S juniory máme cíle nejvyšší a zatím tomu jdeme naproti, říká Jan Miksan

Junioři o víkendu postoupili do semifinále play off. K úspěchu týmu přispívá také Jan Miksan, který nastupoval i za A-tým a bojoval s ním o udržení extraligy. Plzeňský útočník ale v přechodu k jiné soutěži velké rozdíly nevidí. Nyní se s juniorským týmem snaží poctivě připravovat a věří, že sezónu zakončí co nejlépe.

S juniory jste o víkendu postoupili do semifinále play off. Jak bys zhodnotil čtvrtfinálovou sérii s Kladnem?
Čtvrtfinálová série byla velmi náročná jak fyzicky, tak psychicky. Ve všech zápasech bylo hodně vylučovaných a nám se povedlo využít více přesilovek, což si myslím, že rozhodlo. Náš tým byl na všechny zápasy velmi dobře připravený a určitě to bylo minimálně v domácích zápasech vidět, kdy jsme Kladno přehráli. Za úspěchem stojí i veliká podpora našich fanoušků, kteří nás ve všech zápasech podporovali.

V domácích zápasech se vám dařilo, ve venkovním vyhrál soupeř 4:3 po samostatných stříleních. Jen tři vteřiny před koncem základní hrací doby se vám podařilo srovnat. Mrzí vás, že jste to nedotáhli do vítězného konce?
V obou domácích zápasech jsme předvedli, že dokážeme hrát fyzicky náročný hokejbal. Dobře jsme k soupeři přistupovali a nenechali jsme jim prakticky žádné šance. To se nám ve venkovním zápase moc nedařilo. Špatně jsme do zápasu vstoupili a dostali jsme se do něj až na konci druhé třetiny. Třetí třetina už byla velmi rozdílná, podařilo se nám vstřelit gól na 3:2 a těsně před koncem jsme vyrovnali. V prodloužení už jsme celou dobu tlačili a vypracovali si i několik dobrých šancí. Ty jsme ale nedokázali proměnit a nájezdy jsou už loterie, ve které mělo Kladno víc štěstí.

V rozhodujícím utkání v neděli jste zvítězili 5:0. Co se změnilo? Hrálo se vám v domácím prostředí lépe?
Domácí prostředí určitě mělo vliv, ale hlavní změnou byl náš přístup a to, že jsme už od začátku šli za vítězstvím. Všichni v týmu chtěli vyhrát a bylo to vidět. Každý plnil svoje úkoly a společně jsme zápas dotáhli do vítězného konce.

V play off jste zatím nastříleli nejvíce branek ze všech mužstev, hodně produktivní jste byli i v nadstavbě a základní části. Je to vaše silná stránka?
Rozhodně to je naše silná stránka, protože každý v našem týmu umí dát gól. Zároveň jsme schopni i dobře bránit. Musíme ale dál pokračovat a dávat co nejvíce gólů.

Letos jsi hrál převážně za A-tým, občas jsi nastoupil také za juniory. Jaký je přechod k juniorům nyní po konci sezóny Áčka?
Tato sezóna byla velmi náročná. Oba týmy hrály většinou ve stejný den, a tak jsem nastupoval převážně za A-tým. Pokud se ale naskytla příležitost, hrál jsem i za juniory. Přechod už to tak rozdílný není, obě soutěže jsou náročné a musíte předvádět nejlepší výkony, abyste měli šanci vyhrát.

S A-týmem jsi bojoval o udržení extraligy, s juniory jste v play off. Jaký je to rozdíl, vnímáš na hřišti, že to jsou jiné zápasy?
Moc jiné zápasy to nejsou. V každém zápase jde o všechno a může ho rozhodnout jedna chyba. Každý tým do toho dává všechno a chce samozřejmě vyhrát a je jedno jestli je to extraliga mužů nebo juniorů. Udržet extraligu se nám povedlo, tak doufáme, že se nám povede úspěch i v play off s juniory.

S juniory ale máte jiné cíle. Věříš, že se dostanete daleko?
S juniory máme cíle nejvyšší a zatím tomu jdeme naproti. Věřím, že se nám podaří uspět a že na konci sezony budeme moci oslavit ten nejlepší výsledek.

V semifinále se potkáte s Třincem. V nadstavbě jste s ním jednou vyhráli, jednou jste utkání nezvládli. Jaké očekáváš zápasy v play off?
Očekávám velmi fyzicky náročné zápasy. Budeme muset hrát tvrdě a zároveň přesně, abychom uspěli. Víme, že má Třinec několik silných hráčů, na které se budeme muset poctivě připravit. Doufám, že nás zase přijdou podpořit naši fanoušci a pomůžou nám oba domácí zápasy dotáhnout do vítězného konce.