Hodnocení víkendu: Žákovská družstva zachránila nemilou bilanci

Nepovedený víkend mají za sebou tři nejstarší družstva HBC Plzeň. A-tým absolvoval východočeský výjezd a ani v jednom zápase nebodoval, v neděli navíc mečouni odjížděli s výpraskem. B-tým podlehl v domácím prostředí Blatné a opět dojel na nedisciplinovanost. Nedařilo se ani dorostu, v souboji o první místo se musel sklonit před Kladnem. Bilanci tak zachraňovali žáci, starší uspěli v Dobřanech, mladší v Třemošné.

A-tým

Hned na startu utkání oslavily oba týmy vstřelenou branku. Mečouni poté nevyužili slibné šance a do kabin se šlo za nerozhodného stavu. Rozhodující se nakonec stala druhá třetina. Letohrad si dvěma slepenými góly vytvořil náskok, mečouni sice v 27. minutě snížili, ale po chybě hostující obrany si Letohrad vzal okamžitě vedení zpět. Opětovná snižující trefa Plzně na startu třetí třetiny utkání opět zdramatizovala, domácí ale své vítězství potrvrdili pátou brankou a závěrečným zásahem při power-play.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Ke dvěma utkáním na východ Čech jsme odjeli ve výrazně oslabené sestavě. V zápase s Letohradem jsme doplatili na neproměněné šance v první třetině. V dalším průběhu utkání jsme soupeři dvě branky darovali vlastními chybami a bohužel se nám přes veškerou snahu srovnat již nepodařilo.

Sobota 15. září: SK Hokejbal Letohrad - HBC Plzeň 6:3 (1:1, 3:1, 2:1)
Podrobnosti o utkání

V Pardubicích drželi mečouni po deset minut bezbrankový stav. Poté ale přišel kolaps, který rozhodl o směřování celého utkání. Na Březinovu vedoucí trefu navázali Východočeši využitou přesilovkou a kvůli nedůrazu před brankářem Kráčinou inkasovali Plzeňané hned dvakrát v závěrečné minutě první třetiny. Druhá část nabídla jeden gól na každé straně. Posledních patnáct minut ale opět patřilo domácím. Ti vstřelil šestou branku hned v prvním střídání a zápas nakonec skončil hrozivým výsledkem 9:1.

Komentář trenéra Tomáše Semery: Do nedělního utkání jsme šli s jasně danou taktikou, kterou se nám zpočátku dařilo plnit, avšak po kolapsu v závěru první třetiny byly veškeré šance na úspěch pryč. Pardubice byly v laufu a dělaly si s námi téměř, co chtěli. Konečný výsledek je neakceptovatelný. Věřím, že to pro nás byla pořádná facka, ze které se poučíme a že se takový výkon již nebude opakovat!

Neděle 16. října: HBC Pardubice - HBC Plzeň 9:1 (4:0, 1:1, 4:0)
Podrobnosti o utkání

B-tým

Plzeňané v neděli přivítali vedoucí Blatnou. Prvních deset minut nabídlo pořádně divoký hokejbal. Jihočechy poslal do vedení Braun již v deváté sekundě. Plzeňané ovšem rychle vyrovnali. Na konci osmé minuty svítilo na tabuli skóre 2:3. To už blatenský Braun zkompletoval hattrick a dvěma zásahy na straně Plzně mu sekundoval Kopal. Mečouni bohužel v první části inkasovali ještě jednou a gólové manko se jim dohnat nepodařilo. Blatná si z Plzně nakonec odvezla výhru 6:3.

Komentář trenéra Víta Čapka: Vstup do utkání se nám vůbec nepovedl. Dá se říci, že brzký gól určil ráz zápasu. Ve druhé třetině nastalo z naší strany zlepšení, ale soupeř nás držel na uzdě. V závěrečné části nás Blatná do mnoha šancí nepouštěla a nás brzdila častá vyloučení. Máme s disciplínou velké problémy. Pokud ji hráči nezlepší a nebudou více pracovat pro tým a ne pro svoje ega, těžko budeme s někým bodovat.

Neděle 16. října: HBC Plzeň – TJ Blatná Datels 3:6 (2:4, 1:1, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Šlágr víkendu v dorostenecké extralize obstaral domácí duel mečounů s Kladnem. Na dva góly Středočechů v první části reagoval v 10. minutě Popp. Kladno ovšem záhy odpovědělo. V nedobrém pak budou mečouni vzpomínat na druhou třetinu, kde inkasovali hned čtyřikrát a po šesté brance došlo na střídání gólmanů. Za stavu 1:7 přišly dva rychlé góly po sobě. Nejprve z hole Nováka a pak vteřinu před sirénou z hole Krále. Ve třetí třetině padlo po jedné trefě na každé straně a Plzeň tak i přes výraznou střeleckou převahu prohrála 4:8.

Komentář trenéra Michala Edla: Byl to zápas s mistrem z loňského roku, kterému se tým více méně nezměnil. Připravovali jsme se na kvalitu soupeře, ukázalo se ale, že to zcela nejde. V první třetině jsme se drželi na dostřel. Druhá třetina nám úplně ujela. S kolegou Kantou nevíme, proč se tak stalo, neobsazování a nedobíhání hráčů nejsme schopni pochopit. Na konci druhé třetiny se nám povedla přesilovka a ještě jedna herní situace, čímž jsme snížili. Ve třetí třetině jsme hodně změnili styl hry, podařil se nám nástup, ale poté se projevila kvalita soupeře. Nám už nešlo primárně o výsledek, ale o předvedenou hru a nápravu druhé třetiny, což se povedlo. Konečný výsledek je ovšem šílený, osm inkasovaných gólů je důkaz toho, že musíme zapracovat na defenzivě a obsazování hráčů. Pozitivem zápasu je částečný návrat do zápasu a zlepšení hry od konce druhé třetiny a zařazení obou gólmanů. Ondra Kočka předvedl svoje maximum a také střídající Tobiáš Sýkora odchytal dobrý zápas. Každopádně klobouk před Kladnem, ukázali, že ne nadarmo jsou mistři republiky.

Neděle 16. září: HBC Plzeň – HBC Kladno 4:8 (1:3, 2:4, 1:1)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Pozici suveréna soutěže potvrdili Plzeňané v Dobřanech. Do vedení šli již ve čtvrté minutě a postupně navyšovali skóre. Po druhé třetině vedli mečouni dokonce 10:0! Dobřany ve třetí třetině vstřelily čestnou branku, mečouni ovšem odpověděli dalšími sedmi zásahy. Nevídaný bodový zápis předvedl kapitán Matěj Kořínek (5+5).

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Těžké je hodnotit utkání, kde jsme nastříleli tolik branek. Zápas vyšel náramně kapitánovi Matěji Kořínkovi, který góly nejen dával, ale i připravoval pro spoluhráče. Dobrá byla i zejména hra všech obránců. Přesto přes týden se budeme věnovat nácviku herních věcí tak, abychom další zápas zvládli ještě o něco lépe po kombinační stránce.

Sobota 15. října: TJ Snack Dobřany - HBC Plzeň 1:17 (0:7, 0:3, 1:7)
Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Plzeňané v neděli vyjeli do nedaleké Třemošné. Oba brankáři drželi čistý štít až téměř do konce první části. Mečouni ale měli přichystaný „gól do šatny“. Ten je nabudil tak, že hned v první minutě třetiny druhé šli do dvoubrankového vedení. Třemošná ale ve druhé části odpověděla rovněž dvěma slepenými góly. Vyrovnaný stav ale dlouho nevydržel. Po necelých dvou minutách Plzni vrátil vedení svým druhým zásahem Šulan. Na konečných 4:2 pak ve třetí části uzavřel Jakub Kořínek.

Komentář trenéra Michala Samce: V Třemošné jsme odehráli vyrovnaný zápas, což byl vzhledem ke kvalitě obou týmů z mého pohledu se vší úctou trochu paradox. Soupeři zachytal gólman, nám se vůbec nedařilo v zakončení, navíc jsme byli dost líní a nedůrazní v osobních soubojích. I tak bylo to zápase z naší strany dost světlých momentů. Musím hráče pochválit za vítězství, za kterým si po celý zápas šli, ovšem co se týče individuálních výkonů, máme určitě navíc.

Neděle 16.října: TJ Tatran Třemošná - HBC Plzeň 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Sobota 22. října

  • A-tým: Plzeň - Hradec Králové (14:00)
  • Starší žáci: Plzeň - Písek (11:00)

Neděle 23. října

  • B-tým: Plzeň - Ještěři Ústí nad Labem (14:00)
  • Mladší žáci: Plzeň - Prachatice (11:30)
  • Dorost: Třemošná - Plzeň (11:00)