Hodnocení víkendu: Dorost zakončil podzim výhrou, muži body nepřivezli

O uplynulém víkendu vyjely mužské týmy v extralize a 1. lize na hřiště soupeřů. Nedařilo se jim ovšem podle představ. Áčko ve Svítkově nedokázalo vstřelit gól a naopak tři inkasovalo, tříbrankovým rozdílem skončil také duel B-týmu. Venku hrála také žákovská družstva, jejichž ofenzivy byly naopak při chuti. Domácího prostředí si tentokrát užil dorost, který zakončil vítězně podzimní část a do jara půjde z druhého místa.

A-tým

Brzký inkasovaný gól ve druhé minutě vzal mečounům proti Svítkovu vítr z plachet. Pomalu se ovšem osmělovali, byť měl nadále rozhodně více práce brankář Kráčina. Namísto srovnání přišel v polovině duelu druhý svítkovský zásah a na koni byli opět pardubičtí hráči. Ve třetí části doháněli mečouni dvoubrankové manko, svítkovskou klec ovšem nedobyli. Proti byl podruhé brankář Novotný. Na druhé straně se činil plzeňský Kráčina, který i díky chycenému trestnému střílení inkasoval již jen jednou. Prohra 0:3 znamená, že na body ze hřiště soupeře čekají mečouni od září.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Doplníme.

Sobota 19. listopadu: HBC Svítkov Stars Pardubice – HBC Plzeň 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Podrobnosti o utkání

B-tým

K prvoligovému duelu na straně Plzně neodcestovala početná sestava, přesto od začátku zatápěla domácímu Pedagogu. Vše změnil až inkasovaný gól v 9. minutě, kdy Čapka překonal Zelenka. Srovnat mohli hosté na začátku druhé části, když hráli téměř čtyři minuty v kuse v početní převaze. Namísto vyrovnání ale Plzeňané ve druhé části dvakrát inkasovali. Ve třetí části si hosté vykoledovali hned tři fauly a na 1:3 srovnal ve 43. minutě Pavlík. Více se Plzni zápas zdramatizovat nepovedlo, neb při závěrečné power-play Pedagog pečetil na konečných 1:4.

Komentář trenéra Víta Čapka: K zápasu jsme cestovali z důvodu nemoci či zranění pouze s jedenácti hráči do pole. I tak jsme měli dobrý vstup do utkání. Naše koncovka ale ke gólu nevedla, a tak platilo staré nedáš-dostaneš. Od této chvíle měli domácí více ze hry a přidali nám v prostřední části ještě dvě branky. Do poslední třetiny jsme vstoupili s vědomím, že nemáme co ztratit. Bohužel jsme nevyužili dvě 200% šance. Dále nám pomáhala nedisciplinovanost domácích, ale využili jsme až poslední naší přesilovku snížením na 1:3. V power-play domácí pečetili svoji výhru. Hráči bojovali, ale na zkušený tým domácích to bylo málo. Šance si vytvoříme, ale zakončení je špatné. Máme stále na čem pracovat...

Neděle 20. listopadu: SK Pedagog České Budějovice - HBC Plzeň 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Dorostence čekal poslední zápas podzimu. Proti ústecké Elbě je do vedení poslal ve 14. minutě obránce Fiala, věkem stále starší žák. Na 2:0 zvyšoval ve 20. minutě Popp. Hosté utkání zdramatizovali v první minutě třetí části. Pouze 24 sekund ovšem stačilo na to, aby si mečouni vzali vedení zpět. Ve třetí patnáctiminutovce přetavili mečouni střeleckou převahu také v gólový efekt a díky vítězství 5:1 přezimují na druhé příčce v tabulce skupiny Západ.

Komentář trenéra Michala Edla: Hodně jsme se na zápas připravovali. Trénovali jsme věci, které bylo třeba zlepšit oproti předchozím zápasům. Myslím si, že to své ovoce přineslo. Hráči si ve své hlavě nastavili správné věci. Ústí hrálo poměrně hezký hokejbal, v některých pasážích by se dalo říci, že i tvrdý. Ani my jsme ale nebyli pozadu. Zápas byl celkově velmi dobrý. Bohužel se nám tolik nedaří přesilovky, jak bychom si představovali. Věřím ale, že je do jara zlepšíme. Důležité je, že náš tým chtěl podzim zakončit vítězně, což se mu povedlo.

Neděle 20. listopadu: HBC Plzeň - Elba DDM Ústí nad Labem 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Mečouni pokračovali v sérii přátelských zápasů s týmy mimo region Jih, Západ. Ve čtvrtek vyjeli na hřiště pražského Kertu. Díky dvěma brankám kapitána Matěje Kořínka se ujali v první třetině vedení. Mečouni se jej drželi po celý zápas a kvalitního soupeře si po celou dobu drželi na rozdíl minimálně jedné branky. Velmi kvalitní zápasovou prověrku nakonec Plzeňané zvládli výsledkem 5:4.

Čtvrtek 17. listopadu: HC Kert Park Praha - HBC Plzeň 4:5 (1:3, 1:1, 1:2)
Podrobnosti o utkání

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Ve čtvrtek domluvený přátelský zápas s lídrem skupiny Střed Kertem Praha. Měli jsme výborný start a dvoubrankové vedení. Plynulo z dobré hry týmu. Ve třetí třetině domácí výrazně zabrali, ale defenzíva odolala vcelku dobře po celý zápas. A to i díky oběma brankářům, kteří působili v brance spolehlivě. Jde o cenné vítězství, které nepřeceňujeme, protože máme ve hře pořád rezervy.

V pátek vyjel plzeňský tým v rámci Ligy starších žáků do Zlivi s cílem navýšit sérii tříbodových výher. Výrazný krok tímto směrem udělali mečouni hned v první třetině, ve které vstřelili čtyři góly. Po třiceti minutách hry bylo skóre již 6:0 ve prospěch Plzně. Pouze ve třetí třetině se oba týmy prosadili shodně, konkrétně dvakrát. Pod výhrou 8:2 se výrazně podepsali obránci. Po dvou brankách si připsali Martin Stranský a Marek Ptáčník.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Odehráli jsme hned dva zápasy po sobě. V pátek odpoledne jsme pro změnu nastoupili ve Zlivi. Oba dva dny to byly deštivé zápasy. Ten ve Zlivi opět s velmi dobrým vstupem do utkání a vedením po první třetině 4:0. Postupně ale naše hra ztrácela nastavené parametry a ve třetí třetině soupeř korigoval výsledek.

Pátek 18. listopadu 2022: HBC Zliv - HBC Plzeň 2:8 (0:4, 0:2, 2:2)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Také mladší žáci zvládli porci dvou zápasů během jednoho týdne. Ve čtvrtek se představili v Českých Budějovicích. Poměrně rychle si vytvořili vedení a po první třetině odcházeli do kabin za stavu 5:0. Zejména díky pokračující chuti do hry a příkladnému nasazení se Plzni tento stav povedlo do konce duelu zdvojnásobit a mohli tak na jihu Čech oslavit výhru 10:0, pod kterou se čistým kontem podepsali brankáři Filip März a Adam Soták.

Komentář vedoucího družstva Vlastimila Lokajíčka: Ve sváteční čtvrtek 17.11. hrálo odložený zápas v Českých Budějovicích. Přestože jsme jeli v neúplné sestavě s 10ti hráči do pole, podařilo se zápas proti Pedagogu vyhrát vysoko 10:0. Klíčem k vítězství byly poctivé výkony všech hráčů a důsledné plnění pokynů. Je pravda, že soupeř také nebyl v nejsilnější sestavě, ale to na kvalitě výkonu týmu nic neubírá. Chybějící hráče nahradila bojovnost a nasazení všech přítomných a do Plzně jsme se tedy vraceli s dobrým pocitem.

Čtvrtek 17. listopadu: SK Pedagog České Budějovice - HBC Plzeň 0:10 (0:5, 0:2, 0:3)
Podrobnosti o utkání

Mladí Plzeňané se v neděli vydali do Blatné. Pozitivní náladu na plzeňskou střídačku přinesl rychlý zásah již ve druhé minutě. Mečounům se povedl i konec první části. Na rozdíl tří branek zvyšoval svým druhým gólem Martin Ptáčník pouhé čtyři sekundy před jejím koncem. Mečouni pokračovali v nastaveném tempu a góly padaly především do blatenské sítě. Gólmani Soták a März, kteří si zápas rozdělili, dovolili Blatné jen jediný gól. Jejich spoluhráči v poli se naopak radovali z deseti „kousků“. Hned u osmi plzeňských branek byl Jakub Kořínek (6+2).

Komentář vedoucího družstva Vlastimila Lokajíčka: Tentokrát jsme už byli téměř kompletní a i zde se na výsledku projevila větší vyhranost všech hráčů, a když se přidaly ještě dobré individuální výkony, zejména starších kluků, byl z toho nakonec zasloužený výsledek 10:1 pro mečouny. Oba jihočeské zápasy jsme odehráli v klasickém podzimním počasí. Na kluzkém povrchu, v dešti, studeném větru a v Blatné i s trochou sněhu, což bylo pro nás, kteří jsme zvyklí na pohodlí haly, neobvyklé a nepříjemné. Proto musím všechny zúčastněné pochválit za přístup a nasazení během celého dvojvýletu. Celkové skóre pak 20:1 mluví samo za sebe.

Neděle 20. listopadu: TJ Blatná Datels - HBC Plzeň 1:10 (0:3, 1:4, 0:3)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 26. listopadu

  • A-tým: Plzeň – Hostivař (11:00)
  • Starší žáci: Plzeň – Blovice (13:30)

Neděle 27. listopadu

  • B-tým: Plzeň – Suchdol nad Lužnicí (14:00)
  • Mladší žáci: Plzeň – Stříbro (9:00, Turnaj č. 2)
  • Mladší žáci: Plzeň – Blovice (10:00, Turnaj č. 2)