Pilsen Challenge 2023: Mečouni po šesti letech ovládli domácí turnaj

Dramatické boje na Pilsen Challenge 2023 pokračovaly také druhým hracím dnem. Tabulkou turnaje opět zamíchaly remízy. Mečouni v přímém souboji vedoucích týmů zdolali Kert Park 5:0 a již před posledním utkáním měli jistotu, že pohár za první místo zůstane tentokrát na Košutce.

Nedělní program: Po výhrách s čistým kontem přišly opět remízové výsledky

Druhý hrací den otevíral souboj Reprezentace Čr do 20 let a Nitry. Čeští mladíci sice strávili spoustu času nastěhovaní v útočném pásmu, gól se jim v zápase ovšem vstřelit nepodařilo. Uzdravený brankář Matej Janouš, který nedochytal sobotní souboj proti Plzni, si suverénním výkonem došel pro čisté konto. Z hráčů v poli jako první v 10. minutě skóroval z protiútoku Adam Snovák. Stav 1:0 vydržel až do 34. minuty. Čeští mladíci již vyhlíželi hru v šesti hráčích v poli bez gólmana, rozhodčí je ovšem poslali do čtyř. Nitra přesilovku využila a třetí branku vstřelila v následné power-play. Výsledkem 3:0 tak po dvou remízách připsala první výhru na turnaji.

Za šlágr dosavadního turnaje se dal označit druhý nedělní duel. Potkali se v něm další dosud neporažené týmy a po sobotě vedoucí celky. HBC Plzeň versus Kert Park Praha. Diváci viděli velmi kvalitní hokejbal, góly ovšem stejně jako v prvním nedělním zápase padali jen do jedné sítě. Plzeň poslal ve čtvrté minutě do vedení Karel Škarka, pro něhož se jednalo o první trefu mezi mečouny.

V první části se navíc hezké individuální akci trefil Lukáš Hanuš. Ve druhé třetině mečouni přestáli čtyřminutové oslabení, navíc ve vlastní přesilovce sami udeřili zásluhou Jakuba Vobruby. Do třetí části šli Plzeňané s komfortním náskokem, který ještě navýšili zásluhou Martina Davídka a druhé trefy Jakuba Vobruby v samotném závěru při soupeřově power-play. Mečouni si tak vyšlápli na pětinásobného extraligového šampiona a zvítězili 5:0! Zasloužené ovace od plzeňského publika si vysloužil brankář Vít Čapek za 24 perfektních zákroků.

V dalších zápasech opět promluvil remízový duch turnaje. Smírně se rozešli Reprezentanti ČR U20 s Oberwil Rebells. Švýcarský celek šel do vedení již ve třetí minutě. Čeští reprezentanti ale vývoj utkání otočili. Jenže Rebells přišli s okamžitou odpovědí a na tabuli tak počtvrté během turnaje svítilo skóre 2:2.

Zápas Nitry a Kert Parku byl v mnoha ohledech bláznivý a zřejmě nejdramatičtější na turnaji. Nitra zaskočila českého mistra úvodní trefou. Kvalita Pražanů se v zápase projevila později, když otočili na 3:1 a dvougólový náskok, s přičtením jednoho gólu na každé straně, si přenesla do třetí dvanáctiminutovky. Slovenští hokejbalisté ale dvěma trefami během 48 sekund na startu třetí třetiny srovnali. Zbytek zápasu byl velmi otevřený, vítězný gól ale žádný z týmů nevstřelil – konečné skóre 4:4. U tří ze čtyř branek Kertu byl Dalimil Zvonek (2+1).

Předchozí výsledek mohl udělat radost plzeňským mečounům. Před posledním zápasem s Oberwilem bylo totiž jasné, že i přes případnou prohru jim prvenství v turnaji neuteče. Byť měla hra plzeňského celku nižší kvalitu, než v předchozích utkáních, díky trefám Radka Zíky a Martina Muchky vedli na začátku druhé třetiny o dva góly. Švýcarský celek nicméně nesložil zbraně a plzeňská obrana v čele se skvělým Petrem Kráčinou v brance řešila několik ošemetných situací.

Neprůstřelnost plzeňského gólmana ukončil až David Kapánek přesilovkovou trefou z hranice brankoviště. Rebells dělali plzeňským hráčům problém až do téměř úplného konce. Necelé tři minuty před koncem ale přidal klid na plzeňské hole Jan Miksan, který se protáhl podél pravého mantinelu na střed hřiště a perfektně zakončil – 3:1! Tento gól byl posledním v zápase a zároveň posledním v turnaji.

Po dvou mimoplzeňských vítězích si mečouni vzali prvenství v turnaji zpět!

Plzeňský A-tým tak vítěznou jízdou (a jednou remízou) v turnaji dal vzpomenout na vítězné turnaje v letech 2015-2017. V roce 2018 turnaj ovládla Reprezentace ČR U20, která se v Plzni naladila na pozdější vítězství na světovém šampionátu v St. John’s. V roce 2020 Plzeň ve finále zdolali Piráti z Hradce Králové. Letošní ročník se odehrál po třech letech, kdy sportovní prostředí sužovala omezení, která byla způsobena pandemií Covidu…

Po posledním utkání následoval závěrečný ceremoniál, kdy byli navíc oceněni nejlepší hráči jednotlivých týmů. Za Plzeň si ocenění převzal člen prvního obranného páru Tomáš Chramosta. Nebyl ale jediným oceněným hokejbalistou Plzně. Jakub Vobruba převzal cenu za nejužitečnějšího hráče celého turnaje.

Finální tečkou bylo předání medailí vítězům a předání trofeje do rukou kapitána Plzně Martina Muchky. Pilsen Challenge 2023 tak bylo z pohledu příznivců HBC Plzeň zakončeno tím nejlepším způsobem! Druhá skončila Nitra, remízový král turnaje, před pražským Kertem. Pohár za čtvrté místo putuje do Zugu, kam si jej odvezou Oberwil Rebells. Švýcaři se před Reprezentací ČR do 20 let umístili díky počtu vstřelených gólů, který byl vyšší o pouhou jednu trefu.

Konečné pořadí

1. HBC Plzeň 3-1-0 14:4 10b
2. HBK Nitrianski Rytieri 1-3-0 11:8 6b
3. HC Kert Park Praha 1-2-1 10:12 5b
4. Oberwil Rebells 0-2-2 6:11 2b
5. Reprezentace ČR U20 0-2-2 5:11 2b

Kompletní výsledky turnaje, zápisy o utkání, individuální ocenění