Hodnocení víkendu: Série play-down vyrovnaná, dorost zvládl těžký zápas, SŽ opět dvouciferně

Máme za sebou další hrací víkend, který se protáhl až do úterního odpoledne, kdy jej završili starší žáci dalším dvouciferným vítězstvím. Kdo se naopak pořádně nadřel byli dorostenci, kteří zvládli náročné utkání v Praze. Náročný turnaj čekal na přípravku, která se po delší době utkala s týmy z jihu Čech. Začala také závěrečná série extraligového play-down. Mečouni a pražské Kovo urvali každý po jednom zápase.

A-tým

V prvním duelu se zdálo, že Plzeňané budou první tým, který otevře skóre. Svými šancemi ovšem pohrdli a halu 20 sekund před koncem zmrazil úvodní gól Kova. Po návratu z kabin rychle srovnal stav Průcha, ze strany Plzně to ovšem bylo vše. Poté si vzal slovo útočník Pražanů Tomáš Šmerha, který výstavní střelou a dorážkou zvýšil na rozdíl dvou branek. Kovo pak gólem do šatny zvýšilo na 4:1. Mečouni se v koncovce trápili, přestože šance si vytvářeli. Poslední slovo měl opět Šmerha, který pět minut před koncem zvýšil na konečných 5:1.

Sobota 7. května: HBC Plzeň – TJ Kovo Praha 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Mečouni museli ve druhém utkání boje o záchranu přidat, zejména ve střelecké efektivitě. Zápas měli dobře rozehraný, po první třetině vedli 2:0 po trefách Vágnera a Průchy. Ve druhé části ale třikrát inkasovali a opět měli problém s proměňováním šancí. Na třetí gól Kova ale bleskově odpověděl Hanuš a do konce třetiny obrátil vývoj utkání Holý. Bláznivý zápas pokračoval ve třetí části. Zřejmě definitivně jej rozhodla druhá trefa Hanuše v přesilové hře na 6:4. V závěru přidal po dobrém napadání sedmý gól Kejř a mečouni tak odvrátili velmi nepříznivý vývoj série.

Neděle 8. května: HBC Plzeň – TJ Kovo Praha 7:4 (2:0, 2:3, 3:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Na půdě pražských Rebelů nečekal mečouny jednoduchý duel. Dokonce v něm prohrávali. Na vedoucí branku soupeře ale okamžitě zareagoval Němčák. Nerozhodné skóre se drželo až do poloviny druhé třetiny, pak si vzal dvakrát slovo Martin Král a Plzni se dýchalo mnohem lépe. Stejný hráč se trefil také ve 32. minutě a uzavřel tak hattrick. Ve zbytku zápasu se každý z týmů trefil ještě jednou a konečné skóru má tedy podobu 5:2 ve prospěch Plzně.

Komentář trenéra Michala Edla: Zapas byl náročný. Na kluky asi dolehla tíha udržet druhé místo v tabulce. Chyběla nám lehkost, co jsme neproměnili ve druhé třetině je trestuhodné. Naštěstí jsme trpělivě pokračovali v práci a vše se otočilo. Bude třeba pracovat na souhře a mezihře. Té je v našem pojetí méně, než bychom chtěli. Každopádně zápas zvládnutý body připsané a je třeba pokračovat.

Neděle 8. května: SK Rebel Praha – HBC Plzeň 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Zápas starších žáků proti Třemošné se vzhledem ke kolizi s extraligovým Play-Down posunul na úterní odpoledne. Diváci v něm čekali na úvodní gól do sedmé minuty. Skóre otevřela úspěšná spolupráce bratří Kořínků. Tím začaly gólové hody, zejména ve druhé třetině se s nimi roztrhl pytel. Hrálo se ovšem především na jednu branku, a to tu třemošenskou. Mečouni povolili svému soupeři jen jednu branku v závěru utkání, sami jich nastříleli hned třináct.

Komentář trenéra Michala Samce: Zápas byl v podstatě od poloviny první třetiny jednozančnou záležitostí. Soupeř se jen těžko dostával za polovinu hřiště, my jsme byli aktivní a vytvářeli si velké množství šancí, v nichž nám ale často chybělo ideální řešení. Neustále hráče nabádám, aby hráli s hlavou nahoře, nezbavovali se míčku, komunikovali, vymýšleli kreativní řešení a nebáli se prosadit 1 na 1. Někdy se to dařilo více, někdy méně. Doufám, že do vrcholu sezóny sezóny se nám podaří co nejvíce věcí ještě zlepšit, i když času už mnoho nezbývá.

Úterý 10. května: HBC Plzeň – TJ Tatran Třemošná
Podrobnosti o utkání

Přípravka

Přípravka se zúčastnila v neděli turnaje v Písku. Zde narazila na tři silné týmy z jihu Čech. Vítězství se sice nedočkala, přesto měření sil s týmy z jihočeského regionu ukázalo řadu poznatků.

Komentář vedoucího družstva Vlastimila Lokajíčka: Uplynulou neděli se přípravka zúčastnila turnaje v Písku, kde jsme po dlouhé měli možnost porovnání s týmy z jihu Čech. Sehráli jsme tři utkání, konkrétně s týmy z Písku, Prachatic a Českých Budějovic. Přestože jsme na turnaj jeli s odhodláním potvrdit zlepšující se formu, všechny tři vcelku vyrovnané zápasy jsme prohráli. S Pískem 3:5, s Prachaticemi 3:4 a s Budějovicemi 4:7. Zápas s Pískem rozhodly detaily a lepší produktivita (ale i kvalita) střelby soupeře. V souboji s Prachaticemi jsme doplatili na dlouhou pauzu mezi zápasy, kdy jsme se nebyli v první polovině schopni dostat do zápasu, takže když jsme konečně začali hrát podle představ, byl stav už 1:3, což jsme za zbývajících 12 minut už nedohnali. Asi nejvyrovnanější byl zápas s Pedagogem České Budějovice, v němž jsme až do konce bojovali o vítězství, ale v samém závěru jsme bohužel kvůli několika chybám a faulům vyplývajícím z útočné snahy inkasovali a prohráli i potřetí. Jestliže se po minulém turnaji, kde jsme dokázali poprvé porazit Stříbro zdálo, že se v jarní části sezóny kluci výrazně zlepšili, pak tento turnaj ukázal, že ani jinde místo tréninků nespí. Ukázalo se, že potřebujeme hrát více těžkých a vyrovnaných zápasů s kvalitními soupeři a stále máme na čem pracovat, a to jak po individuální, tak herní stránce.

Program příštího víkendu:

Sobota 14. května

  • A-tým: Kovo Praha - Plzeň (11:00)
  • Junioři: Plzeň - Kladno (16:00)
  • Mladší žáci: Dobřany - Plzeň (12:30)

Neděle 15. května

  • A-tým: Kovo Praha - Plzeň (11:00)
  • Dorost: Plzeň – Kovo Praha (13:00)
  • Starší žáci: Blatná - Plzeň (10:00)