Ozvěny Pilsen Cupu 2022: Trenér Samec a jeho svěřenci si cenní mezinárodní konfrontace

Čtyři zápasy, dvě vítězství, jedna remíza, jedna porážka. To je bilance plzeňského týmu starších žáků na turnaji Pilsen Cup 2022. Mečouni skončili druzí za naprosto suverénními Bavarian Lions. Trenér Michal Samec celý turnaj hodnotí pozitivně, jelikož zbylá čtveřice týmů mezi sebou odehrála otevřené, vyrovnané duely a mečouni se umístili na druhé příčce. Turnaj kromě trenéra hodnotí také jeho svěřenci. Jan Meiner a Jindřich Hošek patřili mezi hlavní postavy plzeňského celku, první se probojoval do All-Stars Teamu, druhý si odnesl cenu za nejlepšího hráče plzeňského celku.

Soupeři se zahraničí? Nová a cenná zkušenost, shodují se tahouni týmu Hošek a Meiner

Jeden týden měli hráči starších žáků na to, aby vstřebali zklamání z finálového turnaje. Čekal je totiž prestižní domácí podnik Pilsen Cup. Úvodní zápas s Kert Parkem skončil remízou, v dalším průběhu porazili Oberwil a České Budějovice, nestačili pouze na celkového vítěze, Bavarian Lions. Suma sumárum, z domácího turnaje získali stříbrné medaile.

Druhé místo lze brát rozhodně jako úspěch. Bavarian Lions byli na turnaji až nezvykle dominantní. Plzeňané s německým týmem prohráli 1:9 a jednalo se o nejmírnější porážku na turnaji… „Bylo vidět, že jsou perfektně sehraní, velmi dobře komunikují. Roli hrála také jejich fyzická převaha,“ okomentoval přednosti vítězného týmu plzeňský útočník Jan Meiner, který vzájemný zápas s Lions odnesl zraněním, kvůli kterému jej po skončení turnaje čekalo ještě vyšetření v nemocnici. Jeho kolega, brankář Jindřich Hošek vyjma zmíněného vyzdvihuje také kvalitu zakončení. O té svědčí 48 nastřílených branek ve čtyřech utkáních.

Meiner a Hošek patřili k výrazným postavám během obou posledních víkendů starších žáků HBC Plzeň. Meiner se dostal do All-stars teamu turnaje, Hošek byl vyhlášen nejlepším hráčem Plzně na turnaji. Oba dva Pilsen Cup hodnotí pozitivně, shodují se v jedné věci. Nade vším u nich převládá cenná zkušenost, díky konfrontaci se zahraničními soupeři.

Vyjma Bavarian Lions se utkali s Oberwilem Rebells, švýcarským velkoklubem z Zugu, který porazili 3:2. „Byla to pro mě velká čest, poznat jiné týmy, než ty z Česka,“ netají se Jindřich Hošek. Ve stejném duchu mluví také Jan Meiner: „Pilsen Cup byl pro mě velká a především nová zkušenost. Myslím si, že to takhle vnímají i ostatní kluci z týmu. Určitě budu rád, když si budu moct v budoucnu zahrát něco obdobného proti jiným týmům z jiných zemí. Bylo to pro nás velkým přínosem.“ Své pozitivní pocity navíc orámoval přáním, aby se role obrátili a také mladí mečouni si mohli zahrát hokejbal mimo hranice České republiky.

Tým plzeňských starších žáků udělal za sezónou 2021/22 stříbrnou tečku. Trenér Michal Samec a vedoucí týmu Markéta Dvořáková se od srpna minulého roku věnovali hráčům, kteří se bez potíží kvalifikovali na finálový turnaj, v něm jim těsně unikla semifinálová účast, v náročném utkání o páté místo ale byli úspěšní. Na Pilsen Cupu si pak spravili chuť a sezónu končí s úsměvem na tváři. „Sezóna byla více než skvělá, měli jsme dobrou partu a vytvořili jsme skvělý tým. Pro mě osobně se jedná o zatím nejúspěšnější sezónu a chtěl bych poděkovat celému týmu za to, jak jsme ji odehráli,“ uzavřel brankář Jindřich Hošek.

Stříbrná tečka také pro Michala Samce. Partnerství s jednou generací hráčů končí po sedmi letech

V neděli odpoledne jej mohla hřát radost z úspěšně absolvovaného turnaje. Starší žáci si také jeho přispěním spravili chuť po turnaji v Čáslavi. Pocity Michala Samce ovšem mohly být rozporuplné. „Pro mě osobně byl turnaj loučením s týmem, u něhož jsem napříč kategoriemi z hlediska složení většiny hráčů, strávil s několika pauzami skoro sedm sezón. S některými hráči jsem šel od přípravky až po jejich nynější odchod do dorostu, kluci se pro mě bez nějakého zbytečného sentimentu, přesto, že mi někdy uměli opravdu "pít krev", stali skoro rodinou a loučení pro mě tak bylo vnitřně velice emotivní,“ vysvětluje třiadvacetiletý trenér, jehož brzký přechod od hráče k trenérovi způsobilo především zranění kolena. Samec se zároveň těší na novou výzvu a „své“ hráče bude z povzdálí nadále sledovat a věří v jejich další sportovní úspěchy.

Vzhledem k tomu, že jeho tým čekaly dva vrcholy sezóny hned krátce po sobě, nabízí se srovnání finálového turnaje Ligy starších žáků v Čáslavi a Pilsen Cupu také z pohledu trenéra. „Úroveň finálového turnaje jakožto celku, z hlediska kvality soupeřů, byla asi určitě o něco vyšší, i když tým Bavarian Lions byl jednoznačně nejlepším soupeřem, kterého jsme letos potkali a utkání s ním byla velmi cenná zkušenost,“ navazuje Samec na předchozí slova svých hráčů. Zároveň v něm zůstává pachuť z formátu finálového svazového turnaje. „Systém, kdy má každý možnost se férově utkat s každým, je z mého pohledu mnohem sportovnější.“ říká plzeňský lodivod.

Oproti zápasům v Čáslavi byli podle Samce jeho hráči pod menším tlakem a byla na nich znát uvolněnost, což se pozitivně podepsalo na jejich výkonech. A jak trenér starších žáků hodnotí turnaj celkově? „Čtyři týmy sehrály úžasné, otevřené a vyrovnané zápasy, bavorští Lions hráli v dobrém slova smyslu úplně jinou ligu a zaslouženě turnaj dominantním způsobem ovládli. Tím pádem je z mého pohledu druhé místo, vzhledem k našim možnostem, veliký úspěch, který si hráči vybojovali srdnatými a stále se zlepšujícími výkony, i přes absence několika důležitých hráčů. Nedělní zápas s Pedagogem bych zařadil mezi naše nejlepší výkony v sezóně.“ Michal Samec, stejně jako jeho svěřenci, na závěr oceňuje vzácnou a atraktivní možnost utkat se se zahraničními soupeři. Právě to dělá z Pilsen Cupu turnaj, jakým je. Celý klub HBC Plzeň je velmi potěšen, že se turnaj po delší odmlce mohl uskutečnit!