A-tým v extralize povedou Tomáš Semera a Martin Kadaně

Plzeňský A-tým se od začátku srpna připravuje na nadcházející extraligový ročník. První zápas Plzně proti pardubickému Svítkovu se rychle blíží. Obměněný celek mečounů do něj vběhne pod novým vedením. Na střídačku se postaví Martin Kadaně a Tomáš Semera.

Noví trenéři plzeňského extraligového celku se dobře znají ze společného působení z let hráčské kariéry. Společně se navíc podepsali pod extraligové prvenství v roce 2005, dále jsou držiteli stříbra z roku 2010 a bronzu o rok později.

Trenérsky méně zkušeným bude v tandemu Martin Kadaně. Mistr světa z roku 2009 platil svého času za jednoho z nejlepších obránců soutěže. Zejména ve dvojici s Janem Beránkem patřili mezi nejvýraznější obranné páry díky poctivé defenzivě i velmi slušné produktivitě. Kadaně je taky jediným, kdo se jako hráč podepsal pod oba historické tituly z let 1997 a 2005. Hráčských zkušeností má tedy opravdu na rozdávání. K plzeňskému A-týmu přišel jako asistent trenéra v zimní pauze předchozího ročníku. Spolu se Stanislavem Kastnerem a Radkem Kampfem pomohli zachránit extraligovou příslušnost.

Představovat dlouze Tomáše Semeru nebude třeba. Bývalý vynikající brankář se ještě během aktivní kariéry vrhl na trenérskou dráhu a vedl plzeňské dorostence. Poté, co pověsil výstroj na hřebík, si střihl kratší anabázi u mužů a přesunul se do juniorské kategorie, kterou trénoval nepřetržitě od sezóny 2015/16. Výraznou měrou se podepsal pod tři po sobě jdoucí stříbrné medaile z posledních tří Covidem nepoznamenaných sezón. Pod vedením Tomáše Semery navíc velké množství plzeňských mládežníků proniklo do reprezentačních družstev. Sám Semera u mládežnických reprezentací působí, toho času jako hlavní trenér reprezentace U18.

Trenéři budou po dohodě oba působit rovnocenně, bez dělení na hlavního trenéra a asistenta. Realizační tým bude nadále podporování vedoucím družstva Jiřím Štípkem a také Radkem Kampfem, bývalý elitní plzeňský hokejista se bude pravidelně zapojovat do tréninkových jednotek.

Změny v kádru: Dva švýcarské návraty, v brankovišti nová tvář

Trenéři budou pracovat s obměněným kádrem. Výrazná změna se udála v brankovišti. Po dlouhých letech nedojde k pravidelnému střídání dvojice Kráčina – Návara. Mládežnický reprezentant Návara vyslyšel nabídku mistrovského Kert Parku. Petra Kráčinu doplní další z brankářů mládežnických reprezentací. Mezi mečouny přichází Vít Čapek, juniorský mistr světa z roku 2018, písecký odchovanec, který naposledy chytal za kladenský Alpiq.

Ze švýcarských dobrodružství se vracejí Jakub Kolařík (naposledy Martigny) a Martin Kunzmann (naposledy Grenchen), oba vypomáhali týmu na jaře 2021, kdy se v době pandemie dohrávala extraligová sezóna. Zkušenosti by měl týmu plného mladíků dodat také návrat Adama Roušala, který kvůli zranění odehrál v loňské sezóně jediný duel.

Dosud posledním importem do plzeňské kabiny je Martin Davídek, který na jaře 2022 nastupoval za pražskou Hostivař. Davídek již v minulosti plzeňský dres oblékal a spolu s Kráčinou, Hanušem či Kunzmannem se podílel na dosud posledním mládežnickém prvenství v roce 2015. Vyloučeno ovšem není ani další posílení neboť kádr zatím nebyl uzavřen.

Kádr A-týmu pro přípravu před sezónou 2022/23

Vít Čapek, Petr Kráčina – Lukáš Hanuš, Tomáš Chramosta, Roman Poláček, Marek Reiser, David Štípek – Martin Davídek, Michal Galla, Jakub Kolařík, Martin Kunzmann, Vít Lokajíček, Tomáš Majer, Jan Miksan, Vlastimil Pavlečka, Adam Roušal, Jakub Vobruba.

V rekonvalescenci: Richard Hurt, Tomáš Ulč.