Hodnocení víkendu: Junioři ve finále ztrácejí, starší žáci pátí nejlepší v republice

Plzeňská juniorka rozehrála finálovou sérii s Hostivaří. Ve dvou divokých utkáních nakonec musela zkousnout hořkou pilulku v podobě dvou porážek o jednu branku. V prvních dvou duelech nedokázala eliminovat Jana Čejku, kterého čeká seniorské mistrovství světa. Starší žáci bojovali v Čáslavi na finálovém turnaji. Účast v semifinále se jim velmi trpkým způsobem rozplynula mezi prsty, boj o pátou příčku ale zvládli vítězně.

Junioři

Zaplněná plzeňská hala viděla úvodní finále juniorské extraligy jako z partesu. Mečouni měli skvělou první třetinu, kdy v rozmezí tří minut a třiceti sekund nasázeli tři branky. Na snižující trefu Čejky navíc okamžitě odpověděl Banýr. Divoké utkání ovšem nabídlo pouze první dějství. V tom druhém přišlo nejprve hostivařské vyrovnání, plzeňskou euforii opět nastartoval gólem na 5:4 Pavlíček. Vítězný gól nakonec ale patřil jinému muži. Hostivař ve třetí části opět vyrovnala a ve 36. minutě definitivně dostal zápas na stranu Pražanů Vaniš. Úvodní utkání tedy ovládla Hostivař po výsledku 6:5.

Komentář trenéra Tomáše Semery: V prvním zápase si to šly na "férovku" rozdat dva nejlepší týmy. My jsme měli skvělý vstup a první třetina patřila nám. Bohužel jsme dobře rozehraný zápas vlastními chybami postupně začali ztrácet. K tomu začal úřadovat Jan Čejka, který ukázal, že pro tuto kategorii je odskočený a proč si ho trenéři seniorské reprezentace vybrali na MS do Kanady.

Sobota 11. června: HBC Plzeň – HBC Hostivař 5:6 (4:1, 1:3, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Druhý zápas byl z gólového pohledu výrazně úspornější. Co neustalo, byla častá vyloučení na obou stranách. Ani jeden z týmů se nedokázal přizpůsobit přísnějšímu metru sudích. Výsledkem byl poměr trestů 12:12(!). Není tak divu, že rozhodly přesilové hry, ve kterých padly veškeré góly. Hostivař poslal ve druhé třetině do vedení Kucharčík, za Plzeň za několik minut reagoval Pavlíček. Poslední slovo měl ale hostivařský Čejka, který ve 40. minutě zmrazil plzeňskou střídačku a vystřelil svému týmu druhý bod v sérii na tři vítězné duely. Série se nyní přesouvá do Prahy.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Ve druhém utkání místo střelců vynikali brankáři, kteří měli nejvíce práce při spoustě vyloučení. A tak bylo utkání o tom, kdo bude disciplinovanější, respektive kdo bude v přesilovkách úspěšnější. A to byl bohužel znovu o ten jeden gól soupeř.

Neděle 12. června: HBC Plzeň – HBC Hostivař 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Soutěžní vrchol čekal na starší žáky v Čáslavi. V základní skupině se utkali se Svitavami a Mostem. V prvním duelu proti Svitavám se v první třetině nemohli dostat do tempa a soupeř tak šel do vedení. Dvě rychlé plzeňské branky ale zvrátily vývoj utkání. Díky druhé využité přesilovce navíc šla Plzeň do dvoubrankového vedení, Sršni oplatili stejnou mincí. Obecně se hrál pohledný a vyrovnaný zápas. Stejný scénář odskočení o dvě branky a následného snížení se opakoval ve třetí části. Plzeň nakonec důležité utkáná zvládla a zvítězila 4:3.

HBC Plzeň – TJ Sršni Svitavy 4:3 (0:1, 3:1, 1:1)
Podrobnosti o utkání

Druhý zápas ve skupině byl odlišného ražení. Kombinace vysoké individuální kvality hráčů Mostu s poněkud zabržděnějším výkonem mečounů znamenala vedení Severočechů o tři branky po první části. Mečouni mohli děkovat brankáři Sýkorovi, který až do 12. minuty držel čisté konto a svými zákroky bránil výraznějšímu rozdílu branek. Pořádné drama ze zápasu udělaly dva přesilovkové zásahy Plzeňané na konci druhé patnáctiminutovky. Jenže Most si do druhé sirény stihl vzít dvoubrankové vedení zpět a pátým gólem na začátku třetiny třetí zřejmě definitivně zlomil odpor mečounů. Konečné skóre mělo podobu 2:8. Plzeňané přesto dlouho živili naději na semifinále díky předchozí výhře. V posledním zápase skupiny ovšem Most proti Svitavám ztratil vedení 4:0 po dvou třetinách a rozhodující branka Svitav v poslední minutě zápasu odsoudila Plzeň pouze k zápasu o páté místo…

HBC Most – HBC Plzeň 8:2 (3:0, 1:2, 4:0)

Podrobnosti o utkání

Zápas o pátou příčku zastihl v lepším rozpoložení Hostivař. V první části měla rozhodně více ze hry. Opět je ale podržel gólman, tentokrát Hošek. Ve druhé třetině se mečouni osmělili a hra se začala vyrovnávat. Vše vedlo až ke vstřelení důležité první branky. Na začátku třetí části padlo po gólu na každé straně a zbytek zápasu věštil pořádně drama. Oba týmy se prezentovaly kvalitním hokejbalem a diváci se rozhodně bavili. Pět minut před koncem vedli mečouni 3:1, Hostivař ovšem srovnala při závěrečné power-play a rohodnout musela samostatní střílení. V nich vynikl především brankář Hošek, který lapil všechny tři pokusy soupeře a Plzeňané se radovali z páté příčky!

O 3. místo: HBC Plzeň – HBC Hostivař 4:3ss (0:1, 3:1, 1:1)
Podrobnosti o utkání

Komentář trenéra Michala Samce: Turnaj, jakožto vrchol naší letošní sezóny, se mi hodnotí velmi složitě. Začal bych tím, že konečné páté místo je pro mě i pro hráče určitě velké zklamání. Chtěli jsme medaili, ale bohužel jsme v dosažení tohoto cíle byli neúspěšní. Důvodů může být asi hned několik. V první řadě bych asi zmínil ty, které jsme měli možnost sami ovlivnit. V našem herním projevu by člověk často marně hledal nebojácnost, chuť tvořit hru a ochotu vnímat a plnit taktické pokyny. Jakoby na nás padla deka z velkého očekávání, svázala nám ruce, nohy i hlavu a místo odvážní a sebevědomí jsme často byli nervózní až ustrašení, což je jeden důvod vedoucí k velkému množství chyb. Ten druhý je jednoznačně absence zápasů s opravdu kvalitními soupeři v západočeském regionu. S "top" týmy jsme měli šanci se potkat pouze sporadicky v rámci přípravných utkání a bylo znát, že větší zkušenost s opravdu těžkými zápasy nám chyběla. To, co na regionální úrovni stačilo k naprosté dominanci, bylo tady často málo. I tak nemohu hráčům upřít nasazení, bojovnost a chuť se rvát o co nejlepší výsledek, stejně tak světlé momenty v naší hře, které nám mohly dělat velkou radost. Nerad se v hledání důvodů neúspěchu odvolávám na vnější vlivy, ale tady bohužel nemohu jinak. Herní systém, kde vyhrajete dva zápasy z pouhých tří utkání a skončíte předposlední, nechci příliš komentovat, ale myslím si o něm své. Co mě ale mrzelo asi nejvíc, byly okolnosti ohledně postupového klíče, kdy jeden z týmů, který herní kvalitou, fyzickou kondicí i všemi ostatními atributy jednoznačně všechny ostatní o třídu převyšoval, dokázal diametrálně a pro mě nepochopitelně odlišným přístupem ke dvěma utkáním, výrazně ovlivnit a v podstatě zhatit naše šance porvat se o lepší umístění. Obrázek si každý, kdo byl přítomen, určitě udělal sám. Nechci končit negativy, chtěl bych hráčům moc poděkovat za skvělou práci v celé sezóně a za pokrok, který udělali ve svém hokejbalovém rozvoji, stejně tak za bojovnost a nasazení až do samého konce, kdy zakončili sezónu vítězstvím ve skvělém utkání s Hostivaří. Doufám a věřím, že se kluci výsledkovým neúspěchem nenechají otrávit a nadále budou milovat hokejbal a snažit se být v něm co nejlepší. Přes pachuť z výsledku finálového turnaje jsem si užil sezónu se skvělým týmem a za to jsem určitě velmi vděčný.

Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 18. června

  • Junioři: Hostivař – Plzeň (11:00)
  • Dorost: Finálový turnaj (Česká Lípa)
  • Starší žáci: Pilsen Cup U15

Neděle 19. června

  • *Junioři: Hostivař – Plzeň (11:00)
  • Dorost: Finálový turnaj (Česká Lípa)
  • Starší žáci: Pilsen Cup U15