Talentovaný Tobiáš Sýkora chytá ve dvou kategoriích. Kde si hru musí více organizovat?

Jedním z mnoha talentů plzeňské brankářské líhně je Tobiáš Sýkora. Čtrnáctiletý borec se pravidelně střídá s Jindřichem Hoškem v brankovišti starších žáků a oba pak doplňují v dorostu Ondřeje Kočku. Kvalitními výkony si vloni Tobiáš Sýkora vysloužil pozvánku do reprezentačního družstva a potvrzuje je také letos, kdy přispívá k dominanci starších žáků ve skupině Jih, Západ. Žákovské družstvo ovšem nelení a pravidelně se potkává s celky z jiných skupin. Jako v den vydání rozhovoru s týmem pražského Kertu. FOTO: SK Rebel Praha.

Tobiáši, blíží se konec podzimní části. Pravidelně se dělíš o místo s Jindrou Hoškem. Ať už v kategorii starších žáků nebo i v dorostu. Jaký máte nastavený systém zápasového vytížení?
Jeden týden chodím s dorostem na tréninky já a druhý Jindra. Ten kdo trénuje s dorostem, ten jde s nimi i na nedělní zápas. Sobotní zápasy se SŽ si většinou dělíme na půl.

V uplynulém týdnu jsi nastoupil za dorost a podílel ses na výhře 5:2, která se ale nerodila vůbec snadno a o vítězství rozhodla až třetí třetina. Byl zápas v Blatné pro brankáře náročný?
Zápas v Blatné pro gólmany zas tak náročný nebyl, pokud to srovnávám se zápasy proti jiným týmům. Náročnější byl, když kluci začli méně bránit a Blatná vyrovnala. Jsem rád, že jsme nakonec zvítězili.

V jaké kategorii si musíš hru a své spoluhráče více organizovat? Je to dorost vzhledem k většímu tempu hry? Musím říct, že je to se SŽ, tam je musím více organizovat. V dorostu jsou hráči zkušenější a sehranější.

Mezi mečouny působíš několikátou sezónou. V čem ses podle tvého názoru nejvíce zlepšil a na čem bys chtěl naopak ještě více zapracovat?
Myslím, že jsem se zlepšil v přesunech a krytí od tyče k tyči a proti střelám nad zemí. Musím zlepšit střely na vyrážečku, ale celkově se chci stále více zdokonalovat.

Ve čtvrtek o státním svátku 17. listopadu vás čeká přátelský zápas s Kert Parkem, již několikátý domluvený duel s týmy z jiných skupin. Jak vnímáš tyto duely, které vám zpestřují soutěžní program?
Na tyto zápasy se vždy těším. Je to pro nás všechny velká zkušenost zahrát si proti kvalitním soupeřům. Na Kert Park se těším obzvlášť, je první v tabulce Čechy-Střed.

V minulé sezóně jsi také poprvé okusil reprezentační dres. V rámci Evropského poháru v Pardubicích jsi nastoupil za český výběr U14. Jak na zápas vzpomínáš?
Zahrát si za reprezentaci U14 pro mě byla velká čest a moc jsem se na zápas těšil. Hráli jsme proti výmu Velké Británie U16. Nastoupili jsme do utkání s velkým respektem a hra byla ze začátku vyrovnaná. Nakonec jsme ale vyhráli 7:4 a na to jsem velice hrdý.

Na závěr se Tě zeptám, kdo je tvým brankářským vzorem či styl kterého gólmana je ti blízký?
Můj brankářský vzor je od malička Marc-André Fleury jeho styl se mi také líbí.