Hodnocení víkendu: Áčko má důležité body, minipřípravka uspěla na silně obsazeném turnaji

O prvním dubnovém víkendu se v domácí Precol Aréně představili pouze mužské celky. Zatímco A-tým těsně porazil Kladno, B-tým nejtěsnějším rozdílem prohrál s Berounem. Extraligový celek navíc díky vítězství přeskočil v tabulce Prachatice. Ostatní celky hrály své zápasy na hřištích soupeřů. Dorost a starší žáci měli téměř totožný průběh zápasu, nakonec oba týmy přivezly tři body. Pochvalu si vysloužila minipřípravka za výkon na turnaji v Hostivaři.

A-tým

Bitva mezi Plzní a Kladnem připomněla atmosféru minulých sezón ve vzájemném duelu těchto soupeřů. Mečouni šli brzy do vedení díky využité přesilové hře. Kladenští ale při hře ve čtyřech srovnali a na začátku druhé části šli do vedení. Na Plzeň padla deka a zmar postupně prohlubovaly neproměněné početní výhody. Ve třetí části se ale domácí hokejbalisté výrazně vzchopili. V polovině poslední patnáctiminutovka srovnal z dorážky Kristl. Když už se zdálo, že se body budou dělit, z další dorážky se trefil Majer a díky obětavému výkonu v závěru tři body zůstaly v Precol Aréně.

Komentář trenéra Michala Edla: Po dobrém začátku utkání naše hra spadla dolů, zvlášť po gólů Kladna. Náš výkon nebyl optimální, na hřišti jsme dělali zbytečně složité věci a to Kladnu dost nahrálo. U druhého gólu Kladna jsme udělali zásadní chybu a celá druhá třetina nebyla z našeho pohledu vůbec dobrá. K výkonu a věcem, které potřebujeme hrát, jsme se vrátili až ve třetí třetině a se štěstím se nám povedlo zápas dotáhnout do vítězného konce.

Sobota 1. dubna: HBC Plzeň – HBC Kladno 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)
Podrobnosti o utkání

B-tým

Plzeňské Béčko v 1. lize hostilo tabulkového souseda, berounské Kelty. V pokračujícím boji o předkolo play-off začali Plzeňané skvěle, zásluhou Štípka ve třetí minutě vedli. Kelti ovšem brzy srovnali. Mečouni šli opět do vedení v 16. minutě gólem v početní výhodě, ve druhé třetině nakonec padlo pět branek a Plzeňané po ní odcházeli do kabin za stavu 4:3. Zápas ovšem nedotáhli do vítězného konce. Beroun domácí hokejbalisty zmrazil dvěma zásahy mezi 35. a 37. minutou a z Plzně si nakonec odvezl plný počet bodů. Oba celky tak mají před závěrem základní části shodný počet bodů.

Komentář trenéra Víta Čapka: Měli jsme celkem povedený vstup do utkání. Ujali jsme se i vedení. Pak ale přišel zbytečný útočný faul a hosté srovnali. Tak, jak se nám na začátku jara dařily přesilové hry, tak teď to přehrávame a chceme vše dát pouze do prázdné branky. Chybí nám střelba ze střední vzdálenosti, přes obránce. Ve hře je z naší strany moc kliček a přehrávání situací. Máme stále na čem pracovat, ale hlavně se musíme vrátit ke hře, která nás zdobila na začátku jarní části. Samo nikdy nic nepůjde.

Neděle 2. dubna: HBC Plzeň – SK Kelti 2008 4:5 (1:1, 3:2, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Dorost

Plzeňané měli zápas na půdě pražského Kertu velmi dobře rozehraný. V 9. minutě vedli o dvě branky, jenže domácí do přestávky srovnali. Mečouni ovšem tíhu okamžiku zvládli a ve druhé třetině si vzali dvougólové vedení zpět. Nastavený trend dvou vstřelených gólů za třetinu si udrželi až do konce, ve zbytku utkání navíc neinkasovali. Náročný duel nakonec Plzeňané zvládli poměrem 6:2. U poloviny branek Plzně byla dvojice Kraus (2+1), Kotrouš (1+2).

Komentář trenéra Stanislava Kastnera: Na Pražský Kert jsme přijížděli s vědomím, že nás nečeká nic jednoduchého. Potvrdilo se to hned v 1. třetině, kdy jsme sice šli do rychlého vedení 2:0, ale soupeř stejně rychle vyrovnal a do konce třetiny byl rozhodně nebezpečnější. V kritický moment nás však podržel brankář Kočka. O přestávce jsme hráče upozornili na věci, které v naší hře nechceme a náš výkon se oproti první části zlepšil a podařilo se nám odskočit na 4:2. Pořád to ale bylo s občasnými výpadky.Třetí část se nejvíce blížila k tomu, co si všichni přejeme. Naší dobrou hrou jsme nedali soupeři šanci zápas zdramatizovat a to i přes dlouhé oslabení ve třech a naopak jsme navýšili naše vedení na 6:2. Přestože nebylo vše ideální, náš výkon postupně gradoval a je na čem stavět do závěrečných kol soutěže.

Neděle 2. dubna: HC Kert Park Praha - HBC Plzeň 2:6 (2:2, 0:2, 0:2)
Podrobnosti o utkání

Starší žáci

V pořadí šestnáctý zápas Ligy starších žáků ve skupině Čechy Jih + Západ odehráli mladí Plzeňané v Písku. Stejně jako v případě dorostenců šli mečouni poměrně rychle do dvougólového náskoku, domácí ovšem srovnali, jenže tento stav trval pouhých šestnáct sekund. Mečouni si dvoubrankový polštář vzali zpět díky dvěma slepeným trefám. Do konce zápasu pak využili střeleckou převahu a vstřelili další čtyři branky, naopak inkasovali pouze jednu a vyhráli tak 8:3.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: Písek nás během utkání zaskočil. Nehráli jsme sice špatně, ale v pasážích, kdy jsme hráli delší dobu na útočné polovině, nám scházela lepší řešení při zakončení. Soupeř toho dokázal využít v kontrech a měl dost příležitostí ke skórování. To se mu povedlo hned třikrát a další příležitosti pochytali naši brankáři. Teď si před Velikonocemi dáme ještě přátelák v Blatné s tamním dorostem pak několik dní volno a následně vyrazíme k těžkému soupeři do Jindřichova Hradce.

Sobota 1. dubna: HC ŠD Písek - HBC Plzeň 3:8 (2:4, 1:3, 0:1)
Podrobnosti o utkání

Přípravka

Přípravka zamířila do Blovic, a to hned se dvěma týmy. Bílý tým se utkal s Dobřany a zápas zvádl vítězně. Stejně tak se radoval tým zelený, a to dokonce dvakrát, když přehrál Blovice a Dobřany. Na závěr se navíc plzeňské celky utkaly proti sobě, což bylo zajímavé okořenění celého turnaje.

Komentář trenéra Marka Štrunce: Poprvé v této sezóně jsme odjeli na turnaj se dvěma týmy, a to do Blovic. V bílém týmu byli většinou hráči, co začali hrát od začátku sezóny. Očekával jsem od nich větší nasazení a bojovnost, ale ta přišla až po důrazné rozmluvě po první třetině. Do té doby jejich hra postrádala vše, co předvádéli mečouni v podzimní části a soupeř z Dobřan držel s klukama krok. Od druhé třetiny bylo vidět zlepšení, tlak na bránu a hlavně osobní souboje. To vše rozhodlo zápas v náš prospěch. Zelený tým tvořila kostra zkušených mečounů doplněná o nové hráče. Postupně změřili síly se soupeři z Dobřan a domácími Blovicemi. Velmi mě překvapilo, s jakým elánem hráli. Nedostatek zkušeností doháněli bojovností a touhou vyhrát. To se jim povedlo v obou zápasech. Poslední zápas sehráli mečouni proti sobě. Utkání se odehrálo v přátelském duchu, nerozhodoval výsledek. Kluci si to užili a předvedli mnoho nádherných akcí.

Minipřípravka

Nejmladší plzeňský tým se v neděli představil na silně obsazeném turnaji minipřípravek v Hostivaři. V konkurenci Kladna, Hostivaře, Pardubic a týmu Rebel Praha obsadili mečouni skvělé druhé místo a trenéři pro ně měli hlavně slova chvály.

Komentář trenéra Petra Lakó: Hned na úvod se kluci utkali s domácím týmem a po skvělém výkonu zvítězili 5:0. V druhém utkání změřili síly s týmem z Pardubic a zde už šlo o velmi vyrovnané utkání, kde až na konci o remíze 5:5 rozhodla trochu kontroverzní branka soupeře ze samostatného nájezdu. Ve třetím zápase se tým postavil favoritům z Kladna, a i když kluci bojovali až do konce, přeci jen byl soupeř lepší a zaslouženě zvítězil 6:2. V posledním zápase proti Rebels Praha se nám vůbec nepovedla první část (0:3), ale po přestávce kluci nastoupili odhodlaní utkání zvrátit a po opravdu skvělém výkonu se to po zásluze také podařilo a výhra 4:3 pro nás znamenala skvělé celkové 2. místo v turnaji. Jako trenér mohu VŠECHNY hráče za výkony jen chválit, ale přeci jen chci vyzdvihnout našeho brankáře Kubu Denka, který se svými výkony zaslouženě dostal do All star turnaje.

Program příštího víkendu:

Pátek 7. dubna

  • A-tým: Kert Park – Plzeň (11:00)

Neděle 9. dubna

  • B-tým: Plzeň – České Budějovice (15:00)
  • Dorost: Plzeň – České Budějovice (13:00)