Patnáctiletý Martin Král si odbyl premiéru za B-tým, v Ústí nad Labem pomohl k výhře asistencí

Jedním z mládežnických reprezenantů v řadách HBC Plzeň je také Martin Král. Věkem stále dorostenec, původem z Blovic, si o uplynulém víkendu odkroutil premiéru v dresu plzeňského B-týmu. V kategorii, kde pravidelně nastupuje jeho bratr Dan, nejprve absolvoval utkání Českého Poháru proti Kovu. To sice mečouni prohráli, povedený závěr jim ale dodal odvahy do nedělního duelu v Ústí nad Labem proti Vlčí Smečce. Nyní už se Král opět soustředí na "domácí" kategorii dorostu, se kterou v neděli vyzvou berounské Kelty. FOTO: SK Kelti 2008.

Premiéra za B-tým hned ve dvou soutěžních duelech ve třech dnech

V zápase 2. kola Českého poháru bojoval v plzeňském dresu také Martin Král. Coby dorostenec poprvé nastoupil k tak „velkému utkání“. Král v zápase čelil hokejbalistům pražského Kova s bohatými extraligovými zkušenostmi. Mezi nimi vyčníval například několikanásobný extraligový šampion Martin Kruček. Premiéru ovšem zvládl více než obstojně!

„Byl jsem poměrně nervózní, ale do zápasu jsem šel naplno, abych tým dokázal posunout dopředu, když už jsem byl povolaný,“ ohlíží se za premiérou v B-týmu hokejbalový univerzál původem z Blovic. Plzeňský B-tým favoritovi z Prahy pořádně zatopil. Vstřelil dokonce vedoucí gól, z utkání ale odcházelo šťastnější Kovo, které zvítězilo 5:4. Jako zlomovou viděl Martin Král druhou třetinu. „V obraně jsme nebyli dostatečně důrazní, nechali jsme soupeřovi prostor a rychle nám do branky napadaly tři góly. Za takového stavu se zápas těžko dohání. I když se nám to částečně povedlo, zápas jsme do vítězného konce nedotáhli,“ hodnotí duel vítěz posledního Evropského poháru v kategorii U16.

Ano, Plzeňané se proti Kovu nevzdali. Ačkoliv šli do třetí třetiny za stavu 1:4, závěrečná patnáctiminutovka patřila jim. A při power-play, navíc v početní výhodě, měli šanci na srovnání utkání, ale nakonec odešli poraženi. Zlepšený výkon ovšem mečouny nabudil do nedělního duelu 1. ligy v Ústí nad Labem. „Určitě nás třetí třetina proti Kovu posunula dopředu. To nás nakoplo a o to víc jsme chtěli vyhrát nedělní zápas, na který jsme se připravovali.“

Mečouni na severu Čech porazili Vlčí Smečku Ústí nad Labem 3:2 po samostatných stříleních. V zápase dokonce sahali po třech bodech, ale domácí srovnali pouhé dvě sekundy před třetí sirénou. Martin Král se podepsal pod první branku Plzně v utkání, když po jeho asistenci srovnal na 1:1 kapitán Deja. „Běžel jsem do souboje. Přeci jenom s respektem, protože jsem hrál proti dospělým hráčů, jejichž zkušenosti zatím nemám. Souboj jsem ale vyhrál a nahrál jsem před branku Matěji Dejovi, který naštěstí vstřelil gól,“ ohlíží se za situací, která vedla k jeho prvnímu kanadskému bodu v 1. lize Martin Král.

Jeho schopnosti navíc trenéři mohou využít téměř na jakémkoliv postu. Zatímco páteční zápas odehrál na pozici obránce, v neděli se Martin Král posunul do útoku. Univerzálnost je vlastní také jeho bratru Danovi, který kromě 1. ligy nastupuje také v extralize. A kde se cítí lépe sám Martin Král? „Lépe se cítím jako útočník. Také trenér mi teď spíš nasazuje v útoku. Moje kvalita je hlavně v rychlosti a tu lépe prodám v útoku, kde si myslím, že jsem i lepším hráčem,“ říká hokejbalista, který teprve nedávno oslavil 15. narozeniny.

Dorost? Máme kvalitu na to hrát s každým soupeřem, říká Martin Král

Primární kategorií Martina Krále ale zůstává dorost, se kterým se připravuje na nedělní souboj proti berounským Keltům. Půjde o důležité body do tabulky. Nedělní soupeři jsou sousedy v tabulce. Plzeňané dosud získali o tři body více než Kelti. „Zápas bude asi o něco těžší, jelikož je otazník nad startem našeho kapitána. Tak i tak do zápasu půjdeme na plno a rozhodně budeme chtít vyhrát, abychom se posunuli na vyšší post tabulky.“

Před zápasem se mečouni nacházejí na čtvrté příčce. Tabulku zresluje vyšší počet utkání zbývající trojice týmů nad Plzní. Mečouni dosud prohráli jediný duel, a to s vedoucím Kladnem. Do budoucna by se tým měl podle Martina Krále posunout. „Náš tým je postavený na to, že bude vyhrávat a bude na vyšších postech tabulky. Kvalitu týmu máme takovou, že pokud budeme hrát, jak trenéři chtějí, měli bychom být schopni hrát s každým soupeřem a myslím si, že soutěž můžeme i vyhrát,“ uzavírá sebevědomě Martin Král.