Řada Plzeňanů v prosinci zabojuje o účast na juniorském šampionátu

Výběry mládežnických reprezentací se v prosinci sejdou na přípravných kempech, kterých bude s blížícím se koncem sezóny přibývat a trenérům bude krystalizovat ideální sestava pro juniorský šampionát v Liberci. Město pod Ještědem má na přelomu června a července 2023 hostit juniorské MS. FOTO: Kristýna Butašová.

Na nové juniorské světové šampióny čeká hokejbalová veřejnost již několik let. Z důvodu světové pandemie koronaviru a avizované neúčasti zámořských týmů kvůli ruské invazi na Ukrajině byly zrušeny šampionáty v letech 2020 a 2022. Pokud nebude hokejbalové hnutí opět nemile překvapeno, nové šampiony bychom měli u jednotlivých kategoriích znát již v roce 2023 v Liberci, který v termínu 28. června - 2. července uspořádá turnaj pro mužské kategorie U16, U20 a U23 a o den později na něj naváže šampionát pro muže U18 a dívky U21, který bude trvat až do 6. července.

Před blížícím se šampionátem se obměnili také realizační týmy. Vrcholná reprezentační akce výběrem U18 bohužel nebyla během čtyř let dopřána Tomáši Semerovi, který osmnáctku vedl jako hlavní trenér a pro následující období u mládežnického výběru již nepůsobí. Nepokračuje ani Michal Edl, který si alespoň spravil chuť na červnovém Evropském poháru v Pardubicím, kde dovedl české výběry U16 do finále. Nové vedení reprezentací si na kempy ovšem nadále vybírá plzeňské hráče k bližšímu sledování. Pojďme se podívat, o koho jde.

Pozvánku obdrželo deset mečounů. Protřelé reprezentanty doplňují nováčci.

Začneme-li u kategorie U23, zde trenér Jiří Mašík ukázal na Tomáše Chramostu. Plzeňský obránce sice na podzim nezabránil extraligovému trápení A-týmu, dokázal být ovšem relativně produktivní (2+3). „Třiadvacítka“, čítá především hráče, kterým byly světové šampionáty odepřeny. Účast na pardubickém Evropském poháru jí výsledkově nevyšla. V Liberci se bude chtít představit v jiném světle. První kemp trenéři svolali do Svitav v termínu 2. – 4. prosince 2022.

Ve Svitavách se o týden později sejde také reprezentační dvacítka, v jejímž kádru zůstanou někteří hráči, kteří naopak na Evropský pohár budou vzpomínat v dobrém. V konkurenci starších hráčů totiž vybojovali zlato. Mezi nimi také Daniel Pavlík, který nechybí v nominaci Karla Manharta. Spolu s ním byla pozvána také řada hráčů, kteří se v létě výrazně podíleli nad výhrami české osmnáctky proti svým slovenským vrstevníkům v Žilině. Jmenovitě Dan Král, Tomáš Krejčí, Michal Matoušek a David Slezák. V Žilině reprezentovali rovněž Stanislav Smeták, který je spolu s Jonášem Kantou mezi náhradníky a také Matěj Pavlíček, kterého během podzimu dlouhodobě vyřadily zdravotní důvody. Naopak nováčkem je Radek Zíka, který si na podzim připsal první trefu v extralize.

Dosud jediným týmem, který má v plánu využít plzeňskou halu, je výběr U18. Na střídačku juniorské mužské reprezentace se po působení u dívek vrací Martin Davídek, který byl u poslední finálové účasti české U18 v St. John’s před čtyřmi lety. V termínu 17. – 18. prosince svolá dva jednodenní kempy. V neděli do Plzně dorazí hráči z geograficky bližších klubů. Mezi nimi samozřejmě i plzeňští hráči. Bojovat o účast na šampionátu budou prvoligoví hráči Jan Pavel Beneš a David Němčák. Mezi brankáři je také Jakub Růžička, jinak brankář Stříbra , který v 1. lize odchytal dvě utkání za plzeňské Béčko.

Všem našim hráčům přejeme hodně zdaru, aby se ukázali v dobrém světle a mohli své jméno najít i zužujících se nominacích v budoucích měsících!

AKTUALIZACE: Reprezentační sezónu otevřel také výběr U16, který se sešel o víkendu 3. a 4. prosince 2022. Přípravného kempu se zúčastnili dorostenci Jan Kraus, Filip Kotrouš, Jan Meiner, Pavel Novák a kapitán starších žáků Matěj Kořínek.