Hokejbalové jaro startuje! Do Plzně v sobotu přijede Karviná

Po téměř tříměsíční přestávce se opět rozjíždí nejvyšší hokejbalová soutěž mužů. Mečouni nemají po podzimu nejlepší vstupní pozici do zbytku základní části. Mladý tým Plzně přesto doufá ve větší sběr bodů. Vítězný recept z Pilsen Challenge si budou chtít přenést také do extraligy. Prvním soupeřem Plzně bude v sobotu celek Karviné.

Extraliga hokejbalu: HBC Plzeň – HbK Karviná, sobota 25. 2. 2023 od 16:00

Plzeňané se po čtrnácti odehraných kolech nacházejí na 11. příčce. Na play-off ztrácejí před sobotou deset bodů. Zraky mečounů se před startem jara neupínají na vyřazovací boje, což v rozhovoru pro klubový web potvrdil trenér Martin Kadaně. „Nám začíná pomyslné play-off už doma proti Karviné. Nejde teď kalkulovat co bude za x týdnů. My musíme koncentrovaně, zodpovědně a aktivně přistoupit ke každému jednotlivému zápasu. Tak abychom vytěžili maximum bodů, předváděli jsme hokejbal, na který se dá koukat a který bude těšit jak trenéry, vedení klubu, tak hlavně hráče samotné,“ shrnul bývalý vynikající obránce.

Mečouni se snažili na první soutěžní duel jara připravit co nejlépe. Velmi kvalitní, a výsledkově podařenou, prověrkou byl mezinárodní turnaj Pilsen Challenge 2023. V konkurenci Reprezentace ČR U20, švýcarského Oberwilu, Nitry a Kert Parku brali první místo, když body ztratili pouze v remízovém zápase s Nitrou. Zdálo se, že si dobrou formu přenesou také do Českého Poháru. Ve 3. kole hostila Plzeň pražskou Hostivař, ovšem výpadek ve druhé třetině stál mečouny zápas a postup dále.

Zimní pauzu využili mečouni ke stabilizaci kádru. Nové akvizice se představili již na Pilsen Challenge a nutno říci, že s velkou pompou. Obránce Martin Muchka zapsal na turnaji dva góly. Útočník Karel Škarka pak otevřel skóre zápasu s pražským Kertem. Trenéři tak věří, že na jaře budou mít stabilnější kádr a mečouni tak budou moci pracovat na systémových věcech a sehranosti.

Karviná je po podzimu na čtvrté příčce, kterou bude tvrdě hájit, jelikož v bodové blízkosti se nachází také sedmé Kladno. Jedním z týmů, proti kterým Karviná ztratila body, byla také Plzeň. Divoký zápas v září rozhodoval až nadějný karvinský útočník Jan Stromko, který v prodloužení využil signalizovanou výhodu a Karviná zvítězila 5:4.

Plzeňané nyní myslí na odvetu. Jedním z klíčů k úspěchu by mělo být ustrážení Lumíra Rosůlka, s 29 body (14+15) nejproduktivnějšího hráče celé soutěže. Do branky Karviné pak s největší pravděpodobností naskočí jihlavský odchovanec Tomáš Humlíček. Ten ale na poslední zápas v Plzni nemá dobré vzpomínky. Ještě v dresu Kova zde v loňském play-out inkasoval sedm branek. Plzeňané do brankoviště nasadí jednoho z ozkoušené dvojice Kráčina-Čapek. V ofenzivě může promluvil Jakub Vobruba, nejužitečnější hráč Pilsen Challenge, který se proti Karviné prosadil jako jediný z plzeňských hráčů v loňském vzájemném zápase v plzeňské hale.

Úvodní buly zápasu je naplánováno na 11:00. Vstupné na extraligové utkání je 30 Kč. Duel je možné sledovat také prostřednictvím online textového přenosu na serveru Onlajny.com.