelikož Stříbro opět na turnaj nedorazilo, zahráli jsme si první zápas s Blovicemi. Zápas jsme za krásného slunečného počasí s přehledem vyhráli a naladili jsme se na zápas s Třemošnou. V něm jsme šli do brzkého vedení 2:0, ale naším uspokojením soupeř do konce první třetiny vyrovnal na 2:2. Od druhé třetiny jsme soupeře téměř k ničemu nepustili a zápas vyhráli 10:2. Poslední dvě třetiny zápasu s Třemošnou kluci odehráli fantasticky a udělali jak trenérům, tak přítomným rodičům obrovskou radost.

Program příštího víkendu:

Sobota – 19. března
A-tým: Plzeň – Most (16:00)
Junioři: Plzeň – Ústí nad Labem (13:30)
Starší žáci: Zliv – Plzeň (12:00)

Neděle – 20. března
Dorost: Kladno – Plzeň (16:00)
Starší žáci: Plzeň - Zliv (12:00)
Mladší žáci: Plzeň – Blovice (10:00)