Play-down začíná. Série mečounů proti Hradci Králové věští tuhý boj

Repríza čtvrtfinále z roku 2019 se tentokrát koná v poněkud temnějších kulisách. Extraligové celky Plzně a Hradce Králové letos skončili mimo postupovou osmičku a budou bojovat o záchranu. A-tým začíná sérii na hřišti soupeře. O víkendu se v domácí hale představí pouze starší žáci.

Play-down CROSSDOCK Extraligy 2021/22:
HBC Hradec Králové 1988 – HBC Plzeň

Sobota 23. dubna od 17:00, neděle 24. dubna od 14:00

Na jaře 2019 spolu oba týmy soupeřily v play-off, nyní čeká Hradec Králové a Plzeň boj o záchranu extraligové příslušnosti. Vítěz série má po sezóně a může se připravovat na další extraligový ročník. Poražený má šanci na reparát a vyzve poraženého ze série Dobřany – Kovo Praha. Jeden z poslední čtveřice si nakonec vytáhne černého Petra a čeká jej pád o patro níže. Takový je systém letošního play-down.

Plzeňané začnou sérii na půdě Hradce Králové, ten skončil v základní části na desáté příčce se ziskem 21 bodů. Mečouni skončili jedenáctí, jelikož získali o dva body méně. Na rozdíl od Hradce byla plzeňská kabina dlouhodobě smířena s účastí v play-down. Na východě Čech až téměř do konce základní části živili teoretickou naději a postupovou osmičku do play-off. Závěr základní části navíc v mírně lepší formě zastihl Plzeň. Mečouni zlomili prokletí z venkovních hřišť a ze závěrečných tří výjezdů získali pět bodů. Piráti naopak v závěrečných duelech třikrát prohráli. Dvakrát na domácí ploše (Hostivař, Pardubice) a na půdě posledního Kova.

Mladý plzeňský tým navíc na jaře přivítal navrátilce. Mimo jiné bratry Benediktovi , obránce Jana Holého, který plzeňský dres oblékal naposledy před čtyřmi lety, či Michala Průchu. Plzeňský forward s reprezentačními zkušenostmi vstřelil v posledním zápase v Dobřanech hned dvě branky.

Zkušení harcovníci budou stát na obou stranách. V dresu Pirátů stále nastupují pamětníci stříbrné hradecké sezóny z před deseti let a mistři světa Bacovský, Novák, Hrabica. O slovo se ale hlásí mladší ročníky. Jak v Plzni, tak v Hradci ovládli klubové bodování juniorští mistři světa z roku 2018. Plzeň bodově táhl Jakub Vobruba (4+18), na straně Východočechů v týmovém bodování všechny předčil Josef Šimůnek (11+8).

Jako tradičně budou v jarní části rozhodovat výkony brankářů. Neotřesitelnou hradeckou jedničkou je Petr Brykner. Vytáhlý brankář zasáhl do osmnácti duelů letočního ročníku a připsal si pět vítězství. Na straně Plzně letos pokračovalo zavedené střídání dvojice Petr Kráčina – Jiří Návara. Dorostenečtí šampioni z roku 2015 si rozdělili rovnoměrně zápasovou porci. U všech šesti vítězství byl ovšem Petr Kráčina.

Všechny předpoklady slibují vyrovnanou sérii týmů, které letošní sezóna nezastihla v dobrém rozpoložení. Ze vzájemných zápasů vyšly oba celky smírně, bodový zisk ze základní části byl téměř totožný. Jedno je jisté, jedna stálice hokejbalové extraligy – tedy poražený série, bude muset absolvovat těžkou bitvu o záchranu, kde na chyby nebude už žádný prostor. Mečouni v sérii s Hradcem udělají vše proto, aby byla jejich poslední v letošním ročníku.

Program víkendu:

Sobota 23. dubna

  • A-tým: Hradec Králové - Plzeň (17:00)
  • Junioři: Ústí nad Labem - Plzeň (16:00)
  • Dorost: Suchdol nad Lužnicí - Plzeň (14:00)
  • Starší žáci: Plzeň - Blovice (11:00)
  • Mladší žáci: Prachatice - Plzeň (11:00)

Neděle 24. dubna

  • A-tým: Hradec Králové - Plzeň (14:00)