Plzeňané si brousí zuby na hradecké Piráty. Uspějí na hřišti soupeře?

Devatenácté kolo nejvyšší hokejbalové nabídne souboj mezi Plzní a Hradcem Králové, tedy týmy, které se po podzimu krčili na posledních příčkách tabulky. Na jaře se ovšem oba celky výsledkově zvedají. Mečouni by navíc rádi navázali na uplynulou výhru nad Letohradem. Potvrzovat ještě lepší jarní formu bude B-tým, který vyjede do Nového Strašecí. Žákovské družstva čekají domácí duely, oba zápasy se hrají v sobotu.

HBC Hradec Králové 1988 - HBC Plzeň, sobota 25. března 2023 od 14:00

Mečouni mají svému sobotnímu soupeři co vracet. A to nejen za výsledek loňské série v play-down, kdy Piráti zachránili extraligovou příslušnost v nejkratším možném termínu. První vzájemný duel sezóny totiž ze strany Plzně patřil do kategorie "zápas blbec". V utkání dvakrát vedli, za stavu 2:1 bušili do hradecké obrany, ale na výsledkem byly pouze rozezvučené brankové konstrukce. Hradečtí nakonec utkání otočili a Plzeňané v zápase přišli o kapitána Martina Kunzmanna, do té doby ústřední postavu plzeňského útoku.

Pro Piráty se navíc jednalo o jediné podzimní vítězství. Před jarní částí se krčili na spodku tabulky s pouhými čtyřmi body. Mečouni na tom nebyli o moc lépe, patřilo jim jedenácté místo s dvojnásobným bodovým ziskem. Jaro ovšem vypadá pro oba týmy lépe. Jak na Košutce, tak pod Bílou věží se ze čtyř případů radovali ze dvou výher. V obou případech navíc kluby sáhly k trenérskému impulsu. Hradecké hokejbalisty převzal před jarní částí Karel Manhart, reprezentační kouč týmu do 20 let. Na plzeňskou střídačku se po zápase s Karvinou postavil místo Tomáše Semery Michal Edl.

Ani přes zlepšené výsledky v obou táborech ale s největší pravděpodobností Plzeň ani Hradec Králové nezasáhnou do play-off. Naopak mečouni a Piráti opět po roce okusí vody play-down, které jednomu z posledních čtyř celků po základní části pořádně zhořknou, jelikož opustí nejvyšší soutěž. Sobotní zápas na půdě Hradce Králové je tak pro oba soupeře důležitý z hlediska postavení v tabulce. Piráti by se rádi odpoutali od poslední příčky, mečouni stále vyhlížejí desáté Prachatice. Pokud by je v tabulce předstihli, začínali by play-down v domácím prostředí.

Právě Prachatice hrály na východě Čech v minulém kole. Piráti zvítezili 5:3 díky dvěma trefám v závěru utkání. Vítězství Hradci vystřelil Josef Šimůnek (5+4), který je v týmu nejproduktivnějším hráčem. Výhru pátou trefou pečetil Jan Bacovský, ústřední postava hradeckého hokejbalu v uplynulé dekádě naskočila do prvního zápasu v sezóně. Plzeň si naopak v domácím prostředí poradila s Letohradem, kterému se letos nebývale daří a v tabulce se nachází na druhé pozici. Polovina plzeňských gólů nesla podpis Jakuba Vobruby (8+7), zastupující plzeňský kapitán navíc bodoval ve všech jarních utkáních.

Uspějí Plzeňané proti poslednímu celku soutěže?

Program víkendu:

Sobota 25. března

  • A-tým: Hradec Králové - Plzeň (14:00)
  • Starší žáci: Plzeň - Dobřany (13:00)
  • Mladší žáci: Plzeň - Blovice (10:00)

Neděle 26. března

  • B-tým: Nové Strašecí - Plzeň (14:00)