Češi přestříleli Švýcary a půjdou do finále

Češi se v posledním utkání skupiny utkali s reprezentačním výběrem Švýcarska. Přestože od sedmé minuty prohrávali, ještě v první třetině dokázali vyrovnat a střeleckou převahou se ve druhé třetině dostali do vedení, které udrželi i po bezbrankové třetí části. Zítra tak čeká český výběr finálové utkání.

0 | sobota 26. 1. 2013 | 17:30

Česká republika

3:1 1:1, 2:0, 0:0

Team Switzerland

Branky a nahrávky: 11. Pospíšil (Kejř), 19. Bacovský (Bílý), 25. Průcha (Lux) - 7. Wismer (Röthlisberger, R. Melliger).
Rozhodčí: Kokoška, Touš. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 63:13.
Jirotka (Heczko) - Příhoda, Dědič, Tyburec, Pospíšil, Kudela, Růžička, Juráček, Blažek - Bacovský, Krtička, Bílý - O. Kejř, Kruček, Roušal - D. Hnízdil, Plzák, Wróbel - Hudeček, Průcha, Lux.
Webber (Sidler) - Bossard, Döbeli, Fuchs, Melliger, Rindlisbacher, Ramsier, Wismer, Wittewer, Beiersdöfer, Strähler - Métroz, Ryboň, Hofer, Holliger, Kiener, Meier, Faina, Merz, Müller, Renfer, Tschantz, Röthlichsberger, Schildknecht, Stücki.

Od úvodu měli více ze hry podle očekávání Češi, ale nedokázali se prosadit a v sedmé minutě naopak inkasovali. Patrick Wismer totiž využil přesilové hry hned po devíti sekundách a strhl vedení na stranu Švýcarů. Hra pokračovala stále v podobném tempu a po čase se zaslouženě dočkali i čeští reprezentanti, konkrétně Jan Pospíšil po spolupráci s Ondřejem Kejřem. Ten měl o několik chvil později velikou příležitost ke skórování, když na něj pozapomněla hostující obrana. Webber se ale zaskvěl a jeho únik zneškodnil.

Český nápor pokračoval i po přestávce. Jan Bílý našel Jana Bacovského a ten poslal český tým do vedení. Švýcaři se snažili o odpověď, ale přeháněli to s důrazem a nabídli Čechům dvojnásobnou přesilovku. Tu sice domácí hráči nevyužili, ale hned vzápětí se prosadil Michal Průcha po přihrávce Ondřeje Luxe, na což zareagovala švýcarská lavička výměnou brankářů. Webbera nahradil Sidler.

Třetí třetina pokračovala ve stejném tempu. Vysoká střelecká produktivita českého týmu ale nevyústila v žádnou další branku. Přestože se Švýcaři zřídkakdy dostali k ohrožení české branky a Jirotka neměl moc práce, neprosadili se ani čeští hráči, kterým se tak nepodařilo střídajícího Sidlera překonat. Suverénně si však udrželi dvoubrankový náskok a dokráčeli pro třetí výhru na turnaji. Zítra je tedy čeká finálový zápas.

Ohlasy k utkání

Drahomír Kadlec (trenér ČR): „Sice jsme vyhráli 3:1, ale řekl bych, že jsme nepodali nejlepší výkon. Máme velké rezervy v zakončení, kde nám to stále dlouho trvá. Chybí nám pohotovost při zakončení a důraz do branky.“

Raphael Melliger (obránce Švýcarska): „Je vidět, že jdeme od zápasu k zápasu, v zápase nám ale zatím trvá, než se všichni přizpůsobí systému, který praktikujeme. Pokud se chceme ještě víc zlepšovat, tak musíme víc běhat, jen tak pak neděláme zbytečné fauly.