Přípravka dělá svým trenérům radost. Hráči jsou zápas od zápasu šikovnější, těší Vlastimila Lokajíčka

Před rokem, v době silných omezení vztahujících se i na překročení okresu, měli mladí hokejbalisté utrum s organizovaným sportováním. Dnes si již naplno užívají tréninků, zápasů či turnajů. Nejinak je tomu v přípravce, která má za sebou dva jarní turnaje, které zvládla s velkou parádou.

Nejprve v teple domácí haly a později v Třemošné oblékly zápasové dresy hráči plzeňské přípravky. Během zimy se naladili na vítěznou náladu, jelikož své soupeře porazili ve všech čtyřech případech. Vlastimil Lokajíček starší dohlíží na hráče přípravky z pozice vedoucího mužstva. Spolu s trenéry má pod sebou kostru jedenácti hráčů včetně brankáře, kteří vytvořili zdravé jádro a fungují jako tým.

Právě týmové pojetí hry je podle Lokajíčka největší změnou oproti podzimní části. „Vůle a bojovnost klukům nechyběly ani dřív, zásadní zlepšení je ale vidět jak v herních činnostech jednotlivců, tak především v týmovém pojetí hry a herním myšlení,“ pochválil své svěřence stále aktivní brankář plzeňského B-týmu.

Lokajíček v přípravce dohlíží na svého syna, který se zcela nepotatil, neb místo gólmanské výstroje pravidelně obléká tu hráčskou. Jeho spoluhráčem je další syn bývalého extraligového hokejbalisty – Jaroslav Kejř mladší. Oba se spolu se svými spoluhráči zlepšují trénink od tréninku, což je velmi dobře vidět například na letních kempech HBC Plzeň spolu s LZ Hockey. To je podle Lokajíčka největší odměna, jakou si může kdokoliv, kdo pracuje s dětmi přát. „U přípravky je krásné pozorovat, jak se z dětí s hokejkou stávají opravdoví hráči, jak rychle se vyvíjejí. Zápas od zápasu jsou šikovnější, chytřejší, vyspělejší. A nejlepší pocit je, když vidím, jak je to baví a mají ze sportování radost.“

Řady nejmladších družstev hokejbalového klubu Plzně, přípravky a minipřípravky, se každoročně rozšíří po letní Sportmanii, kdy mladí návštěvníci přijdou hokejbalu na chuť na oblíbeném stanovišti s mantinely a střílnou. „Sportmanie je podle mého skvělá akce. Nabízí všem sportům možnost prezentace, což je strašně důležité. Hokejbal jako malý sport není tak často vidět v televizi, proto musí těchto příležitostí využívat.“ Další možností je podle Vlastimila Lokajíčka prezentace hokejbalu v rámci plzeňských škol, za nejlepší reklamu hokejbalu považuje široce prezentovanou akci, jakou bylo MS mužů a žen v Plzni v roce 2009. Za pravdu dává vedoucímu plzeňských přípravek tehdejší nárůst mládežnické základy (nejen) v plzeňském klubu.

Tento víkend má přípravka volno, do akce půjdou v Blovicích jejich mladší kolegové z minipřípravky, s nimiž mají plzeňští přípravkáři společné tréninky v pondělí a ve středu. Další turnaj čeká na tým okolo brankáře Adama Sotáka 26. března v Dobřanech.