Hodnocení víkendu: Dorost zvládl důležitou bitvu, žáci bez inkasovaného gólu

Víkend na přelomu dubna a května přinesl mládežnické úspěchy. Junioři a dorost shodně porazili Hostivař, zatímco v juniorské kategorii měli oba týmy své jisté, dorostence čekal přímý souboj o druhou příčku. Žákovská družstva svým soupeřům nastřílela shodně devět gólů a žádný neinkasovala. Bohužel ani napotřetí neuspěl A-tým, série play-down proti Hradci pro něj skončila. Nyní jej čeká Kovo Praha a na žádné zaváhání již není prostor.

A-tým

V úvodu třetího utkání série play-down se hrálo spíše před plzeňskou brankou, z toho rezultovalo vyloučení, které potrestal Bacovský. Prvního většího závaru Plzně byli diváci svědky až po nástupu do druhé části, leč to byli opět hradečtí, kdo z akce dvou proti jednomu skóroval. Naději pro Plzeň na prodloužení série vykřesal v 28. minutě Průcha. Hra ve třetí třetině byla rozkouskovaná častými vyloučeními. Východočeši využili dvě přesilovky a vedli již o tři branky. Na trefu Benedikta odváděli pátým gólem při power-play a sérii ovládli 3:0 na zápasy. Mečouny čeká ještě jedna série pro Kovu, poražený opouští extraligové vody.

Komentář trenéra Stanislav Kastner: První třetinu poznamenalo zbytečné vyloučení z kraje zápasu, kdy jsme po naší liknavosti nedokázali dostat míček z naší třetiny a tlak Hradce vyústil trestem za vyhození míčku. Přesilovku jsme neubránil a brzy prohrávali. Po zbytek 1. třetiny jsme až na pár náznaků nebyli vůbec nebezpeční a naopak soupeř, díky přidržování míčků z naší strany, určoval tempo hry. Druhou třetinu jsme začali náporem, kdy jsme soupeře nepustili několik minut z obranné třetiny. Bohužel první návštěva Hradce v našem obranném pásmu hned znamenala jejich zvýšení na 2:0. Do konce třetiny se nám sice povedlo snížit, ale to od nás bylo gólově téměř vše. I po zbytek zápasu, jsme měli několik dobrých příležitostí, bohužel jsme je však na rozdíl od soupeře nedokázali proměnit. Jednoduchá hra Hradce spojená s větším nasazením bohužel zápas rozhodla, stejně jako celou sérii. Před zápasy s Kovem musíme naší hru zjednodušit a věřím, že pak budeme úspěšní.

Sobota 30. dubna: HBC Plzeň – HBC Hradec Králové 2:5 (0:1, 1:1, 1:3)
Podrobnosti o utkání

Junioři

Před posledním utkáním nadstavby juniorské extraligy bylo jasné, že mečouni skončí na druhé příčce v tabulce, ze kterého měli jistou účast v play-off. Hostivař měla rovněž jistou pátou příčku. Byli to přesto hosté, kdo šel do vedení. Plzeňané ovšem třemi trefami na pomezí první a druhé třetiny obrátili. Ve druhé části se diváci dočkali hned pěti branek, z toho čtyři padly na plzeňské straně. Ve třetí části měly oba týmy příležitosti k dalším brankám, zejména Plzeň. Žádná ale nepadla a mečouni oslavili výhru 5:2.

Komentář trenéra Tomáše Semery: K poslednímu utkání nadstavby k nám přijela Hostivař. Utkání se neslo spíše v přátelském duchu a byla zda příležitost zkoušet různé varianty v sestavě. Až na druhou třetinu, kdy se s brankami roztrhl pytel, jsme se opět spíše v koncovce trápili. Máme teď 14 dní, abychom formu na Play-off vyladili k dokonalosti.

Sobota 30. dubna: HBC Plzeň – HBC Hostivař 5:2 (1:1, 4:1, 0:0)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Také dorostenci přivítali Hostivař. Zde ovšem bylo postaráno o pořádný náboj, jelikož spolu týmy bojují o druhou příčku v tabulce divize Západ. Hosté se dostali do vedení v šesté minutě, Plzeň ale zásluhou Beneše rychle srovnala. Ve druhé třetině branka nepadla, třetí část naopak ukázala pořádné drama. Hostivař se dostala do vedení hned v jejím prvním střídaní, domácí měli ovšem opět připravenou rychlou odpověď. Obrat zařídila střela Kučery z 41. minuty, kterou pak potvrdili pojišťující trefou při hře soupeře bez brankáře. Díky vítězství tak Plzeň uhájila druhou příčku.

Komentář trenéra Michala Edla: Na zápas jsme se celý týden připravovali. Hodně jsme změnili sestavu, protože jsme museli reagovat na zranění hráčů. Zápas byl skvělý na obě strany. Možná to vypadalo, že Hostivař má více ze hry, ale trochu to vyšlo z naší taktiky. Smutné pořád je, že těchto zápasů je prostě málo. Klíčové pro mě je, že náš tým má vnitřní sílu. Jsem o tom přesvědčen, protože v zápase o důležité umístění jsme dvakrát otáčeli výsledek a na konci jej zlomili v náš prospěch. Vytvořili jsme si pozici, kterou jsme chtěli. Je třeba si zvednout prst a bez keců dál pracovat, protože umístění nic neznamená důležitý je konec.

Neděle 1. května: HBC Plzeň – HBC Hostivař 4:2 (1:1, 0:0, 3:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

V lize starších žáků pokračuje dominance plzeňského týmu. Nic na tom nezměnil ani sobotní duel v Dobřanech. Po první třetině vedli mečouni „jen“ o dvě branky a duel byl teoreticky stále otevřený. Čtyři plzeňské góly ve druhé části už ale zápas zjevně rozhodly. Konečné skóre mělo podobu 9:0 ve prospěch Plzně. Trenéra Samce mohlo vyjma dvou využitých přesilovek ze tří také to, že devět branek si tentokrát rozdělilo osm různých střelců.

Komentář trenéra Michala Samce: V Dobřanech jsme podali solidní týmový výkon. Individuality v řadách soupeře jsme herně vymazali a od začátku plnili vše, co jsme si řekli. Vyhrávali jsme osobní souboje a vypracovali si značné množství šancí. Celkově bych zápas hodnotil jako jeden z nejlepších, co jsme na jaře odehráli

Sobota 30. dubna: TJ Snack Dobřany – HBC Plzeň 0:9 (0:2, 0:4, 0:
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

V kategorii mladších žáků se Plzeňané utkali s Třemošnou. Jednalo se již o pátý vzájemný zápas v sezóně a opět měli mečouni jasně více ze hry. Stejně jako jejich starší kolegové se u vstřelených branek zastavili na čísle devět.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Měli jsme trochu pomalejší rozjezd, nicméně, když hráči přidali více kombinační hry v útočném pásmu, rezultovaly z toho góly. Nakonec se jejich počet zastavil těsně pod desítkou. Ve druhé třetině, kdy Tatran měl v určitých pasážích tlak vše s jistotou zvládnul v brance Filip März a díky tomu to bylo vítězství s nulou. V týmu jsme navíc přivítali novou akvizici – Radka Dobrého, který se po jednom tréninku hned zapojil i do utkání.

Sobota 30. dubna: HBC Plzeň – TJ Tatran Třemošná 9:0 (3:0, 4:0, 2:0)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 7. května

  • A-tým: Plzeň – Kovo Praha (11:00)
  • Starší žáci: Plzeň - Třemošná (15:00)

Neděle 8. května

  • A-tým: Plzeň – Kovo Praha (11:00)
  • Dorost: Rebel Praha - Plzeň (15:00)